PETRAS MALUKAS Afp
MARIO GAVRANOVIĆ ZA SN

‘Kako se nitko nije ranije sjetio toga u Dinamu, mogli smo tako Bruno i ja. A Švicarsku nitko neće za suparnika‘

Švicarci su se plasirali u Katar, nakon prvaka svijeta na Euru, sada su sredili i prvake Europe
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. studeni 2021. 15:49

Talijani nisu slavili u Belfastu, a čak i da jesu s manjom razlikom, Švicarci bi bili ispred. Niti VAR koji je poništio dva gola nije zaustavio Švicarce. Jedan je gol poništen i Mariju Gavranoviću, bivšem igraču Rijeke i Dinama. Pokušali smo pobrojati sve golove koje je VAR poništio Gavranoviću, u Dinamu i reprezentaciji, nismo uspjeli.

- Da, ne znam koliko ih je, ali već je to dobra brojka, haha. I reprezentaciji ih se skupilo. Uvijek je to za malo, za koji centimetar, ali zaleđe je zaleđe, nema tu prigovora. Bitno na kraju da smo mi pobijedili i plasirali se u Katar, ovo je još jedan veliki uspjeh švicarske reprezentacije - javio se Mario Gavranović jutro nakon sjajnog rezultata.

Priznat će da je Italija u dvije utakmice možda i bila bliža pobjedi, međutim, imala je Švicarska svoje adute, između ostalih i odličnog vratara Sommera koji je obranio dva kaznena udarca Jorginhu.

- Italija jest kontrolirala te utakmice, imala jedanaesterce, međutim, mi smo se jako dobro pripremili za te utakmice i na kraju uzeli po bod u svakoj. Pokazalo se da je to bilo dovoljno. Važno je bilo izbjeći dodatne kvalifikacije, jer to će biti ludnica, neizvjesnost, svi bi to voljeli izbjeći. Evo, mi smo uspjeli.

Baš smo zaključili kako je Švicarska, na neki način, možda i najpodcjenjenija reprezentacija u Europi. Nikad je se ne spominje među favoritima, njezini rezultati proglašavaju se senzacijama i iznenađenjima, pa i ovaj plasman u Katar preko Italije, a zapravo se radi o reprezentaciji koja već godinama igra na velikim natjecanjima.

- Doista imamo kontinuitet, igramo gotovo na svim velikim natjecanjima, u zadnje vrijeme propustili smo samo Euro 2012., redovito prolazimo skupinu. Eto, na Euru smo izbacili svjetske prvake, bili i blizu polufinala, sad smo ispred europskih prvaka i to su rezultati koji govore da je Švicarska ozbiljna reprezentacija. Kad imamo svoj dan, kad smo pravi, možemo igrati protiv svakoga, to smo pokazali i siguran sam kako nitko ne voli imati nas za suparnika. Švicarska reprezentacija stalno napreduje, pripremit ćemo se i za Katar, imamo godinu dana, želimo se na još jednom velikom turniru predstaviti u dobrom svjetlu.

Znači, ovo što Švicarska radi zadnjih godina, posebno ove godine, nije vrhunac ove generacije?

- Ne, mislim da možemo još bolje, napraviti još koji iskorak. Iskusni smo, za godinu dana bit ćemo još stariji, s dosta igrača preko 30 godina. Ali, stižu nam i mladi igrači, dolaze nova imena i mogli bismo biti dobar miks iskustva i mladosti. Sigurno ćemo ići u Katar s visokim ambicijama i planovima, prva želja, svakako, bit će nam prolazak skupine. Naravno, puno toga ovisit će i o ždrijebu, uvijek tu treba imati nešto sreće. U svakom slučaju, da zaključim, Švicarska je dobra i kvalitetna, dobro ćemo se pripremiti za taj specifičan turnir i imamo svoje argumente da možemo vjerovati u pravi rezultat.

Neki će reći da je vratar Sommer najzaslužniji za prolaz te da penali za suparnike nisu prednost. Skinuo je dvaput Jorginhu, na Euru i Mbappeu, Španjolcima.

- Svi znamo da je on sjajan vratar i svaka mu čast. Šteta što nismo iskoristili i ona dva obranjena jedanaesterca protiv Španjolske u četvrtfinalu, previše smo promašili.

Hoće li u Kataru biti i Marija Gavranovića? U vrijeme turnira imat će već 33 godine, treba dotad držati formu i zdravlje?

- Iskreno, nisam razmišljao još tako daleko. Bio sam fokusiran na to da odradim ove kvalifikacije što bolje, da se kvalificiramo u Katar. Svjestan sam da preda mnom nije još puno sezona vrhunskog nogometa, ali trenutno se osjećam odlično, zdrav sam, spreman. Što će biti za godinu dana, tko zna, daleko je još Katar, u svakom slučaju, volio bih igrati još jedan veliki turnir, još jednom doživjeti Svjetsko prvenstvo i s reprezentacijom napraviti dobar rezultat.

U turskom Kayserisporu sve je bolji i bolji, priviknuo se na novu sredinu?

- Da, bilo je u početku malo problema, čim sam došao sam se ozlijedio, trebalo mi je neko vrijeme da uhvatim ritam. Ali, sad je sve super, počeo sam zabijati, asistirati, liga je dobra, izjednačena, svatko svakoga može pobijediti. Pritisak postoji, traže se pobjede, međutim, odgovara mi i nogometni stil, ima prostora i tu se sve bolje snalazim.

Prati, naravno, HNL, posebno Dinamo.

- Dinamo pratim kontinuirano, dobro Modri guraju ove sezone i u Europi i u HNL-u. Ok, ima nekih oscilacija, ali možda se neke lošije partije previše potenciraju, preuveličavaju. Čim Dinamo nema 10 bodova više od suparnika, odmah je problem, a ne bi tako trebalo biti. Liga je sve jača, ne treba očekivati Dinamovu šetnju HNL-om, ali siguran sam da će Modri na kraju ipak bez previše stresa osvojiti naslov i ostvariti sve ciljeve.

'Drago mi je zbog Andrića, a vidim da sad Dinamo igra s dva napadača...'

Odlaskom Gavranovića ostala je rupa u Dinamovom napadu, trebalo je neko vrijeme da Krznar pronađe alterntive, sad je u prvom planu Komnen Andrić.

- Zbog njega mi je drago što je dobio priliku i što ju je odlično iskoristio. On je sjajan igrač, ali i sjajan dečko, koji je uvijek bio podrška svima nama, čak i kad nije bio u prvom planu, bio je s momčadi i svima pomagao. Sad mu se to vraća, sve je sam zaslužio i neka samo tako nastavi.

Je li sad Gavranoviću žao što je požurio iz Dinama, da je ostao sigurno bi imao minutažu u Maksimiru?

- Sad vidim da su počeli igrati s dva napadača, kako se to nitko nije ranije sjetio, mogli smo tako Bruno i ja... - kazao je Gavranović, onako usput. Bilo je tu malo i šale, ali definitivno, ima i istine, mogla se ta priča oko Dinama i Gavranovića možda i drugačije odigrati.

Linker
15. svibanj 2024 07:30