FRANCK FIFE/Afp
NAGRADA PA ‘ADIEU‘

Grandiozna priredba ima dodatnu draž: Pariz bruji o Messiju i Mbappéu, a neki su se sjetili i dvojice Hrvata

U užem izboru su i Max Verstappen, Mondo Duplantis, Rafael Nadal te Steph Curry
Piše: Hrvoje Slišković iz ParizaObjavljeno: 08. svibanj 2023. 10:55

Pariz je u nedjelju bio više oblačan, a manje kišan. Lirska interpretacija vremenskih prilika mogla bi se doživjeti kao pokazatelj da će suza za odlazećim Lionelom Messijem biti malo. Parižani, barem oni kojima je Paris St. Germain na srcu, zabrinutiji su za budućnost svog kluba. U nedjelju nisu marili za to hoće li PSG sačuvati bodovnu prednost na čelu ljestvice Ligue 1, ali su sadašnjost svoga kluba doživjeli kao, barem, djelomično tmurnu.

Naznaka je stigla već na "Franji Tuđmanu", dok se motor zagrijavao za svoj dvosatni let prema "Charlesu de Gaulleu". Dvojica francuskih dječaraca, otprilike 9- i 11- godišnjak, u PSG-ovoj opremi od glave do pete, zapeli su za oko članu kabinskog osoblja. "Pe-Se-Že, Pe-Se-Že" i "Messi?" pokušavao ih je zabaviti dok su strpljivo čekali da se pomaknu u redu, na što je dobio kratak i jasan odgovor: slijeganje ramenima, palac gore uz odgovor "Mbappé!", a i osmijeh brižne majke koja je stajala iza njih.

Poseban dan

Ponedjeljak bi mogao biti poseban dan za najboljeg svjetskog nogometaša. Laureus, organizacija čija fondacija "Sport for Good" bira najbolje na svijetu od 2000. godine vratila se, nakon pandemije, svečanostima proglašenja najboljih sportaša uživo, a Pariz nije slučajno odabrala za svog ovogodišnjeg domaćina. Dobitnici nisu objavljeni, grandiozna priredba zakazana je za ponedjeljak, ali je neočekivano dobila dodatnu napetost, ekstra draž.

"Leo u Parizu", trebala je to biti sasvim normalna stvar, jer ako ste najbolji nogometaš na svijetu u godini u kojoj ste Argentinu napokon doveli do naslova svjetskog prvaka, onda je nekako logično da ste i najbolji svjetski nogometaš. Posebno ako je među onima koji su ušli u završni krug samo jedan sugrađanin. I on se, baš, bavi nogometom. No s obzirom na prošlotjedni rasplet, svečano uručivanje ove ugledne nagrade postala je jedna od rijetkih stvari koja može osigurati događaj s početka ovog odlomka: "Leo u Parizu".

Jer, da je u organizaciji bilo vidovitih ljudi, mogli su ovaj događaj komotno preseliti u Saudijsku Arabiju. Leo u Rijadu, Džedi, a malo kasnije vjerojatno i u Al Hilalu. Sigurno bi zaradili još više novca.

"Razvod"

Dakle, u užem izboru za Laureusova najboljeg sportaša svijeta, uz Messija i Mbappéa, još su lanjski dobitnik (za dosege u 2021. godine, ali dodjela je bila 2022.) svjetski prvak u Formuli 1 i u 2022. godini Max Verstappen, svjetski prvak i rekorder u skoku s motkom ("Bubka nakon Bubke") Mondo Duplantis, osvajač dva Grand Slama u prošloj godini i novi rekorder Rafael Nadal te NBA prvak i MVP finala Steph Curry.

Dobitnik? Da je nakon "razvoda u Parizu" bilo više vremena možda bi se nešto i promijenilo, ovako je 71. član Laureusove Svjetske sportske akademije, "živuće legende" kako ih nazivaju, ostao kod svog stava. Valjda. A možda se ponovi i 2020. godina, jedina u kojoj su bila dva dobitnika nagrade za najboljeg sportaša. Lewis Hamilton i - Lionel Messi, jedini u povijesti tog izbora koji je dobio individualnu nagradu, a dolazi iz momčadskog sporta.

Uglavnom, odluku ćemo saznati u ponedjeljak nešto prije 21 sata. I onda opet malo čekati. Potencijalno najzanimljiviji dio večeri mogla bi biti pobjednikova (Messijeva?!) konferencija za novinare. Još kad ne bi bilo PR-policajaca koji će, očekuje se, cenzurirati svako pitanje o trenutačno najzanimljivijoj nogometnoj temi o kojoj Messi još nije javno govorio široj masi.

Inače, sličan stav kao djeca s početka ove priče imali su i Laureusovi suradnici s kojima smo uspjeli prozboriti koju ovdje u Parizu.

Hrvatski potpis

"Messi, OK, PSG, OK… ma ne treba im. Imamo mi Mbappéa", odgovorio nam je Marc, zadužen za prihvat gostiju. "Meni je sve to malo dosadnjikavo, taj nogomet, tenis je moj sport. Pomalo igram, a za vrijeme Roland Garrosa sam "concierge" pa znam sve igrače". Na naš odgovor da smo iz Hrvatske, oči su mu se otvorile do beskraja… "aaaaa Marin Čilić…. aaa Ivan Ljubičić…" Razgovarao bi on još o tenisu, ali put nas je vodio dalje.

A tenis je Hrvatskoj donio prvu Laureusovu nagradu. Kad kažemo da je to bilo 2002. (za 2001. godinu) sigurno ćete pogoditi da se radi o Goranu Ivaniševiću. Ali možda nećete znati da je pobijedio i - Michaela Jordana. Akademici su ga proglasili najboljim povratnikom, a konkurirali su još golferi John Daly i Bernhard Langer te hokejaš na ledu Mario Lemieux.

"Pravi" Laureus četiri godine kasnije osvojila je Janica Kostelić, nekoliko mjeseci nakon što je osvojila četvrto olimpijsko zlato, što tada nije imala niti jedna alpska skijašica. A nema niti danas, četiri olimpijade kasnije, čisto da znate.

Janičin rezultat te je godine više impresionirao nego prvi skok preko pet metara neke motkašice (bila je to Jelena Isinbajeva), još tri atletičarke (Tirunesh Dibaba, Carolina Klüft i Paula Radcliffe) kao i rezultati tenisačice Kim Clijsters te golferice Annike Sörenstam.

Linker
04. svibanj 2024 02:08