FRANCK FIFE/AFP
Izgledaju moćno

Neželjeni ‘Dream Team‘: Covid 19 sastavio je impresivnu momčad, u njoj mjesta našao i jedan Hrvat

Virus žrtve ne bira, ‘hvata‘ i moćnike i nogometne zvijezde, ali lopta ne miruje, igra se i dalje
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. listopad 2020. 23:04

Nogomet i kompletan sport žive s koronavirusom, zasad se igra i natječe, mnoge jeza hvata i od pomisli na opciju novog lockdowna jer brojni bi u toj “industriji” bili prisiljeni staviti ključ u bravu ili osuđeni na puko preživljavanje. Čak i ne vidimo problem što bi se oni koji zgrću bajoslovna bogatstva morali naviknuti na koji milijun manje, kao i uvijek daleko bi veće posljedice trpjeli svi ostali.

Optužbe zbog Bergama

Jednom je nogomet bio optuživan za širenje infekcije zbog utakmice Atalanta - Valencia u Milanu, netom prije nego je korona službeno buknula u Italiji, sada su za gledatelje tribine zatvorene ili ih se dozirano pušta, ali virus ne napada samo “obični svijet”, na miru ne ostavlja ni moćnike niti zvijezde. Koliko god bili pod kontrolom i najveći svjetski asovi žive s obiteljima, treniraju s kolegama i viđaju se s prijateljima, često putuju i poprilično su izloženi.

Zato nije čudno što u nogometu već sad imamo listu zvučnih imena koji su bili pozitivni na COVID-19. Srećom, ti mladi sportaši jakog imuniteta u pravilu ne obolijevaju, tek su poneki imali određene simptome, u izolaciji pričekaju dok im nalaz bude negativan. To ne treba bagatelizirati, ali nipošto ni dramatizirati.

image
Neželjeni Dream Team
SN

Vijest da su Andrej Kramarić i Ante Budimir bili pozitivni nakon reprezentativne akcije iscrtao je golem upitnik kako je do toga došlo, no za reprezentaciju bi gora informacija bila da je prije utakmica imala pojavu virusa zbog koje na neke igrače ne bi mogla računati. Nova akcija je u studenome i dotad bi obojica trebali biti tip-top. Baš kao i treći, Josip Brekalo koji je od jučer pozitivan. Portugalu se dogodilo s Ronaldom, Francuskoj s Mbappeom i raznim drugima da im je korona krojila sastav momčadi. Kramarić, Budimir i Brekalo nedostajat će jedino klubovima Hoffenheimu, Osasuni i Wolfsburgu. Marko Pjaca, čija je Genoa morala otkazati utakmicu prije reprezentativnih susreta, izašao je iz izolacije i vratio se nogometu. Prije toga zaražen je bio i Šime Vrsaljko, kojeg više muče problemi s koljenom.

Najteža sezona

Danas već možemo sastaviti vrlu jaku nogometnu momčad koju povezuje pozitivan nalaz na COVID-19. Od vratara Marca Sportiella (Atalanta) i Stevea Mandande (Marseille), tu su obrambeni igrači Šime Vrsaljko (Atletico), Leo Dubois (Lyon), Samuel Umtiti (Barcelona), Jose Gimenez (Atletico), veznjaci Miralem Pjanić (Barcelona), David Silva (Valencia), Blaise Matuidi (Inter Miami), Thiago Alcantara (Liverpool), Ilkay Gündogan (Manchester City), Paul Pogba (Manchester United), Marouane Fellaini (Shandong Luneng) i napadači Cristiano ,,Ronaldo (Juventus), Paulo Dybala (Juventus), Killian Mbappe (PSG), mane (Liverpool), Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Serge Gnabry (Bayern), te mnogi drugi kao i naši Kramarić, Budimir, Pjaca i Brekalo.

Nogomet je zakoračio u najtežu sezonu u modernom dobu i jednu od najzahtjevnijih u povijesti. Protekla je imala nagli prekid i neobičan kraj, u ovoj utakmice i korona idu rame uz rame. Kamo taj put vodi ,nitko još nije siguran.

Paralelno s natjecanjem biju se bitke za zdravlje i ekonomsko preživljavanje. Navijači o kojima ovisi i smisao i novac udaljeni su od stadiona ili ih se pušta “na kapaljku”, sponzori smanjuju cifre, ulagači se kolebaju… No, lopta ne stoji. Igra se idalje. I kad se ne bi igralo, kad bismo svi sjedili doma, neželjeni “dream team” COVID-pozitivnih bivao bi sve jači. Sporije, ali rastao bi...

Linker
13. svibanj 2024 01:03