JAVIER SORIANO Afp
ČINJENICE NE LAŽU

‘Nevidljivi duh‘ Reala ostavio je Tuchela u očaju. Sada je jasno - Bayern je imao sezonu za zaborav

Ovo je prvi slučaj od sezone 2011/2012. da je bavarski klub ostao bez i jednog osvojenog trofeja
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 10. svibanj 2024. 21:05

Tako blizu, a tako daleko - riječi su kojima bi se, iz Bayernovog kuta, dalo okarakterizirati večer koju su Bavarci proživjeli na Santiago Bernabeuu u uzvratu polufinala Lige prvaka. Činilo se kako će imati svoj trenutak slave, trijumf protiv Real Madrida na njihovu kultnom stadionu bio bi jedna od najvećih pobjeda za bavarski sastav u posljednjih nekoliko godina, a uz to - ovo je ujedno bila i Bayernova prilika za Bavarci u potpunosti preokrenu narativ koji je stvoren kroz ovu sezonu.

Međutim, ponovno se ukazao taj "nevidljivi duh" Real Madrida, koji kao da ih konstantno vodi kroz sezone, pa je tako u četiri minute, od 88. do 92. minute sučeve nadoknade, režiran potpuni preokret preko Joselua. Trener Bavaraca Thomas Tuchel mogao je samo gledati u očaju kako se njegova momčad raspada, a može se smatrati u jednu ruku i odgovornim za stanje na terenu, uzevši u obzir kakve je odluke donio pri korištenju svojih rezervnih igrača.

Naime, netom prije prvog pogotka Madriđana njemački strateg povukao je prilično hrabar potez. Iz igre su izašla dva najbolja ofenzivca momčadi, Harryja Kanea i Jamala Musialu zamijenili su Thomas Müller i Choupo-Moting. Činilo se da je tim potezom Tuchel potpuno odustao od bilo kakvih napadačkih ambicija, Kane i Musiala bili su dvojac sa sjajnim međusobnim razumijevanjem, i upravo su Bavarci najčešće tražili Engleza pri izgradnji napada kako bi iznijeli loptu i ugrozili Madriđane kontranapadima.

Kontroverzan kraj

Unatoč činjenici da ga je taj potez u konačnici koštao, bilo bi pogrešno svaliti svu krivnju na Tuchela kad se uzme u obzir sekvenca koja se dogodila na samom kraju utakmice. Naime, Bayern je 13. minuti sudačke nadoknade jurišao po izjednačujući pogodak, poslana je precizna duga lopta iz veznog reda na glavu Choupo-Motinga, koji je bio u duelu s Mendyjem. Francuz je osvojio duel, ali lopta je pala u noge Matthijsa de Ligta, koji je poentirao za, činilo se, izjednačenje Bavaraca. Ipak, pomoćni sudac podignuo je zastavicu odmah nakon zračnog duela napadača Bayerna i Mendyja, te time spasio Real Madrid.

Naravno, Bavarci su ‘poludjeli‘ zbog takvog razvoja situacije. I na terenu su se teško pomirili s nepriznatim pogotkom, a i nakon utakmice ‘rigali su vatru‘...

- Mislim da je ovo što se dogodilo protiv svih pravila modernog nogometa. Pomoćnik je taj koji je prvi pogriješio jer je odmah podignuo zastavicu u situaciji u kojoj nije mogao biti siguran da je to ispravno. Morate imati hrabrosti da podignete zastavicu u takvoj situaciji, a nakon svega je i glavni sudac zaustavio igru nakon što je shvatio da smo uspješno završili akciju. Čisto sumnjam da bi ovo dosudio da je obrnuta situacija bila u pitanju - rekao je Tuchel nakon utakmice.

image

Thomas Tuchel

ULMER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia

Nesuđeni strijelac Matthijs De Ligt posebno je bio razočaran nakon susreta...

- Sigurno se ne osjećam dobro kad smo bili ovako blizu. U deset minuta od pobjede do poraza, ovo je jako loša večer... Kontroverzna odluka kod našeg gola? Mislim da svi znamo pravila, ako zaleđe nije jasno, morate pustiti nastavak igre. Šteta. Ako je kod drugog gola Joselua pušten nastavak igre, zašto nama nije? Najlakše je pričati o sucima, ali zaista su to sada zaslužili - istaknuo je nizozemski reprezentativac, koji je mogao biti Bayernov junak.

Sezona za zaborav

Epilog utakmice je, dakle, kontroverzan, ali odluke koje su donesene su konačne, te se na temelju njih grade narativi i zaključci. Činjenica jest da je uz ovakav rasplet događaja jedino logično zaključiti da je Bayern zaista imao sezonu za zaborav. Naime, ovo je prvi slučaj od sezone 2011/2012. da je bavarski klub ostao bez i jednog osvojenog trofeja. Time se nastavila i "kletva" Harryja Kanea, koji u dosadašnjoj karijeri nije osvojio niti jedan trofej. Sve je loše po Bayern krenulo domaćim Superkupom na početku sezone, u kojem je uvjerljivo (3:0) slavio RB Leipzig, kasnije ih je iz Kupa senzacionalno izbacio trećeligaš Saarbrücken (2:1), a ambicije u Bundesligi potonule su nakon što je Bayer Leverkusen osigurao naslov. I to nakon što je Bayern osvojio 11 uzastopnih titula prvaka...

Posljednja slamka za koju su se Bavarci mogli uhvatiti bila je kampanja u Ligi prvaka. "Filmski" poraz od Reala zatvara vrata jednog poglavlja, i u fokus stavlja neizvjesnu budućnost kluba, koji prvo mora riješiti trenersko pitanje prije nego što se pozabavi ostalima problemima, jer već je prije objavljeno da Tuchel odlazi, a Bavarce je dosad odbilo nekoliko trenera...

AUDICIJA ZA DAVIESA

U 27. minuti utakmice teren je zbog ozljede morao nastupiti Serge Gnabry. Njegovu poziciju lijevog krila Alphonso Davies, mladi Kanađanin kojeg se ranije povezivalo s potencijalnim prelaskom u Kraljevski klub. Bila je to svojevrsna audicija za Daviesa pred madridskom publikom, a on je svoje nogometno znanje prikazao na najbolji mogući način. Pogodak u 68. minuti bio je prava čarolija, izvukao se na lijevom krilu i napao jedan na jedan Rüdigera te slabijom desnom nogom poentirao u suprotni kut za vodstvo Bayerna. Bavarci navodno nisu spremni ispuniti njegove ugovorne zahtjeve, pa bi Davies na ljeto mogao zamijeniti klub po prihvatljivoj cijeni.

DE LIGT UMJESTO KIMA

Jedna od značajnijih promjena u sastavu Bayerna bio je ulazak De Ligta u početnih 11 umjesto Kima. Nizozemac je odigrao sjajnu partiju u posljednoj liniji Bavaraca, a posebno impresivan bio je u prvom poluvremenu utakmice. Postavlja se pitanje kakav bi rasplet ovog dvomeča bio da je De Ligt bio dostupan i za prvu utakmicu u Münchenu, u kojoj je Kim bio istaknuti krivac za oba pogotka Reala. Bavarci su u tom susretu bili kvalitetnija momčad, ali upravo su te dvije situacije omogućile da se Real vrati u Madrid s pozitivnim rezultatom, zbog kojeg su na kraju i izborili finale Lige prvaka.

Linker
04. lipanj 2024 16:25