MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DOBRO SU SE SNAŠLI

Dinamova kolonija u Ukrajini, bivšeg trenera Modrih posebno vole: ‘To je ovdje posebno na cijeni‘

Dvojica nogometaša Modrih na posudbi pružaju dobre igre u ukrajinskom prvoligašu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. rujan 2021. 14:09

Klub koji formalno-pravno nije nasljednik onog ‘pravog’ Dnjipra, ali ga svi takvim smatraju, od ove sezone svojevrsna je hrvatska kolonija u najvišem razredu ukrajinskog klupskog nogometa. U klubu Dnjipro-1 danas igra jedan Rumunj, jedan Brazilac, Argentinac i Portugalac. Te dvojica Hrvata, uz hrvatskog trenera na klupi. Mario Ćuže i Neven Đurasek Dinamovi su igrači na posudbi u toj momčadi, a na klupi je Igor Jovićević, bivši trener Modrih.

- Dobro nam je ovdje, ne mogu se požaliti. Ja sam bio tu i u drugom dijelu prošle sezone, već sam u Dnjipru zapravo kao kod kuće - kaže Mario Ćuže, koji se u Ukrajini prošle sezone vrlo brzo snašao. Zabio je ovaj ofenzivac sedam golova u 12 utakmica, a i u novu sezonu nije krenuo loše, upisao je dva pogotka u prvih osam nastupa nove sezone.

Nisam dvojio

- Baš sam bio zadovoljan prošle sezone u Dnjipru-1, igrao sam, zabijao, brzo sam se prilagodio na ligu i stil nogometa. Osjećam da sam igrački napredovao u svim segmentima, zato, kada se pojavila mogućnost povratka u Dnjipro ovog ljeta, nisam previše dvojio o tome. Liga je dobra, tu smo Neven i ja, trener Jovićević, pa je sve još i lakše kada imaš ljude s kojima se razumiješ, sve u svemu, baš dobro - ističe Čuže, koji je za prvu momčad Dinama upisao 15 nastupa i dva pogotka.

Dnjipro-1 se sada stabilzirao, nekad treći nogometni klub Ukrajine i finalist Europske lige (2015. godine izgubio je u finalu tog netjecanja sa 3:2 od Seville, a jedan pogodak za Ukrajince postigao je tada i Nikola Kalinić) želi vratiti staru slavu nakon što je 2018. godine bankrotirao zbog velikih dugova.

Šahtar i Dynamo ispred

- Ne znam kako je to sve prije izgledalo, što se dogodilo s klubom, ali sada mogu reći samo pohvale, od momčadi i suigrača, do uvjeta, infrastrukture. Mislim da imamo dobru momčad i da ove sezone može ostvariti naše ambicije, a one su vezane za plasman u Europu. Rekao bih da su Dynamo Kijev i Šahtar još uvijek ispred ostalih u Ukrajini, klasa za sebe, a onda slijedi nekoliko klubova koji su otprilike ravnopravni i koji će se boriti za Europu. U tom društvu smo i mi, vjerujemo da se ove sezone možemo vratiti na europsku scenu.

Trener Igor Jovićević radi dobar posao?

- Da, Jovićević je u Ukrajini već ranije ostavio dubok trag, cijene ga i respektiraju, vidi se to na svakome koraku. A i odnos s igračima je odličan, stvorio je u svlačionici dobru grupu, svi smo brzo kliknuli i to je još jedan razlog zašto sam optimist da je ispred nas dobra sezona.

Dobro se snašao i Neven Đurasek, koji je stigao tek ovog ljeta prvi put u Dnjipro-1 (upisao je tri nastupa za prvu momčad Dinama).

- Je, Neven je isto brzo pohvatao konce, igra standardno. Još čekam da počne i zabijati i asistirati, doduše, sada je imao asistenciju, bit će on i bolji, ha-ha - kaže raspoloženi Ćuže.

A što kaže sam Đurasek, kakvi su njegovi dojmovi nakon prvih nekoliko mjeseci u Ukrajini?

- Baš dobri! Dobra smo momčad, klapa, kada sam došao svi su mi izišli ususret, od trenera Jovićevića do suigrača, onda je došao i Mario koji je već bio ovdje, pa mi je sve puno lakše, mogu reći da sam se brzo snašao u novom klubu - govori veznjak Đurasek, te nam uspoređuje ukrajinsku i hrvatsku ligu.

Glavni cilj

- Mnogi me to pitaju, je li HNL jači od ukrajinske lige, koja je posljednjih godina malo pala u odnosu na neke ranije sezone. Što se tiče infrastruktrure, medijskog praćenja, to je ovdje na puno višoj razini nego u HNL-u. Isto tako, možda je malo veća razlika između Dynama i Šahtara, koji su rang našeg Dinama i ostalih klubova. Rekao bih da je HNL zadnjih godina neizvjesniji nego što je to ovdje. Sada je liga također i proširena na 16 klubova, treba stoga još neko vrijeme da se sve to stabilizira. No, svejedno je zahtjevna liga, dosta je klubova ravnopravno u toj borbi za Europu i bit će sigurno zanimljivo do samog kraja. Naš je cilj izboriti Europu, biti među prvih pet-šest momčadi koji će dogodine igrati u nekoj od europskih liga.

Znači, teško Dnjipro-1 ili bilo tko drugi može ugroziti vodeći dvojac Dynamo Kijev - Šahtar?

- Ma, nije Šahtaru bilo lako protiv nas, mogli smo se nositi, međutim, ipak Dynamo i Šahtar imaju iskustvo, tradiciju, jači su od ostalih klubova i teško ih zasad itko može ozbiljno ugroziti. Nama je sada bitno da nastavimo napredovati kao momčad, da igramo što bolje i da, kao što sam rekao, budemo u tom društvu koje se bori za plasman u Europu - kaže Đurasek.

Liga je, otkriva Đurasek, više ‘fizička’ od HNL-a, međutim, to mu niti malo ne smeta.

Odličan u ukrajinskom

- Pa, bilo je i u HNL-u zadnjih godina dosta fizički zahtjevnih utakmica, vrlo čvrstih. Zato mi i nije bilo teško priviknuti se na ovaj stil u Ukrajini.

Đurasek je također nahvalio trenera Igora Jovićevića, otkrio i zašto ga, uz ostalo, Ukrajinci iznimno cijene...

- Osim što je kvalitetan trener i što je podigao momčad, Igor Jovićević odlično govori ukrajinski jezik. Intervjue daje na ukrajinskom, što je ovdje posebno na cijeni. Jer, recimo, čak i neki domaći treneri više preferiraju ruski, možete onda zamisliti što znači kad jedan stranac govori ukrajinski i koliko to ljudima ovdje znači.

Infobox (Okvir): Ćuže: Napustio sam Maksimir jer mi je najvažnije igrati, konkurencija je bila velika Đurasek: Dok sam god igrač Dinama tako se i ponašam, tu je opcija otkupa

I Đurasek i Ćuže na kraju prošle sezone nadali su se da će u ovoj dobiti priliku u Maksimiru. Međutim, opet su morali afirmaciju pronaći izvan Dinama. Ćuže je čak bio i blizu, prošao je s Modrima pripreme, bio na njima i vrlo dobar, ali ipak nije ostao. I već je dugo tako, prođe pripreme, nada se, a onda - posudba.

- Tako je ispalo, ali bio sam svjestan i nakon priprema da je konkurencija u Dinamu velika, da će biti teško izboriti se za pravu minutažu. Znam da sam odradio dobre pripreme, ali u godinama sam kad želim i trebam standardno igrati. Te pripreme koje sam prošao, kvalitetne pripreme kao i uvijek u Dinamu, puno su mi pomogle da u Dnjipru-1 odmah dobro krenem, spreman sam i vjerujem da je ispred mene dobra sezona. A što će biti na kraju sezone, vidjet ćemo, time se sad ne zamaram, doista sam fokusiran samo na ono što me ovdje čeka - pošteno kaže Ćuže, a sličnom tragu je i Đurasek...

- U Dnjipru sam do kraja sezone, postoji opcija otkupa, na meni je da igram dobro, dajem sve od sebe. A što će potom biti, to sad ne znam. Dok sam god igrač Dinama tako se i ponašam, a ako to više ne budem, u redu. Nekad ode karijera drugim putem, činjenica jest da je u Dinamu konkurencija uvijek jaka. Ovdje mi je dobro, snašao sam se, igram dobro, kamo će me to dovesti, znat ćemo na kraju sezone.

Linker
07. svibanj 2024 21:54