jack Grealish nakon 20 godina napustio je klub u kojem je započeo karijeru
 AFP
JACK GREALISH

Građani su dobili svog Besta: Najskuplji engleski nogometaš u povijesti na leđima ima veliko breme

Dečko od 117, 5 milijuna eura naslijedio je desetku Sergija Agüera
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. kolovoz 2021. 11:42

Ono što smo i najavili prije dva dana dobilo je i službenu potvrdu, 25-godišnji engleski reprezentativac Jack Grealish prešao je iz Aston Ville u Manchester City u rekordnom transferu u povijesti engleskog nogometa, vrijednom 117,5 milijuna eura. Tako je klub iz plavog dijela Manchestara pokazao tko je trenutni gazda u elitnom razredu engleskog nogometa na travnjaku, ali i izvan njega.

Iako će ljubav Grealisha prema Aston Villi biti vječna onoga trenutka kada su na Etihadu odlučili krenuti u realizaciju transfera bilo je samo pitanje vremena kada će posao u konačnici biti realiziran. U Aston Villi su vjerovali da nitko neće moći mečirati odštetnu klauzulu od 117,5 milijuna funti, ali su bili u krivu...

Grealish je tako stigao u dril jednog od najboljih svjetskih trenera Josepa Guardiole koji je uz pomoć bezgraničnog financijskog kapitala uspio od Manchester Cityja napraviti dominantnu družinu kada su engleski travnjaci u pitanju, no iako je Guardiola podosta puta istaknuo da je za njega Premier liga najvažnije natjecanje, osvajanje Lige prvaka i dalje je za De Bruynea i društvo nedosanjani san.

Dolazak Grealisha svakako je nešto što bi trebalo pomoći u ostvarenju sdpomenute želje, ali koliko god novi engleski Gazza bio kvalitetan igrač samo će vrijeme dati odgovor na pitanje hoće li se najveći transfer u povijesti engleskog nogometa u potpunosti isplatiti onima za koje niti gotovo pa nevjerojatnih 117,5 milijuna funti nije nikakav problem, jer Grealish ipak nije Messi. Za toliki novac od glavnog lika ove priče očekuje se da bude ključni igrač sastava koji će novu sezonu otvoriti danas na Wembleyju u dvoboju za trofej Community Shielda, engleske verzije Superkupa protiv Leicestera, a nije isključeno da nova zvijezda Guardiolinog sastava i debitira za Manchester City u hramu engleskog nogometa.

Do sada je rekord kada su transferi na Otoku u pitanju držao Harry Maguire koji je prije dvije godine iz Leicestera prešao u Manchester United za 87 milijuna eura a nakon što su se zajedno odmarali u Dubrovniku, Grealish i Maguire će se uskoro naći na suprotnim stranama. Koliko god je Maguire znao biti na udaru kritika, stoper Manchester Uniteda odigrao je briljantni Euro i u konačnici je ipak najbolji engleski obrambeni igrač, iako je realno baš kao i u slučaju Grealisha novac koji su za njihove dolaske iskeširali dva velikana iz Manchestera ipak poprilično nerealan.

U deset najvećih transfera u Premier ligi još su tri sadašnja igrača Manchester Cityja. Raheem Sterling je prije šest godina blagajnu Cityja olakšao za 63 milijuna eura, ali je u konačnici i opravdao uloženi novac, za razliku od Kylea Walkera koji je zablistao na Euru, ali je u dresu Građana često osilirao, baš kao i John Stones, a engleski reprezentativni dvojac u paketu je koštao prvak Engleske kao i Grealish.

Deset najvećih transfera kada je engleski nogomet u pitaju zatvara legendarni Rio Ferdinand koji je sada već daleke 2002. iz Leedsa prešao u Manchester United za 42 millijuna eura, što se u odnosu na izvedbe Ferdinanda u dresu Crvenih vragova pokazalo kao "sitnica". Grealishu će na novoj adresi društvo praviti i dugogodišnja djevojka, 25-godišnja manekenka Sasha Atwood koja se engleskim medijima požalila kako je za vrijeme Eura i nakon njega dobivala preko društvenih mreža dnevno 200-injak prijetnji smrću s čime bi se uskoro mogla pozabaviti i engleska policija, ali sve se lakše podnese uz dečka teškog 117,5 milijuna eura.

Grealish je za Aston Villu debitirao 2014. upravo na Etihadu protiv Manchester Cityja, godinu dana kasnije ležao je mrtav pijan na pločniku na Tenerifima, a potom je bio na korak od odlaska iz Birminghama i prelaska u Leeds United. Pet godina kasnije Grealish je najskuplji engleski nogometaš u povijesti, a iako je za Engleze postao novi Paul Gascoigne, Grealishev idol je legenda Manchester Uniteda George Best.

Ako samo upola na travnjaku bude uspješan i briljantan kao Best, Grealish bi u plavom dijelu Manchestera mogao imati kultni status baš kao i Sergio Agüero čiju je desetku bivši kapetan Aston Ville naslijedio po dolasku na Etihad.

Linker
27. travanj 2024 14:29