Marinko Mavrović s našim reprezentativcima

 VLADO KOS
BITKA ZA SVJETSKO PRVENSTVO

Crna rupa i prekidi bili su kobni, ali pobjeda u Domu sportova vraća Hrvatsku u dobitnu poziciju

Hrvatska je doživjela poraz na gostovanju u Lavalu, u utorak se igra presudan dvoboj za prvo mjesto
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 06. listopad 2023. 17:10

Hrvatska futsal reprezentacija poražena je od Francuske 5:2 u derbiju skupine C Elitne runde kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu. Opći je dojam kako smo "pali" prelako jer nam se dogodio neobajšnjiv pad u igri od 32. do 36. minute, što su agilini Tricolori kaznili. Prije najave utakmice u Sportskim novostima pričali smo s izbornikom Marinkom Mavrovićem o detaljima, složili smo se da je najvažnije ne primiti lagan pogodak u prvih 7-8 minuta koji bi im dao krila i podigao odmah publiku na noge. Zanimalo nas je tko će dobiti "jedinicu" u ovom dvoboju, izbornik nam je otkrio, ali zamolio nas je da to ne ide van.

Naravno ušli smo očekivano s malom dozom grča u utakmicu, ali stvari na golu je spašavao Filip Bašković. U jednom trenutku kad smo pomislili da smo se riješili tog početnog pritiska, zaspali smo u obrani, korner je izveo Mohammed, a Belhaj se najbolje snašao i pogodio za početno vodstvo. Nakon toga malo smo si dali oduška i par puta dobro istegnuli francuskkog vratara Lokokoa. Mogli smo već u prvom poluvremenu doći u ozbiljnu poziciju da poravnamo rezultat, ali nedostajalo je malo hrabrosti i rizika. Naime, Francuzi su ušli u bonus s akumuliranim prekršajima šest minuta prije kraja prvog poluvremena, a mi imamo takav profil igrača, tu prvenstveno mislimo na Marinovića i Jelovčića, pa i Jurlinu i Čekola koji mogu ići jedan na jedan i izboriti taj šesti akumulirani koji bi nam donio udarac s 10 metara. No, nismo to radili, nismo izborili taj udarac. Dojam je bio nakon prvog poluvremena kako nam je francuski izbornik Raphael Reynaud dobro snimio igru, zatvorio je pivote s tehnički potkovanim i atletskim moćnim Mouhodinem, bekovi su bili sterilni, a obranama nam je curila.

Par puta kad smo izašli u visoki presing, Francuzi su se malo izgubili, ali nismo nastavaljali u tom ritmu. Međutim, i mi smo nešto dobro odradili, prvi dio dobro smo zatvorili njihov najubojitiji tandem Mouhoudine-Mohammed koji je uništio Njemačku u 2. kolu. Drugo poluvrijeme vrhunski smo otvorili, kapetan Franco Jelovčić pokazao je individulnu klasu i ljevicom neobranjivo pogodio.

Nakon toga proradila je omiška veza, Jurlina je majstorski prošao kroz uz crtu i na drugoj vratnici odlično ga je ispratio Sekulić, akcija kao iz školskih udžbenika. Poslije toga ponovno Jurlina je ponovno odlično prošao, no do odlaska na dva pogotka razlike Sekuliću se ispriječila vratnica. Da smo u tom trenutku otišli na dva pogotka razlike, možda bismo prelomili utakmicu i teško bi se Francuzi vratili. No, ono što nas je krasilo tijekom dosadašnjeg dijela kvalifikacija u Glavnoj i Elitnoj rundi, a to je granitna obrana koja je primila samo jedan pogodak u prva dva kola ovog kvalifikacijskog ciklusa, ovaj put bila je šuplja kao sir. Previše smo kasnili u zatvaranju igrača, odnosno prelako su nas prolazili to se dogodilo u 32. minuti kod izjednačenja nakon toga upadamo u "crnu rupu", odnosno raspadamo se gdje Francuzi rade potpuni preokret.

Primili smo previše pogodaka iz prekida za ozbiljnu europsku reprezentaciju, loše smo to analizirali. Međutim, još ništa nije gotovo, sve imamo u svojim rukama, prvo nam u utorak treba puna "Dvojka" Doma sportova u Zagrebu, zatim navijanje kao na finalnoj seriji prvenstva između Futsal Dinama-Olmissuma, malo više hrabrosti i beskopromisna obrana. Jer s pobjedom se vraćamo na prvu poziciju, podsjetimo kako su Francuzi izgubili dva boda protiv Slovačke, a u 3.k olu Nijemci su s 4:3 ohladili Slovake da ne idu životom protiv nas na domaćem terenu. Znači, izbornik Marinko Mavrović sa svojim stručnim stožerom treba izvući pouku iz ovog susreta, sve dobro analizirati i s puno više odlučnosti i hrabrosti krenuti u utorak po tri boda koja su nam neophodna da bi se direktno plasirali na svjetsku smotru.

- Utakmica je odigrana u prekrasnom ambijentu, pred više od tri tisuće gledatelja. Bili smo stvarno dobri 30-ak minuta. Šteta zbog Sekulićeve grede kod našeg vodstva od 2:1. Nakon toga, ušli smo u ‘crnu rupu‘, utakmica se prelomila u korist Francuza. Primili smo nedopustive pogotke iz prekida. Trebamo što prije zaboraviti ovu utakmicu. U slučaju naše pobjede u Zagrebu ponovno ćemo izbiti na vrh ljestvice. I dalje sve držimo u svojim rukama - rekao je izbornik Hrvatske Marinko Mavrović.

Linker
27. svibanj 2024 02:16