facebook dynamo kijev
ŠEST TROFEJA

‘Ma super je sve ovo, ali sad idem snimati za šefa Dalića!‘ Povratak na stare staze slave bivšeg Vatrenog

"Zaslužili smo ovaj naslov, bili smo najbolji tijekom ove iznimno uspješne sezone"
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. travanj 2021. 22:01

Tri kola prije kraja ukrajinskog prvenstva, nogometaši kijevskog Dynama osvojili su naslov prvaka! Domaćom uvjerljivom 5:0 pobjedom protiv Inhuleca, Kijevljani su pobjegli drugoplasiranom Šahtaru na nedostižnih 13 bodova prednosti (Dynamo 58, Šahtar 45 bodova) i 16. naslov državnog prvaka završio je u Dynamovoj riznici. Šahtar je, eto, nakon četiri uzastopno osvojena naslova skinut s trona i ovaj je trofej, prvi put nakon 2016. godine, opet u Kijevu...

Rumunjski trener Mircea Lucescu (75), koji je godinama sa Šahtarom „maltretirao” Kijevljane, u svojoj je prvoj sezoni na Dynamovoj klupi već osvojio dva trofeja (domaći Superkup i naslov prvaka), a 13. svibnja može osvojiti i treći, budući da Dynamo u finalu ukrajinskog kupa igra protiv Zorje. Lucescuov je pomoćnik naš bivši reprezentativac i izbornik mlade hrvatske reprezentacije (do 20 godina), Ognjen Vukojević (37) i ovo su mu prvi trofeji u trenerskoj karijeri...

- S Dynamom imam ukupno šest trofeja, jer sam kao igrač osvojio četiri - jedan naslov prvaka (sezona 2008./09.), te dva kupa i jedan ukrajinski Superkup. Zaslužili smo ovaj naslov prvaka, bili smo najbolji tijekom sezone, što najbolje pokazuje ljestvica. Nitko nije mogao ni pomisliti da će prvenstvo na ovakav način biti odlučeno tri kola prije kraja, u klubu su presretni, ovo je iznimno uspješna sezona za ovu mladu momčad. Već smo osvojili dva trofeja, igramo i finale kupa, a u Europskoj smo ligi dogurali do osmine finala, eliminirao nas je Villareal, koji je potom bio bolji i od našeg Dinama. Velika je stvar što smo izborili izravni ulazak u Ligu prvaka, vjerujem da se Dynamo vraća na stare slavne staze i sigurno ćemo se pojačati za novu sezonu – javio nam se Vukojević iz Kijeva.

Slavlje je bilo skromno i primjereno, prava je fešta odgođena za neka bolja, post-COVID vremena. Klupski predsjednik, Ihor Surkis, bio je iznimno zadovoljan, ukrajinski mediji prenose da je nakon utakmice došao u svlačionicu i rekao igračima:
- Čestitam vam svima, bili ste sjajni, ovo je vaša sezona! A sjetite se što sam vam rekao kad sam ljetos u ovoj svlačionici predstavio novog trenera Lucescua! Sjetite se, kad je „Mister” došao, rekao sam vam „ne osvojite li naslov prvaka s ovim trenerom, onda jednostavno morate prestati igrati nogomet!” Hvala Bogu što ste vjerovali u njega i što je on vjerovao u vas. Podignuo je momčad na višu razinu, nevjerojatno je koliko ste igrački napredovali u ovih devet mjeseci. Ali, nije još gotovo, još imamo tri prvenstvena kola do kraja i moramo ih odigrati maksimalno ozbiljno. Pred nama je i finale kupa, vjerujem da ćemo osvojiti i taj treći trofej. A onda ćemo sve proslaviti kako i dolikuje velikom klubu poput Dynama – rekao je Surkis.

A Lucescu je, uz široki osmijeh, kratko rekao:
- Napravili smo velike stvari u ovih devet mjeseci. Kad sam dolazio, cilj je bio osvajanje trofeja, ali nisam mogao ni sanjati da ćemo tri kola prije kraja postati prvaci s ovako velikom bodovnom prednošću. Pojačamo li se prema planovima, mogli bismo već u novoj sezoni igrati zapaženu ulogu u Ligi prvaka – kaže iskusni Rumunj.

A Vukojević je posebno istaknuo:
- Drugi dio sezone odigrali smo bez ozlijeđenog slovenskog napadača Benjamina Verbiča, koji nam je jesenas bio jedan od ključnih igrača, pa naš uspjeh ima još veću težinu. A uz to što smo napravili sjajan rezultat, za klub je iznimno važno što smo promovirali nekoliko mladih igrača. Izvrsni su bili lijevi branič Mikolenko (21), napadač Cigankov (23) i veznjak Šaparenko (22), ali najviše me oduševio 18-godišnji srednji branič Zabarnji, bila mu je ovo prva prvoligaška sezona i odigrao ju je na najvišoj razini. Postao je i reprezentativac, dečko je „ukrajinski Beckenbauer” i vjerujem da će biti među najboljim igračima dolazećeg Eura, velika je karijera pred tim sjajnim srednjim braničem. Nikad još nisam vidio 18-godišnjaka koji igra tako dobro i zrelo, nevjerojatno je moćan – kaže Vukojević i dodaje:

- Nakon finala kupa vraćam se doma i već 20. svibnja naša mlada reprezentacija igrat će prijateljsku utakmicu protiv Katara. A nakon toga uključit ću se u pripreme za Euro, izbornik Zlatko Dalić zadužio me da „snimim” Češku...

Linker
01. svibanj 2024 22:29