ODD ANDERSEN Afp
NEKI NOVI ‘ELF‘

Nijemce nije uznemirila zračna drama, kao ni Flicka čudesni promašaji najskuplje svjetske pričuve

Tri pobjede u tri utakmice s novim izbornikom za kormilom nakon slabog Eura
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 10. rujan 2021. 14:12

Njemačka je na Islandu uvjerljivo nadvisila istoimenog domaćina (4:0) i pod vodstvom novog izbornika Hansija Flicka suvereno korača prema nastupu na SP u Kataru. Elf je s novim strategom na klupi bez ikakvih problema stigao do tri pobjede i maksimalnih devet bodova na kontu nakon okršaja protiv Lihtenštajna Armenije i Islanda u rujnu.

Njemačka zauzima prvo mjesto s 15 bodova, četiri više od Armenije i pet od Rumunjske i trebala bi se dogoditi prvorazredna senzacija da Flickova momčad ne stigne do direktnog plasmana na smotru najboljih svjetskih reprezentacija. Nijemci su puno više problema i neugodnosti imali izvan travnjaka nakon utakmici s obzirom na to da je avion u kojim su se nalazili njemački reprezentativci iz sigurnosnih razloga prisilno morao sletjeti u Edinburgh.

Pobjednički zanos

No zračna drama okončala se na sreću bez ikakvih posljedica, a u cijeloj priči najbolju su odluku donijeli Neuer, Kimmich i Gnabry koji su odlučili prespavati u islandskoj prijestolnici i idući dan se u Njemačku vratiti redovnom avionskom linijom. Njemačka izabrana vrsta polako hvata onaj stari poznati pobjednički zanos, Flick je bez sumnje vrhunski krenuo u svoju izborničku avanturu, ali tek treba vidjeti kako će često u prošlosti nepobjedivi njemački stroj izgledati kada se na suprotnoj strani nađu puno jači suparnici. Ipak nakon blijedog nastupa na europskom prvenstvu tri ostvarene pobjede idealna su platforma za uspješni završetak kvalifikacijskog ciklusa u listopadu i studenom.

Timo Werner glavna je njemačka napadačka tema. Napadač koji je kao od šale pogađao suparničke mreže u dresu Red Bull Leipziga, u Chelseaju za sada nije ispunio očekivanja, a poslije povratka u Chelsea možda u ovom trenutku i najboljeg europskog napadača Romelua Lukakua, Werner je od ključne napadačke uloge u londonskom velikanu stigao do statusa najskuplje svjetske pričuve i čovjeka koji iz utakmice u utakmicu može promašiti prigode kakve je realno često teže promašiti nego pogoditi.

No Flick vjeruje Werneru koji je i na Islandu promašivao u serijama, a posebno je bio upečatljiv promašaj kada je napadač Chelseaja neometan s pet metara promašio praktični prazan gol, no u konačnici na kraju svih muka Werner se ipak u islandskoj prijestolnici uspio upisati u listu strijelaca

- Jasno je da još nismo na 100 posto naše kvalitete, moramo igrati dosta bolje u nekim segmentima prvenstveno se to odnosi na brzinu završnog proigravanja prema napadačima, puno je još prostora na napredak, ali nikako ne želim bilo koga kritizirati nakon pobjede (4:0). Što se Wernera tiče, uopće nije potrebno raspravljati o njegovim igračkim kvalitetama, nema onog napadača koji nije bio u krizi, uostalom poentirao je Werner u sve tri utakmice i na pravom je putu povratka u nekadašnja golgeterska izdanja - istaknuo je izbornik Njemačke Hansi Flick.

Linker
20. svibanj 2024 09:20