JUSTIN TALLIS
PROMJENA PRAVILA

Nogometna legenda želi promijeniti pravila! Evo što više ne bi bilo zaleđe i kako bi se izvodio aut

Legenda smatra da momčad kojoj je dodijeljeno ubacivanje sa strane od toga nema nikakvu prednost
Piše: SLaven KižlinObjavljeno: 12. listopad 2020. 17:17

Arsene Wenger, legendarni francuski trener i dugogodišnji menadžer londonskog Arsenala, danas radi u FIFA-i kao savjetnik. U krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji ima ulogu šefa u sektoru globalnog nogometnog razvoja. I sa 70 godina na leđima ima brojne ideje, koje je iznio L’Equipeu. Wenger bi, primjerice, promijenio pravilo zaleđa i pomogao napadačima.

Sada se zaleđe svira kada je napadač bilo kojim dijelom tijela s kojim može postići pogodak ispred obrambenog igrača. Francuz bi to obrnuo i ne bi svirao zaleđe dok je god napadač posljednjim dijelom tijela s kojim može zabiti u liniji sa suparničkim igračem.

Primjerice, ako je jedna noga ispred posljednje linije suparnika, a druga nije, zaleđa više ne bi bilo. Ima tu još zanimljivih ideja koje je Wenger iznio. Jedna je od njih da se aut više ne bi izvodio rukom, već nogom. Wenger (kao i mnogi) smatra da momčad kojoj je dodijeljeno ubacivanje sa strane od toga nema nikakvu prednost i to bi želio promijeniti te dozvoliti momčadima da aut izvedu brzo i to nogom.

image
FRANCK FIFE

Ta bi promjena sigurno uzrokovala revoluciju u nogometu, jer bi aut praktički postao slobodni udarac. Nadalje, Wenger bi dozvolio izvođačima slobodnjaka da nakon što izvedu udarac i dalje nastave igrati s loptom, što je, dakako, sada zabranjeno. Dakle, Lionel Messi krene izvoditi slobodni udarac pa neočekivano uzme loptu i nezaustavljivo krene u prodor prema suparničkim vratima... Zanimljive ideje, vidjet ćemo što FIFA s njima smjera.

Linker
27. travanj 2024 03:51