Antonio Sekulić i Mateo Mužar

 MIRKO FERLIN/Cropix
UPISANA NOVA POBJEDA

Nova Hrvatska grabi prema Svjetskom prvenstvu, slijede ključni okršaji s Francuzima: ‘Moramo se potući‘

‘Reprezentacija u Zagrebu nije igrala od 2012. godine, vrijeme je da napunimo Dvojku‘, kaže Morina
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 22. rujan 2023. 10:59

Nakon velikog trijumfa hrvatske malonogometne reprezentacije u srijedu protiv Slovačke u Puli od 4:0, jedna stvar upada u oko - mali broj primljenih pogodaka. Statistički to izgleda ovako; u skupini 7 Glavne runde gdje smo bili s Mađarskom i Izraelom primili smo samo tri pogotka, a u prva dva kola Elitne runde u susretima protiv Njemačke i Slovačke tek jedan. To je neka nova Hrvatska bez jeftinih pogodaka, velikih padova u igri s ubojitim pivotima…

Svakako da se u cijeloj priči vidi i rukopis cijelog stručnog stožera na čelu s izbornikom Marinkom Mavrovićem, a posebno njegove desne ruke Kujtima Morine. Nekad jedan od najboljih zagrebačkih malonogometaša, koji gradi veliku trenersku karijeru u Sloveniji, s tamošnjim Dobovcem osvojio je sve što se može osvojiti i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka što je najveći uspjeh slovenskog klupskog futsala.

image
MIRKO FERLIN/Cropix

- Ona prijateljska utakmica protiv Francuske u Lavalu prošle godine, gdje smo izgubili 0:4, bila nam je veliki šamar. Nakon toga bilo je puno upitnika nad ovom reprezentacijom. No, momci su pokazali karakter i odlučnost da mogu igrati na vrhunskoj razini kao velike svjetske reprezentacije. Slažem se, popravili smo obranu, ja bih rekao da sad igramo odgovornu obranu s visokim presingom i da imamo raznolikost u napadu. Krase nas vrsni pivoti, uistinu imamo slatke brige na tim pozicijama - veli Morina koji već jednim okom gleda na listopadske dvoboje s Francuskom, jer oni mogu riješiti pitanje odlaska na Svjetsko prvenstvo koje čekamo od 2000.

- Moramo se "potući" u te dvije utakmice za bodove s Francuzima. Pokazali smo da možemo igrati s njima, u Lavalu su nas nadigrali u svim segmentima. No, kad smo se malo stabilizirali, pohvatali konce, a igrači ušli u formu nadigrali smo ih u travnju Maroku na turniru, posebno u prvom poluvremenu, a završilo je 5:4 za nas. Radi se o reprezentaciji koja je najviše napredovala u zadnjih nekoliko godina, ulažu ogromna sredstva. Trebamo dobro pripremiti prvu utakmicu i s otvorenim gardom krenuti po bodove. Uzvrat će se odigrati 10. listopada u dvorani II Doma sportova u Zagrebu, nadam se da će dvorana biti puna, što bi nam puno značilo. Vjerujem da će svi zagrebački klubovi angažirati svoje navijače i simpatizere da napunimo "dvojku", jer reprezentacija u Zagrebu nije igrala od 2012. godine. Glavni grad zaslužuje ovu utakmicu - naglašava Morina.

Kad će se i hoće li se konačno vratiti u hrvatski klupski futsal, mnoge zanima. Jedan dio čelnika hrvatskih prvoligaša želi ga već duže vrijeme vidjeti na svojoj klupi. No Morina je pustio korijenje u Sloveniji.

- Planirao sam biti jednu godinu u Dobovcu, a evo ostao sam sedam. Dobro mi je u Sloveniji, no možda se uskoro i vratim u Hrvatsku - zagonetno je zaključio predvodnik novog vala trenera u Hrvatskoj.

Standings provided by Sofascore
Linker
12. svibanj 2024 13:37