AFP
APSOLUTNI REKORDER

‘Najprljaviji‘ nogometaš svijeta! Skupio je 45 crvenih kartona, a i u novoj ulozi nastavlja sramotan niz!

Kada je izbačen s terena u svojoj prvoj utakmici u drugoj ulozi, igrači na klupi su se smijali
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 28. rujan 2020. 18:00

Kolumbijski ofenzivac Gerardo Bedoya kopačke je o klin objesio 2015. godine, kada je odigrao svoju posljednju profesionalnu utakmicu u dresu Cúcute Deportiva.

Osvajač Copa Americe iz 2001. godine nikada nije napuštao Latinsku Ameriku, a klupski je trofej osvajao dvaput s istim klubom, kolumbijskim prvoligašem Deportivo iz Calija. Ipak, danas 44-godišnjak, na ponešto je drugačiji način uspio ispisati nogometnu povijest. Naime, Bedoya je zaradio naslov “najprljavijeg igrača na svijetu” zbog rekordnog broja ostvarenih crvenih kartona.

Privatno dručija osoba

Iako su ga zbog negativnog rekorda mnogi percipirali kao osebujnu ličnost i izvan nogometnih terena, kolumbijski sportski novinar Carl Worswick ističe da je nekadašnji reprezentativac čista suprotnost onome što pokazuje na travnjaku.

- Bedoya je velika suprotnost od onoga što očekujete. Dokazao je da je na terenu i izvan njega potpuno drukčija osoba. Bio je pristojan nogometaš, ali to nije bilo dovoljno da bi zasjenilo drugi dio njegove karijere. Naslovi uvijek ističu ono “najprljaviji nogometaš na svijetu”.

U profesionalnoj karijeri koja je potrajala 20 godina Bedoyi je čak 45 puta pokazan crveni karton. Zbog toga su ga mediji prozvali Zvijer i General. Ipak, nekadašnji kolumbijski nogometaš tu nije stao. Dva crvena kartona pokazana su mu i na trenerskoj funkciji, a prvi je stigao 2016. godine, nakon samo 21 minute utakmice koju je Bedoya promatrao s klupe u ulozi pomoćnog trenera.

image
JUAN DAVID MORENO GALLEGO

- Kada je Bedoya izbačen s terena u svojoj prvoj utakmici u ulozi pomoćnog trenera, igrači na klupi su se smijali, nisu mogli vjerovati što se događa. Znali su da će se takav scenarij dogoditi, a Bedoyi reputacija svakako nije pomogla - izjavio je Worswick.

Ipak, najviše se pamti njegov 41. karton, koji je zaradio nakon što je laktom u glavu udario suparničkog igrača. Međutim, tu priči nije kraj. Bedoya je istog igrača, koji je ležao na travnjaku, ponovno udario, zbog čega je dobio suspenziju od 15 utakmica.
- Svakako je imao eksplozivan karakter i osobnost. Kada bi vidio crveni karton, ne bi se mogao kontrolirati. U tom trenutku nije znao duboko udahnuti i sudržati se od daljnjih incidenata, uvijek bi “pukao” na takvu sudačku odluku.

Iako je branio boje argentinskih Boca Juinora i Racinga, te meksičkog Puebla, većinu svoje karijere proveo je u rodnoj Kolumbiji, a posebno je bio cijenjen među navijačima Independente Santa Fea.

Navijači su ga obožavali

- Bedoyu su u Santa Feu obožavali. Navijači su ga voljeli jer je uvijek davao sve od sebe i bez straha je ulazio u duele. Zaradio je poštovanje mnogih klubova, pokazao je poneke sjajne poteze, zabio sjajne golove, ali unatoč tome, najviše ga pamte kao nogometaša s najviše crvenih kartona. Za navijače Santa Fea i Racinga ostat će upamćen kao jedan od glavnih igrača koji su pomogli u ostvarivanju zapaženijih rezultata - zaključio je Worswick.

Čini se da će Bedoyin negativan rekord još neko vrijeme ostati netaknut. Igrač koji mu se najviše približio je branič Real Madrida Sergio Ramos koji je u veljači u utakmici protiv Manchester Cityja zaradio svoj 26. crveni karton.

Linker
14. svibanj 2024 19:58