Pep Guardiola i Phil Foden

 PAUL ELLIS Afp
VISOKA RAZINA DISKRECIJE

Guardioline zvijezde na pripremama u Hrvatskoj! ‘Slobodno šeću ulicama, inače su uvijek pod nadzorom...‘

Man. City (U-18 i U-23) nalazi se na pripremama u Novigradu na kojima su i tri zvijezde prve momčadi
Piše: JL.Objavljeno: 24. srpanj 2022. 20:06

Piše: Marko Crnjak

Mlađe kategorije aktualnog engleskog prvaka Manchester Cityja i ove godine predsezonske pripreme odrađuju u Hrvatskoj, u Novigradu, gdje je Akademija Građana u suradnji s Gradom Novigradom i Aminess hotelima i kampovima zakazala 12 dana boravka.

Direktor Akademije engleskog kluba Jason Wilcox u razgovoru za SN rekao je da o odabiru lokacije nije trebalo dugo razmišljati, jer Aminessov hotelski kompleks u Novigradu nudi sve što traže. Uz U-18 i U-23 momčad, u Novigradu također treniraju zvijezde svjetskih razmjera - engleski reprezentativci Phil Foden i John Stones, te veznjak njemačke nacionalne vrste Ilkay Gündogan.

image

Jason Wilcox

CROPIX

Jason Wilcox pričao je o mentalitetu i težnjama njihova omladinskog pogona, inspirativnom Josepu Guardioli, ali i promjenama u premierligaškom nogometu otkad je završio igračku karijeru, tijekom koje nije napuštao Englesku. U dresu Blackburna 1995. Wilcox je osvojio prvenstvo, a ovih dana njega je osvojio - Novigrad.

- Šesti put smo ovdje, a glavni razlog je neizmjerni užitak još od prvog dolaska prije osam godina. Neka mjesta u kojima smo odsjedali možda imaju nešto bolju sportsku infrastrukturu, ali javljali bi se drugi problemi poput nezadovoljavajuće prehrane ili nedovoljne veličine kompleksa. Kada tražite lokaciju priprema, potreban vam je adekvatan smještaj, dobra hrana, te određena sloboda i privatnost. Zato je ovo mjesto predivno i na odličnoj razini. Fotografiranje s fanovima i podjela autograma dio je posla svakog sportaša, ali važno nam je da se usred svega toga očuva potrebna privatnost. I ljudi su predivni, to je također razlog našeg dolaska - rekao je Wilcox.

Velika važnost

Ugođaj pogleda na more u bojama njihova kluba i teren NK Novigrad nadomak plaže zasigurno donose posebnu čar i gušt, ali daleko je to od ljetnog odmora za nogometaše mlađih uzrasta Manchester Cityja.

- Osim treninga, igrat ćemo i pripremne utakmice. To su prijateljski ogledi, stoga je najvažnije da naši igrači ‘bildaju’ minutažu da bi bili spremni za sezonu. Pripreme su od velike važnosti, jer igrači i momčad do 23 godine nose težinu u engleskom nogometu. Uvjete otežava jedino vrućina, ali mislim da su i u Engleskoj ovih dana također zabilježene visoke temperature. Znate, obično pada kiša - govorio je ovaj 51-godišnjak, načevši temu odnosa U-23 momčadi s premierligašima.

image


Jason Wilcox, direktor Manchester City U23 momcadi

CROPIX

‘Akademci’ Manchester Cityja također su posljednje dvije godine u vrhu Premier lige za igrače do 23 godine, naravno. Kvalitete očito ne izostaje ni u omladinskom pogonu, ali nije baš česta pojava da se netko od mlađih igrača pridruži momčadi Josepa Guardiole. Čak i kada se to dogodi, a u posljednjih pet godina promociju je zaradilo devet igrača, istaknu se pojedinci. To prvenstveno vrijedi za Phila Fodena.

- Nogomet U-23 ekipe i prvotimaca Manchester Cityja različite su valne duljine. Igrač mora biti iznimno dobar da bi uspio zaraditi promociju u prvu momčad. Naravno, veliki je jaz između ovog natjecanja i Premier lige, samo izuzetno kvalitetan igrač može ga probiti. Zato je najprirodniji put U-23 igrača da ga šaljemo na posudbu, gdje pokušava steći što više iskustva i znanja da bi zaigrao u prvoj momčadi Cityja ili nekoj drugoj iz Premier lige - objasnio je Wilcox.

Samim time rijetka je i suprotna pojava - da Manchester City kupi mladog igrača tijekom prijelaznog roka i pošalje na “obuku” u omladinsku kategoriju. Tome je djelomično razlog i izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije početkom 2020. godine.

Brexit otežao posao

- Od Brexita ne možemo dovoditi mlade igrače iz Europe, jednostavno je protiv pravila. U teoriji možemo, ali igrač ju je obavezan napustiti onda kada napuni 19 godina, odnosno izgubi pravo nastupa u U-18 sastavu. Prije smo mogli dovesti nekoga iz, primjerice, Španjolske ili Nizozemske i držati ga u Akademiji neko vrijeme. Danas je situacija drukčija i njegova Akademija završava s istekom 18. godine, zato ih više ne uzimamo. Odluka vrijedi za sve klubove, tako da se ne može reći da nam šteti u odnosu na konkurenciju.

image

Pep Guardiola

KAMIL KRZACZYNSKI Afp

Svjetska politika dijelom ograničava trgovinu, a ona klupska pak nalaže suzdržanost razgovora o klubovima koji nisu Manchester City i igračima pod njihovim grbom. Tako da je tematika hrvatskih igrača u Premiershipu, odnosno Mateu Kovačiću u Chelseaju i Ivanu Perišiću pristiglom u Tottenham, ili bilo što usko nevezano za Građane, ostala bez odgovora.

Dakle, vještine na novigradskom terenu bruse zvijezde prve momčadi, njihov utjecaj jako je značajan mlađim igračima, iako neki od njih nerijetko odrađuju treninge s Guardiolom i prvotimcima.

- Akademija je odvojena od prve momčadi, koja s druge strane kompleksa posjeduje zasebni privatni dio, ali vrlo nam je blizu. Određeni U-23 igrači prema potrebi treniraju s prvotimcima, to funkcionira tako da ujutro dobijemo telefonski poziv “menadžer želi ovog igrača danas”, pa ga uputimo tamo. Phil Foden, John Stones i Ilkay Gündogan mnogo znače aktualnim treninzima, oni su nevjerojatni i pokazuju drugima put i načine ispravnog ponašanja. U Akademiji težimo upravo tome, da igrač zavlada odličnim izvedbama na travnjaku i ljudskim kvalitetama izvan njega - proširio je sliku Wilcox, pa nastavio:

image

John Stones

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Elitni rang

- Naš posao je razvoj mladih igrača u cjelini, što znači da rezultat na travnjaku nije jedino mjerilo uspjeha. Oni moraju shvatiti svoju odgovornost prema “običnim” ljudima. Zato je navedena trojka u elitnom rangu. Krasi ih visoka razina poniznosti, skromnosti, profesionalizma i pravilnosti nogometne izvedbe. Zaista su nevjerojatni u našim očima i blistav primjer onoga čemu težimo.

Što se financijskog gledišta tiče, Wilcox je objasnio da, uz postojeći zajednički klupski budžet, Akademija posjeduje i vlastiti. Koristi ga za pokrivanje troškova svojih operacija, a odnose se na edukaciju, razvoj igrača izvan terena i izdatke predsezone.

Spomenuti trojac - Foden, Gündogan i Stones - nije otišao u Ameriku, gdje traju pripreme prve momčadi, čiji su neizostavni dio, stoga su se pridružili mladima na pripremama u Aminess Maestral Hotelu, no klub je odlučio da ostanu nepristupačni medijima. Dakle, prolaznicima ne mogu ponuditi više od fotografije za osobnu arhivu i lijepo sjećanje, a kako smo čuli, glavni zadatak im je inspirirati klupsku mladež. Baš kako to radi i katalonski stručnjak na klupi prve momčadi.

- Josep Guardiola inspiracija je mnogim trenerima diljem svijeta. Naravno da naši igrači žele biti dio njegove sfere utjecaja, kao i mnogi nogometaši općenito. Svi žele surađivati s ponajboljim trenerom na svijetu. Treba reći da Guardiola ima jako, jako težak posao jer uvijek se očekuje pobjeda - nahvalio je predsjednik Cityjeve Akademije poznatog stratega.

Odličan smjer

Rođen u Boltonu, Wilcox je 1989. iz omladinskog pogona Blackburna doveden u prvu momčad kluba i šest godina kasnije osvojio je Premiership, potom je na poziciji krilnog napadača još nastupao za Leeds, Leicester i Blackpool. Osim toga, u tri je navrata odjenuo dres reprezentacije Engleske. Poučen iskustvom, uočava promjene u najvišem rangu engleskog nogometa...

image

Ilkay Gundogan

PHILIP BRYAN Dppi Via Afp

- Stil igre uvijek se mijenja s vremenom, a mnogo ovisi i o trenerima. U vrijeme moje igračke karijere unutar Premier lige nalazili su se treneri svjetske klase, ali danas ih je mnogo više. Teško je sve to usporediti, jer igri je prirodno da evolvira, primjećujemo da je danas mnogo brža. Liga ide u odličnom smjeru. Ne mogu ovo reći sa stopostotnom sigurnošću, ali izgleda da svaki igrač želi iskusiti Premiership - zaključio je Jason Wilcox.

Kako tradicija nalaže, uslijedilo je druženje s igračima i mladićima NK Novigrada. Između ostalog, Akademici Građana u ponedjeljak u 18 sati zaigrat će protiv Rijeke, čiju će momčad činiti prvotimci i U-23 igrači. U jutarnjim satima snage će odmjeriti s Koprom (U-18), a već su se nadmetali protiv Slovackog.

KOLAREK Građani su se toliko udomaćili da konobare znaju poimenice

Sunčani četvrtak igrači Akademije Manchester Cityja iskoristili su za upoznavanje s lokalnom zajednicom na stadionu NK Novigrad. Protiv gostiju s Otoka mlađe kategorije Novigrada isprobavale su stečene vještine, a mi smo iskoristili priliku porazgovarati s direktorom kluba Zvonimirom Kolarekom. Kaže, Građani su gosti samo na papiru, a uskoro će se i vratiti...

- Svjestan sam da čudno zvuči, ali NK Novigrad i Manchester City već 10 godina veliki su sportski prijatelji. Ovakvo druženje pretvorilo se u tradiciju, uvijek izdvoje vrijeme za zajednicu, druže se s mladima i djecom iz regije i razmjenjuju opremu. Siguran sam da ovdje imaju mnogo simpatizera i navijača - kaže Kolarek.

Ističe da će ovdje biti i u listopadu u sklopu poznatog Istra Youth Cupa...

- Ovdje su gostovali mnogi velikani poput Bayerna, Barcelone, Tottenhama, Benfice... Natječu se kategorije do 16 godina, a i ove godine potrudit ćemo se da turnir bude iznimno jak. Po mnogima je to najveći događaj te generacije.

U bliskom je odnosu sa stručnim osobljem i dobro se sjeća nekolicine anegdota.

- Dolazio je ovdje i Patrick Vieira dok je trenirao mlađe kategorije Manchester Cityja. Ispričali su mi da se jedne godine provodila anketa po pitanju mjesta priprema, a Novigrad je zaradio preko 90 posto glasova. Igračima se mjesto sviđa jer mogu slobodno šetati ulicama, inače su uvijek pod ogradama i nadzorom. A mjesto posebice voli osoblje kluba, jasno vam je koliko su se udomaćili kada konobare u kafićima znaju poimenice - rekao je, u skladu s atmosferom, dobro raspoloženi Kolarek.

Zvučna imena s iskustvom Akademije Manchester Cityja

KASPER SCHMEICHEL (Leicester)

JADON SANCHO (Man. United)

DANIEL STURRIDGE (Man.City,
Liverpool, Chelsea...)

KIERAN TRIPPIER (Newcastle)

KELECHI IHEANACHO (Leicester)

ERIC GARCIA (Barcelona)

BRAHIM DIAZ (Milan)

3

nastupa upisao je Wilcox za reprezentaciju Engleske

1

naslov prvaka Engleske osvojio je s Blackburnom

10

godina je Jason Wilcox proveo u Blackburnu kao igrač

Linker
25. travanj 2024 21:29