Oliver Lukić

 ANDREAS SCHAAD - FC RED BULL SALZBURG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Andreas Schaad - Fc Red Bull Salzburg/Imago Sportfotodienst/Profimedia
OLIVER LUKIĆ:

‘Nitko iz Hrvatske mi nije rekao ni jednu riječ, ali da me pozovu, odmah bih promijenio reprezentaciju‘

Sjajni nogometaš RB Salzburga kaže kako je odlučan da želi igrati za Hrvatsku, samo čeka poziv iz Zagreba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. listopad 2023. 10:10

Oliver Lukić ponovno je privukao pozornost, 17-godišnji veznjak RB Salzburga odigrao je vrlo dobru utakmicu u Ligi prvaka mladih u kojoj su svladali Real Sociedad 5:2. Postigao je i pogodak s bijele točke. O Lukiću, čiji je otac Valentin iz Konjica, već se pisalo kao o hrvatskom talentu rođenom u Beču koji igra za Austriju, a mediji su postavljali pitanja hoće li HNS reagirati, te ga dovesti u hrvatski dres. Međutim, to se dosad nije dogodilo, misli li struka u HNS-u da on nije tako dobar ili o čemu se radi? On sam kaže kako je odlučan da želi igrati za Hrvatsku, samo čeka poziv iz Zagreba.

- U Ligi prvaka osvojili smo bod u Lisabonu, sada je došla pobjeda. Prvih 15-20 minuta smo dominirali i zabili gol, ali smo ga i primili, u završnici prvog dijela bili su jači, no potom smo ih “rasturili”. Liga prvaka mi je novo iskustvo, teža je što se tiče tempa jer jači su suparnici, od mene i stariji. Najmlađi sam u svojoj ekipi, ima još jedan kolega koji je 5-6 dana mlađi, ali ne igra. Zadovoljan sam kako sam igrao - kazao nam je Oliver Lukić, kojeg smo podsjetili da je prošle sezone Hajduk bio u finalu toga natjecanja, gdje je poražen od AZ Alkmaara. Može li nešto slično i RB Salzburg?

- Ako ćemo igrati kao s Real Sociedadom i držati se našeg plana, vjerujem da i mi možemo do finala.

Razgovor smo brzo preselili na drugi teren - kako točno stoji po pitanju igranja za hrvatsku reprezentaciju? Ovog je trenutka član austrijske U-18 vrste.

- Mene izravno nitko nije kontaktirao. Čuo sam da su zainteresirani, ali nisam dobio poziv.

image

Oliver Lukić

ANDREAS SCHAAD - FC RED BULL SALZBURG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Andreas Schaad - Fc Red Bull Salzburg/imago Sportfotodienst/profimedia

Samo igrači

Nedavno je igrao za Austriju protiv Hrvatske...

- Imao sam dvije asistencije. Nitko iz stožera hrvatske reprezentacija nije mi ni riječ rekao. Obraćali su mi se samo igrači. Noah Skoko me pitao zašto ne igram za Hrvatsku, kazao sam mu - što da radim, nitko ne nije zvao. Razgovarao sam sa Skokom i još dvojicom iz Hajduka. Osim toga, prišao mi je jedan hrvatski igrač nakon utakmice i rekao na engleskom jeziku: “You are the best player”. Nasmijao sam se i kazao mu da možemo popričati na hrvatskom - ispričao je Lukić, koji dobro govori naš jezik.

Je li zadovoljan kako mu se razvija karijera?

- Jesam, ako ovako nastavim bit će dobro. RB Salzburg je sada idealan klub za mene.

Lukić, osim u klubovima, godinama trenira po paskom Nikice Pavleka, Zagrepčanina, nekadašnjeg HNL nogometaša, koji je u Beču u svojoj školi odgojio generacije igrača. Pavlek će kazati da je radio s mnogima, ali da ovakav talent nije vidio.

Menadžer mu je Danko Đikić, a mentor Dražen Boban, brat Zvonimira Bobana. Na upit koja mu je idealna pozicija na terenu, rekao je:

- Osmica. Mogu igrati i desetku, a na početku karijere u austrijskoj reprezentaciji bio sam i šestica.

Modrić kao uzor

Dugo igrate za Austriju, bi li vam se bilo teško odlučiti kad bi vas HNS zvao, pitali smo ga.

- Promijenio bih odmah - ispalio je kao iz topa.

Znali su za njega kazati da je bijeli Pogba. Je li Francuz uzor?

- Ne, uzor mi je Luka Modrić. S Pogbom me uspoređuju zato što sam fizički dosta jak, pa neke asociram... Osim Dražena Bobana, koji radi zajedno s Dankom, javi mi se i Branko Strupar s ponekim savjetom ili informacijom.

image

Oliver Lukić

SN ARHIVA

Po ocu ste i dinamovac...

- Moj je otac iz Konjica, on i kum su veliki dinamovci, iako su ljudi iz tog kraja pretežno hajdukovci. Kad me pitaju, kažem da navijam za Dinamo i Zrinjski. Majka mi je iz Tuzle, međutim, kad sam bio mali roditelji su se rastali, živio sam cijelo vrijeme s tatom. Odrastao sam samo s ocem u Beču.

Velike ambicije

Pa kako je dečku iz Beča bilo doći u Salzburg?

- Ah, razlika je, Beč je veliki grad, a Salzburg je mali, ovdje nema ništa, dosadno je - smije se i dodaje:

- Mogu se posvetiti samo nogometu, a to je najbitnije. I danas kad sam god slobodan treniram privatno s Nikicom Pavlekom.

Kakve planove ima za karijeru?

- Želim najbrže doći do prve ekipe RB Salzburga i igrati Ligu prvaka, a kasnije u karijeri cilj mi je igrati za Milan ili Real Madrid. Ići stopama Zvonimira Bobana ili Luke Modrića. Iako, rado bih se okušao i u engleskoj Premier ligi, u bilo kojem klubu. Rekli su mi da će me na zimu voditi na pripreme s prvom ekipom, a od sljedećeg ljeta bih trebao biti u potpunosti u prvoj momčadi RB-a.

U njoj sada igraju Luka Sučić i Roko Šimić, komunicirate li s njima?

- Pa onako, s Rokom se dopisujem, baš smo komentirali ove utakmice u Ligi prvaka, našu i njihovu prve ekipe, a sa Sučićem nemam konkretnu komunikaciju. Jedno popričamo kad ga vidim negdje, recimo u zračnoj luci kad smo išli na Ligu prvaka u Lisabon - zaključio je Oliver Lukić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 17:31