NOGOMET ZA SLADOKUSCE

Neviđena serija El clasica: Poker spektakla koji će u 18 dana odlučiti o tri naslova!

I To nije sve. Neki su se sjetili da nas čeka još jedan Clasico, u kolovozu - španjolski Superkup u kojem će pobjednik prvenstva odmjeriti snage s pobjednikom ili finalistom Kupa...
Piše: Maja RadmanObjavljeno: 08. travanj 2011. 13:59

Real Madrid i Barcelona su ispunili sva očekivanja, tako da je El Clasico i u europskom formatu praktički realnost. Samo nevjerojatni debakl u uzvratu bilo kojeg od dva španjolska diva bi spriječio španjolsko polufinale u kojem je u igri ulaznica za Wembley.

Nije uobičajeno da se suočavaju tako često, i u tako kratkom razdoblju, u samo 18 dana. Samo je jedan presedan u povijesti i to daleke 1916 . godine. Djeluje kao da su ta dva kluba osuđena, ove godine više nego ikad, na bespoštednu borbu bez prestanka. Dva različita načina gledanja na život i nogomet, dva različita mentaliteta, dva stila pokušat će se dokazati iz utakmice u utakmicu tog nogometnog play-offa i pritom u četiri susreta odlučiti o tri naslova u igri.

Zabranjen poraz!

Bit će to idealna prilika za strateško nadmudrivanje. Nikom još nije palo na pamet da kaže da će nam prevelika doza međusobnih okršaja donijeti zamor i dosadu, El Clasico je uvijek El Clasico, i jedino može izazvati emocije i napetost.

Sve počinje u subotu, 16. travnja u prvenstvu. Ligaški dvoboj neki predviđaju “razvodnjenim”“s obzirom na razliku od osam bodova. Guardiola, iziritiran očekivanjima koje na njemu i momčadi leže kao mramorna ploča, svojim je igračima zabranio izgubiti u Almeriji. Eventualna razlika od pet bodova bi prventvo opet vratila na užarenu točku. S druge strane, bila bi to idealna prilika Realu za osvetu poraza u prvoj utakmici.

Četiri dana kasnije, finale Kupa Kralja obećava 90 minuta visokih tenzija. Poznato je da Mourinho majstorski vlada eliminacijama u samo jednoj utakmici, ali i to da Guardiolina momčad igra - napamet. Barca ima prvenstvo u džepu, tako da bi osvajanje Kupa, nakon toliko godina i protiv takvog suparnika, Realu bio prava blagodat uoči sukoba u Ligi prvaka. Ravnoteža u broju trofeja bio bi dodatni motiv za samopouzdanje i prkos.

I nakon toga - šlag na tortu. Prva polufinalna utakmica Lige prvaka igra se u srijedu 27. travnja u 20:45, a uzvrat tjedan dana kasnije, u utorak, 3. svibnja. Španjolci već slave što jednu momčad imaju u finalu.

A slijedi i - kolovoški

I to nije sve. Neki su se sjetili da nas čeka još jedan Clasico, u kolovozu - španjolski Superkup u kojem će pobjednik prvenstva odmjeriti snage s pobjednikom ili finalistom Kupa. Nerealno je očekivati ijednog drugog sudionika osim osim ove dvije momčadi. Psihološki rat je već počeo. U Barceloni tvrde da će Mourinho ignorirati susret u prvenstvu kako bi momčad što bolje pripremio za finale Kupa. U Madridu tvrde to isto, s osam bodova prednosti Barci je svejedno izgubiti čak i sva tri.

Osim toga, u reklamnoj kampanji za jednog od sponzora, pet Barcinih igrača (Puyol, Xavi, Valdes, Busquets i Villa) poziraju otvorenog dlana, podsjećajući na bolnu „peticu“iz prve utakmice. Na dlanovima se može pročitati riječ UNITS (jedinstveni) a plakati će biti izvješeni na autobusima, u metrou i na javnim mjestima. Spektakl je već počeo...

Raspored El Clasica:



16. travnja Real Madrid - Barcelona (Primera)

20. travnja Real Madrid - Barcelona (Kup)

27. travnja Real Madrid - Barcelona (Liga prvaka)

3. svibnja Barcelona - Real Madrid (Liga prvaka)

Rezultati zadnjih 10 El Clasica:

Barcelona - Real Madrid 1:1

Real Madrid - Barcelona 2:0

Barcelona - Real Madrid 3:3

Barcelona - Real Madrid 0:1

Real Madrid - Barcelona 4:1

Barcelona - Real Madrid 2:0

Real Madrid - Barcelona 2:6

Barcelona - Real Madrid 1:0

Real Madrid - Barcelona 0:2

Barcelona - Real Madrid 5:0

Deset petardi za - peticu

Barcelona je ove godine deset puta izborila pobjedu s pet golova. U Ligi prvaka ju je zaradio Panathinaikos (5:1), u Kupu Sevilla (5:0), Betis (5:0), Almería (5:0) i Ceuta (5:1) a u prvenstvu Almería (0:8), Real Madrid (5:0), Real Sociedad (5:0) i Espanyol (1:5).

Linker
22. svibanj 2024 12:08