David Henderson
 GEOFF CADDICK Afp
DOŠLO JE DO PREVIDA

Na sudu priznao dio krivice za propuste u tragičnom letu u kojem je život izgubio Emiliano Sala

David Henderson je priznao propuste u organizaciji leta u kojem je život izgubio Emiliano Sala
Piše: SNObjavljeno: 18. listopad 2021. 22:40

Emiliano Sala je u siječnju 2019. godine trebao potpisati za Cardiff u transferu vrijednom 15 milijuna funti za koliko ga je prodao Nantes nakon iscrpnih pregovora. Ipak, do novog kluba nikada nije stigao. Avion kojim je krenuo u novu nogometnu avanturu se srušio, a mladi je nogometaš poginuo.

Dvije godine kasnije, jedan od pilota koji je bio dovođen u vezu s ovim nesretnim događajem, David Henderson, je priznao krivicu. Henderson je navodno bio taj koji je organizirao prijevoz mladog nogometaša iz Francuske u Cardiff, a osim ta propuste kod organizacije će mu se suditi i za dovođenje sigurnosti letjelice u opasnost.

Henderson je priznao da je na avion, mimo reda letenja i važeće dozvole, na let primio putnika, a s tog leta se nikada nije vratio ni 28-godišnji Sala ni 59-godišnji pilot David Ibbotson. Iako je priznao propuste u organizaciji odbacio je odvojenu tužbu da je doveo u opasnost sigurnost letjelice.

Na ročištu u listopadu 2020. godine je utvrđeno da je preminulom Ibbotsonu istekla dozvola još 2018. godine, a naknadno je utvrđeno i da je do nesreće došlo kada je pilot izgubio kontrolu nad letjelicom zbog manevra koji je izveden prevelikom brzinom. Henderson je bio taj koji je dopustio da taj pilot uđe u tu letjelicu bez potrebnih dozvola za sebe, putnika i letjelicu, a te je propuste i priznao na sudu.

Linker
27. travanj 2024 01:50