Antonio Sekulić

 CROPIX
MORAT ĆEMO TEŽIM PUTEM

Kako će Hrvatska sada do SP-a? Bilo je idealno, a onda su došli - Francuzi. No, nije sve izgubljeno...

U preostala dva dvoboja kvalifikacija cilj mora biti izboriti doigravanje za svjetsku smotru
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 12. listopad 2023. 07:09

Francuzi su bili naši dugogodišnji ‘krvnici’ u rukometu, a sada se u to pretvaraju i u futsalu. Uzeli su, nam, naime kartu 2017. godine za odlazak na Europsko prvenstvo u Sloveniji, a sad su nas u dvije utakmice porazili i “ukrali” nam mogućnost da izravno odemo na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistan sljedeće godine. Prvi put nakon 24 godine...

Hrvatska futsal reprezentacija odradila je kao iz udžbenika kvalifikacije u Glavnoj i Elitnoj rundi, do dvoboja protiv Francuske. Znali smo da će to biti naša najveća prepreka, odnosno stepenica koja će pokazati pripada li Hrvatska u ovom trenutku gornjem domu europskog futsala. Međutim, taj ispit nismo prošli. Ambicija je bila da se u dvobojima s Francuzima može uzeti možda četiri boda, realno smo očekivali tri, na kraju smo ostali bez ijednog, što je u ovom trenutku ugrozilo i naše ambicije za odlazak na Svjetsko prvenstvo, jer četiri najbolje drugoplasirane momčadi idu u dodatne kvalifikacije za odlazak na ovu veliku smotru.

image

Slavlje Francuza nakon pobjede

CROPIX

Glavni igrači ostali dužni

Gdje je zapelo? Realno, u ovom trenutku ne možemo odigrati koncentrirano i u visokom ritmu 40 minuta, pali smo u Lavalu u drugom poluvremenu, a pali smo i u Zagrebu. U Lavalu je to bilo zbog ‘spavanja’ pri izvođenju prekida, a u Domu sportova su nas Francuzi iskontrirali, ostavljali su im hrvatski igrači previše prostora, pa je stvari često morao spašavati fenomenalni Primić. Budimo realni, nismo imali ni previše raspoloženih igrača u ova dva dvoboja, glavni igrači su ostali dužni, pored toga što nisu dali obola prema naprijed, radili su kardinalne pogreške.

Nije postojala ni određena taktika, potrošili su se hrvatski igrači visokim presingom u Zagrebu, nisu se vraćali u zonu, te ostavljali Francuze na širokom prostoru, što su oni priželjkivali cijelo vrijeme da im se otvore kontre. A sve je bilo posloženo da slavimo, zagrebački klubovi Futsal Dinamo i Uspinjača Gimka potrudili su se da Dvojka Doma sportova bude puna, veliki broj djece, dosta hrvatskih zastava, sjajno navijanje, Francuska bez kapetana i dvostrukog strijelca iz prošlog susreta Mohammeda i jednog od dvojice igrača koji igraju u Španjolskoj, Benslame.

image

Navijači u Dvojci

GORAN MEHKEK Cropix

Nekako je to sve davalo nadu da je to ta utakmica koja će isprati gorak okus poraza iz Lavala. Primić je sjajno ušao u utakmicu, a nedugo nakon toga Sekulić je zavrtio Mouhoudinea i rasparao mrežu za početno vodstvo. Pleli su zatim domaći mrežu, te pokušali doći do drugog pogotka, pa ušli u bonus s akumuliranim prekršajima, no nekako ipak došli do poluvremena bez francuskog udarca s 10 metara.

Poklonjena pobjeda

Hrvatska je dobro izlazila u presing, Francuzi u nekoliko navrata nisu mogli iznijeti loptu. Izbornik Mavrović je utakmicu lomio s hokejaškim izmjenama, Dinamovoj trojci pridružio je Jelovčića, a nekadašnjoj Olmissumovoj Marinovića. I to je u prvom poluvremenu djelovalo, vodili su 1:0. U nastavku kao da je hrvatske igrače taj ritam potrošio, jurnuli su po taj drugi gol, ali slabo se vraćali i ostavljali Primića na streljani. Jesu li se u tom trenutku trebali povući i pričekati svoju priliku iz kontre, jer Francuzi nisu imali na pivotu Mohammeda, koji je jako opasan, dok bi teško probili našu zonu?

I tako su Mavrovićevi izabranici primili gol iz jedne polukontre, gdje je Marinoviću lopta prošla kroz noge, a Kuraja zakasnio na Tourea. Gotovo 11 minuta prije kraja izabranici Raphaela Reynauda ušli su u bonus s akumuliranim prekršajima, domaći su pokušali doći do tog udarca sa 10 metara, no nisu uspjeli, a na dva očita prekršaja zažmirili su norveški suci. U toj igri spašavao je Primić. Na kraju je Hrvatska odlučila zaigrati s vratarom-igračem u polju tri minute prije kraja kako bi došli do pobjede. No, mučili smo se i na kraju je pobjeda poklonjena Francuzima.

Očito da nam se puno stvari nije poklopilo u ova dva susreta, od igre, forme igrača, do taktike... No, idemo sada ipak pustiti igrače i stručni stožer da ovo odrade do kraja, pa ćemo onda sve rezimirati i tražiti odgovornost za propuste. Sada nam predstoji borba da uđemo u pet drugoplasiranih reprezentacija koje će se kroz dodatne kvalifikacije izboriti za Svjetsko prvenstvo.

Linker
19. svibanj 2024 09:51