TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
SLOVENSKA LEGENDA

‘Kek je trenerčina, ali kad se nalaziš u bolesnom društvu i ti si bolestan! Imamo veliki problem...‘

‘Hrvati, veselite se igri Vatrenih, nema veze je li Slovenija bila slaba. Hrvatska je bila odlična!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. rujan 2021. 14:12

Rekli bismo nakon utakmice u Splitu...

- E, Slovenci, nije vam to košarka gdje imate Luku Dončića ili biciklizam u kojem vladaju Tadej Pogačar i Primož Roglić.

Dežela je na Poljudu zaista izgledala jako, jako slabo. Kako su poraz i slabu igru doživjeli našu susjedi? O tome smo porazgovarali s proslavljenim slovenskim nogometašem Zlatkom Zahovičem.

- Kad si toliko dobar u jednoj utakmici koja ti puno znači, onda ne trebaš gledati na suparnika. Hrvatska je zaista bila jako dobra, tako da se uopće ne treba obazirati na slabosti Slovenije. Vaša reprezentacija polako mijenja generaciju, traži potvrdu puta koji si je zacrtala. To očito ide jako dobro, tako da se morate veseliti igri vaše nacionalne vrste, a ne gledati na to je li Slovenija bila slaba. Hrvatska je bila odlična, to je sukus kompletne priče - kazao nam je u uvodu Zahovič.

image
Zlatko Zahovič
JURE MAKOVEC Afp

Veli da je vidio Vatrene koji su pokazali da su sposobni za velika dostignuća.

- Ovaj sraz na Poljudu bio je okidač za Hrvatsku. Nakon neodlučenog s Rusijom, te pobjede nad Slovačkom u zadnjim minutama, Hrvatskoj je trebao siguran trijumf. A Hrvatska ima previše kvalitete da to ne bi napravila. Vama je trebala baš takva utakmica da se sve ponovno vrati na one stare hrvatske tvorničke postavke. Koronavirus, smjena generacije, pa rezultati nakon Svjetskog prvenstva koji su izazvali konfuziju u javnosti i vjerojatno kod vašeg izbornika. Pa, isto tako i konfuzija među igračima, neke stvari o kojima sam čitao da su poremetile atmosferu. I onda vam se dogodi Slovenija, točno vam se sve poklopilo. Međutim, ne može se poklopiti svakome, nego samo onome koji ima kvalitetu. A Hrvatska je ima!

Naravno, nismo izbjegli Sloveniju, Zahovič itekako dobro poznaje odnose u reprezentaciji.

- Slovenija? Djeca su to... Djeca... Slovenija ima jedan veliki problem, Izgubila je nit! Stari, mladi, dobri, loši. Sve se pomiješalo. Kad je tako, onda ne može biti uspjeha, onda tako nešto vodi u poraze, loše igre.

Zar ne može pomoći niti Matjaž Kek, vrhunski trener?

- Matjaž Kek je top trener! Trenerčina! Ali, kad se nalaziš u bolesnom društvu i ti si bolestan. Isto kao što si zdrav kad se nalaziš u zdravom društvu. Makar, skroz iskreno, Slovenija nikad nije imala neku veliku kvalitetu, to moramo priznati. Ali, imala je ono o čemu sam vam govorio. Imala je nit. Pod nit mislim na atmosferu koja je iznimno bitna, ma najbitnija. Mi u Sloveniji nemamo hijerarhiju mišljenja! Postoji kriza mišljenja. Jedni napadaju, drugi se brane, jedni misle da bismo trebali biti prvaci svijeta, drugi da smo nikakvi, jedni bi željeli da igramo sa starijim igračima, drugi da trebamo igrati s mladima. Radi se o krizi koja nema veze s Matjažom Kekom, koji je vrhunski.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Međutim, kaže da je problem kompletnog okružja u Sloveniji, kompletne javnosti, sljedeće...

- Užasno je teško raditi kad vas udaraju s lijeva i desna, odozgo i ispod pojasa. Probija ti mozak. Ali, naravno, ja uvijek vidim perspektivu Slovenije. Međutim, moramo se resetirati. Vidjeti gdje smo i što smo, te krenuti ispočetka. Sva pitanja moramo baciti na stol, te onda naći odgovore. Treba se vratiti atmosfera, ta nit o kojoj stalno pričam. Slovenija ima perspektivu, ima mladih igrača, ali ušli smo u neku fazu gdje svi vide milijune, avione i kamione, kako se to obično kaže. Vide da zabija Haaland, pa misle da će i Šeško. Halo? Makar, da se krivo ne shvati, mali Šeško nije sporan, velika je perspektiva. Ali, dajte, da starta u udarnoj momčadi u Splitu protiv Hrvatske? No, znate što bi se dogodilo da ga Kek nije stavio u momčad? Mediji bi ga rastrgali. Slovenija se definitivno mora resetirati, a onda bi u budućnosti trebalo biti dobro. Imamo mi dobrih igrača, potencijala - zaključio je Zahovič.

Linker
01. svibanj 2024 16:10