DAMIR KRAJAC Cropix
PROMOCIJA KNJIGE ‘SINOVI‘

Boban, Štimac, Šuker i druge legende Vatrenih iznose svoje anegdote, a za neke u knjizi ni sami nisu znali

Djelo Andreja Maksimovića i Siniše Malusa još je jedan podsjetnik na veličanstvenu povijest legendarnog izbornika
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 10. listopad 2023. 23:43

U utorak je u Zagrebu održana promocija knjige “Sinovi”, autora Andreja Maksimovića i Siniše Malusa. Knjiga je još jedan odličan podsjetnik na veličanstvenu i nikad zaboravljenu povijest legendarnog izbornika nogometne reprezentacije Hrvatske, Miroslava Ćire Blaževića i njegovih Vatrenih, njegovih sinova, te osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

Autor Andrej Maksimović kroz svoju dugogodišnju novinarsku karijeru profilirao se kao odličan poznavatelj nogometnih zbivanja, ali i još više kao vrhunski politički novinar, stoga i ne čudi da je u knjizi i podosta razmišljanja i sudova iz sfere politike, pogotovu u kontekstu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegovoj strasti i ljubavi prema nogometu i nogometnoj reprezentaciji Hrvatske.

Promociji knjige Sinovi nazočili su najistaknutiji članovi aktualnog vrha HNS-a, predsjednik Marijan Kustić te izbornik Zlatko Dalić, prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, državni tajnik za sport Josip Pavić, brojni bivši dužnosnici HNS-a i nogometni reprezentativci Robert Prosinečki, Robert Jarni, Petar, Krpan, Ivo Šušak, Zorislav Srebrić, Branko Mikša, Mladen Vedriš... te brojni drugi gosti ne samo iz nogometa, već i iz vaterpola, odbojke, košarke...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Video linkom promociju knjige Sinovi uveličali su Zvonimir Boban i Igor Štimac, koji su još jednom istaknuli vječni značaj Miroslava Ćire Blaževića za hrvatski nogomet, kao i zajedništvo i međusobno povjerenje između igrača i izbornika, koje je bilo preduvjet da se prije 25 godina iz Francuske u Hrvatsku donese “bronca zlatnog sjaja”.

Odnos Roberta Prosinečkog i Ćire Blaževića uvijek je kroz igračku karijeru Velikog Žutog, ali i nakon nje bio iz poznatih razloga pod povećalom javnosti.

- Sve je to život, štoviše mislim da smo nakon svega nas dvojica imali vrhunski odnos. Družio sam se s Ćirom praktički do posljednjih dana, a s obzirom na autore ove knjige uopće ne sumnjam da se radi o odličnoj knjizi, koju ću i sam nastojati što prije pročitati, a biti će zanimljivo u knjizi naći i neke detalje i anegdote s Ćirom za koje niti mi igrači nismo znali.

Jedan od autora knjige, Andrej Maksimović, također je apostrofirao činjenicu da se nije dovoljno dobro iskoristio utjecaj predsjednika Tuđmana na nogomet, kroz prizmu da je izgradnja nacionalnog stadiona i tada bio glavna tema, kao što je i sada, 25 godina kasnije, a Hrvatska i dalje nema nacionalni stadion, dok se okupljenima obratio i najuspješniji hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

- Miroslav Ćiro Blažević moj je nogometni otac i bez ikakve sumnje pripadaju mu ogromne zasluge za ono što sam postigao u trenerskoj karijeri. Ovo što sada radi reprezentacija Hrvatske apsolutno je čudo, a Ćiro i njegovi Vatreni, koje je od milja zvao svojim sinovima, bili su i sadašnjim reprezentativcima i meni osobno inspiracija za sve uspjehe koje smo postigli u posljednjih pet godina - istaknuo je Dalić.

Linker
06. svibanj 2024 16:20