MIGUEL MEDINA Afp
LIGE PETICE

Luda završnica u najboljim europskim ligama! Čak šestorica Hrvata u velikoj borbi za tri naslova prvaka

Bliže se kraju nacionalna prvenstva, a lige Petice u najvećem su fokusu zanimanja javnosti
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. travanj 2021. 08:18

Borba za naslov prvaka gotovo je riješena u Italiji i Engleskoj, Bayern je blizu obrane naslova u Bundesligi, dok za Španjolsku i Francusku vrijedi sintagma “sve su opcije otvorene”.

Jasno, nisu sve, ali više je klubova u uskoj konkurenciji za titulu, a u tim klubovima su i hrvatski igrači. Ukupno se šest hrvatskih nogometaša bori za tri naslova prvaka, jer u Engleskoj (Manchester City) i Njemačkoj (Bayern) nemamo predstavnika.

Čekanje od Dinama

Najveću zanimljivost nudi Primera, devet kola prije kraja u samo tri boda stisli su se vodeći Atletico, te Barcelona (-1) i Real Madrid (-3). Da utrka bude još interesantnija, večeras je na rasporedu El Clasico. Jedan od konkurenata porazom može otpasti, ali s remijem i Real i Barca ostaju u igri. Luka Modrić je u najvećem španjolskom derbiju s Realom, dok Ivo Grbić i Šime Vrsaljko među Colchonerosima nestrpljivo čekaju rasplet El Clasica, a potom 24 sata kasnije, ponovno u Sevilli, ali ovog puta protiv Betisa idu po nove bodove.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Hrvatski dvojac u Atleticu ima priliku uzeti naslov prvaka, Vrsaljko prvi u internacionalnoj karijeri, a Grbić premijerni uopće. Vrsaljko je s Dinamom osvojio titulu u HNL-u još 2011., a nakon 10 godina nudi mu se šansa za naslov najboljeg u neusporedivo jačoj ligi, u Primeri. U dresu Atletica ima Europsku ligu, ali titulu prvaka čeka otkad je otišao iz Dinama. Luka Modrić se u Realu nauživao naslova najbolje momčadi Europe, čak je četiri pokupio popularnog “klempu” od 2014. do 2018. godine. Međutim, u riznici su tek dva naslova španjolskog prvaka. Real je ove sezone branitelj titule, a zna se da je najteže osvajati “back to back”, uzimati uzastopne titule.

Tih naslova u seriji proteklih sezona izguštao se PSG, od zadnjih osam Parižani su u Francuskoj osvojili sedam. Samo jednom je Monaco, s našim Subašićem na vratima, prekidao dominaciju PSG-a. Ali, druga su vremena, dolaze neki novi klinci, a među njima je i Domagoj Bradarić u Lilleu. Reprezentativac Hrvatske U-21 i potencijalni putnik na Euro s Dalićevom vrstom igrač je Lillea s kojim predvodi francusku Ligue 1. Prošle subote dobili su PSG na Parku prinčeva, ali sedam je kola do kraja i svaki vikend nudi nova iskušenja.

image
VALERY HACHE Afp

Bradarićev Lille već je odigrao sinoć s Metzom, dok Parižani imaju gostovanje u Strasbourgu. Iz potaje čeka i Monaco nekadašnjeg hrvatskog izbornika Nike Kovača, koji ovog vikenda ima na papiru najlakšu zadaću s već otpisanim budućim drugoligašem Dijonom.

Četvorica igrača su u borbi za naslov, čak se i trener Kovač nada kako bi se mogao umiješati u ozbiljniju šampionsku utrku, a Brozović i Perišić već lagano mogu rezervirati svibanjski termin za proslavu scudetta. Devet kola prije kraja Nerazzurri su na ogromnih “plus 11” ispred gradskog rivala Milana, a bod više bježe Juventusu. Sve je sažeto u devetki, jer 9 je kola do kraja i 9 je uzastopnih naslova Juventusu. Ali, ništa ne vodi prema 10. tituli u nizu.

Sve u njihovim rukama

Marcelo Brozović i Ivan Perišić ovog vikenda imaju Cagliari na San Siru, Juve dočekuje Genou, a Milan ide u Parmu. Realno bi bilo da razlika i nakon drugog travanjskog kola ostane na istoj razini. Inter zaista ima sve u svojim rukama, a Perišić mogućnost osvojiti naslov prvaka u ligi Petice i drugu godinu zaredom. Prošle sezone posudio je Inter Perišića u Bayern, gdje je osvojio sve što se moglo osvojiti. Ligu prvaka, Njemački kup i naravno, prvenstvo. Perišić je uz Lovrena (Liverpool) i Modrića (Real Madrid) kreirao tercet Hrvata koji su u ligi Petice došli do titule prvaka prošle sezone. Ove godine šestorica (plus trener Kovač) pucaju na istu metu.

Interov dvojac je najizgledniji pobjednik, neizvjesno je u Francuskoj, a Primera bi se mogla osladiti nekom od Hrvata, ako im Barca ne pomrsi račune. Zanimljivo, jako...

Linker
04. svibanj 2024 21:11