Slaven Bilić

 George Tewkesbury/pa Images/profimedia
INTERES ZA HRVATA

Ništa od velikog posla Slavena Bilića? ‘Opipavanje pulsa‘ nije dobro prošlo, evo i zašto

U ovom slučaju nema baš argumenta da bi se išta moglo dogoditi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. ožujak 2024. 15:23

Još od vremena kada je bio izbornik reprezentacije Hrvatske (2006-2012.) oko Slavena Bilića su se redale glasine kako ga žele i druge inozemne federacije. Nakon 6 intenzivnih godina s Vatrenima, gdje je imao velikih uspjeha, ali i padova, a uz prethodno dvije godine s U-21 selekcijom (stvarao tzv. Modrićevu generaciju), Slaven Bilić bio je vrlo jasan...

- Želim sada raditi u klubu. Nedostaje mi svakodnevni rad i zato neću uzimati u obzir pozive da preuzmem nečiju reprezentaciju. Jednog dana možda, ali sada želim trenirati neku momčad svakog dana.

Nekadašnji stoper brončane generacije 98‘. tu trenersku misiju odrađuje, eto već 12 godina. Bio je u Rusiji, Turskoj, Engleskoj, a sada je u drugom mandatu u Saudijskoj Arabiji. Kad god govori o svojim optimuma za rad i život u nogometu i okruženju, Slaven Bilić uzima Otok kao prvu priču. Igrao je tamo (West Ham, Everton), voli stil života u Velikoj Britaniji, obožava i nogometnu atmosferu. Sve je to osjetio kao trener West Hama, West Bromwicha i Watforda. I nakon svega, kakvi god bili epilozi, a bilo ih je u plusu i minusu, Biliću emocije uvijek zagrije svaka trenerska poveznica s Velikom Britanijom.

Najnovije vijesti ukazuju da je Irski nogometni savez jako zagrijan za Bilića i da bi ga rado angažirali kao izbornika. Oprostili su se od Stephena Kennyja nakon 3 godine jer nije uspio osigurati plasman na Euro 2024. Irska je 62. zemlja po FIFA rejtingu, ali opet su uvjerenja da s momčadi, koja je procijenjena na 167 milijuna eura, mogu i trebaju aspirirati plasmanu na veliki europski ili svjetski turnir.

No, ‘opipavanje pulsa‘ Slavena Bilića preko onih koji su imali misiju predočiti mu opciju Irske, nije donijelo željene odgovore. Iz nekoliko vrlo jednostavnih razloga. Koliko god je točno da je Bilić uvijek spreman za razmatranje otočkih opcija, u ovom slučaju nema baš argumenata da bi se moglo išta dogoditi.

Bilić se u Al-Fatehu, gdje se nalazi od srpnja prošle godine, odlično snalazi. Al-Fateh je jedan od siromašnijih klubova Saudijske profesionalne lige, s momčadi koja je deveta po vrijednosti, 20,6 milijuna eura. Svi klubovi iznad (njih 8) u rasponu su od 26 do 240 milijuna eura, svi ispod su "manji" za 2-10 milijuna. Aktualno sedmo mjesto, i to uz mnoštvo ozljeda i odsustva najvažnijih napadača (stranaca), ukazuje zašto u klubu žele da Bilić i dalje ostane kad mu u lipnju 2025. istekne ugovor.

Iako se u toj zemlji trenerske sudbine mijenjaju iz dana u dan, Al-Fateh je malo drugačiji i više vjeruje trenerima. Druga važna odrednica je da Irski savez baš nema dovoljno financijske moći da plati odštetu Saudijcima, a treća je povezano sa ovom drugom, ugovorni uvjeti bili bi bitno skromniji od aktualnih mu Al-Fatehu.

Dok se nešto bitnije ne promijeni, Bilić će stoga ostati u tom klubu, barem do kraja ove sezone. Potom sve ovisi što će tržište ponuditi, jer nije Irska jedina federacija koja se raspituje za njegove planove. Ima ih iz Azije, ima ih iz Europe. Kao što je Bilić nedavno izjavio za SN kako mu je sve teže emotivno živjeti daleko od Hrvatske, Splita. Biti šef neke reprezentacije, nakon 12 godina klupskog drila, svakako bi moglo pomiriti njegovu želju da s obitelji bude više u Hrvatskoj, a da povremeno odlazi "na rad".

Linker
09. ožujak 2024 15:23