Belgijski trener Južnoafričke Republike Hugo Broos

 PHILL MAGAKOE Afp
‘ZNALI SU NA ŠTO SE KLADE‘

Nogometna krađa godine razotkrivena do kraja: Čak 71 velika greška u ključnoj utakmici za SP?

‘Dobio sam čvrste dokaze da je bio povećan broj uplata i na početku, i prije dosuđenog penala‘.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 17. studeni 2021. 23:25

Iako je poznato 10 afričkih reprezentacija, koje će se kroz pet parova doigravanja na proljeće boriti za pet mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kataru, s tim se nikako ne mire u Južnoj Africi.


Sporna je posljednja utakmica u skupini G u kojoj su kao gosti poraženi od Gane 0:1, primivši gol iz vrlo diskutabilno dosuđenog kaznenog udarca u 33. minuti. Tada je branič gostiju Rushine Stanley Reuck tek minimalno dodirnuo veznjaka Gane Daniela Amarteya, ali senegalski sudac Maguette Ndiaye pokazao je na jedanaesterac kojeg je Andre Ayew pretvorio u vodeći, a pokazat će se i pobjednički pogodak za Ganu.

Odmah nakon utakmice Južnoafrikanci su tvrdili "da su teško orobljeni sudačkim pogreškama na njihovu štetu" zatraživši od Afričkog nogometnog saveza i FIFA-e ponavljanje utakmice.

- Pisali smo Afričkoj nogometnoj federaciji i FIFA-i i želimo da se temeljito analizira cijela utakmica i sve sudačke odluke jer osjećamo se da smo opljačkani. Nije samo u pitanju kazneni udarac, već i mnoge druge odluke. Najpoštenije bi bilo da se utakmica ponovi - kazao je još u nedjelju predsjednik Nogometnog saveza Južne Afrike (SAFA) Danny Jordaan, a u srijedu, 17. studenog, dobio je odgovor da će nadležna tijela FIFA-e o žalbi raspravljati 23. studenog.

image
PHILL MAGAKOE Afp

Takav odgovor potaknuo je Jordaana da u srijedu navečer u javnost iznese još neke podatke koje je prikupio, a koji sugeriraju da je riječ o velikom skandalu, vjerojatno najvećem u kvalifikacijama za Katar, s kojim su povezane uplate na svjetskim kladionicama.

- Dobio sam čvrste dokaze da je na utakmicu Gana - Južna Afrika bio povećan broj uplata i kada je utakmica počela, i prije penala dosuđenog protiv nas. Ljudi su znali na što se klade! - kazao je Jordaan, uz dodatak da nema dvojbe da je riječ "o namještanju utakmice i manipulaciji koja uključuje korupciju i mito".

Inače, Južnoafrikancima je i bod bio dovoljan da bi izborili doigravanje za SP, dok je Gani odgovarala samo pobjeda, da bi u konačnici presudio jedan više postignuti gol jer su obje reprezentacije imale 13 bodova, isti međusobni omjer i razliku pogodaka plus četiri. No, Ganci su imali sedam datih golova, a Južnoafrikanci šest.

Da bi potkrijepili svoje optužbe iz Nogometnog saveza Južne Afrike su angažirali stručnog suradnika, a to je njihov bivši sudac Ace Ncobo. On je izbrojio čak 71 situaciju za koje tvrdi da su senegalski suci ili "zatvorili oči" u korist Gane ili dosudili protiv Južne Afrike, a nisu smjeli.

Disciplinski kodeks FIFA-e dopušta prigovore utemeljene na "očiglednoj pogrešci suca" i u tom slučaju utakmica se može ponoviti, što se upravo dogodilo Južnoj Africi prije četiri godine u kvalifikacijama za SP u Rusiji. Južna Afrika je tada pobijedila Senegal 2:1 i izborila plasman na Mundijal, ali naknadno je utvrđeno kako je kazneni udarac neopravdano dosuđen jer je lopta igrača Senegala pogodila u koljeno, a ne u ruku, kao je sudac prvotno vidio. Dvoboj je ponovljen i završio je 2:0 za Senegal, koji je tako vidio Rusiju 2018.

- Očekujemo da ovoga puta nadležni organi FIFA-e donesu jednaku odluku i ponove naš susret protiv Gane - zaključio je predsjednik Nogometnog saveza Južne Afrike Danny Jordaan.

Linker
08. svibanj 2024 08:33