Avram Grant

 JACK GUEZ/AFP/PROFIMEDIA
SEKSUALNI PREDATOR

Novi nogometni skandal! Uznemirujuća svjedočanstva o slavnom treneru otkrivaju: ‘Sve žene imaju istu priču...‘

‘Zgrabio me za vrat kao da me guši, okrenuo mi glavu i na silu me pokušao poljubiti...‘
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 31. siječanj 2022. 18:37

Avram Grant (66), negdašnji izbornik Izraela i Gane, izraelski stručnjak kojeg je nakon tri i pol desetljeća rada u domovini 2007. u Chelsea za trenera doveo Roman Abramovič te je ovaj s Bluesima došao do finala Lige prvaka, suočen je s ozbiljnim optužbama za napastovanje brojnih žena.

U emisiji Exposure (Razotkrivanje) izraelskog Channela 12, novinar Haim Etgar donio je gotovo sat vremena svjedočanstva raznih žena s vrlo sličnim pričama...

- Rekao mi je: "Raskomoti se, skini odjeću". Mislila sam da se šali. Sjedila sam daleko od njega, na rubu kauča, tražio je da priđem bliže, pokušao zagrliti, jako uhvatio i nije puštao.

image

Avram Grant

GLYN KIRK Afp

Tako je susret s Avramom Grantom opisala žena koju je pozvao u svoj stan s ponudom da će joj pomoći naći posao. Bilo je to u lipnju 2020. i imala je 22 godine.

- Bilo mi je jako neugodno nakon što je stavio ruku na moje bedro i sjećam se da sam je odmah maknula. Međutim, nakon nekoliko sekundi razgovora zgrabio me za vrat kao da me guši, okrenuo mi glavu i na silu me pokušao poljubiti.

Iako ga je i tada odbila, žena tvrdi kako ju je Grant natjerao da ostane u stanu...

- Nisam imala hrabrosti reći mu "ne".

image

Avram Grant na klupi Chelseaja

ADRIAN DENNIS Afp

Nakon što su otišli spavati u odvojene sobe, ujutro se probudila i vidjela kako drži penis iznad njezine glave. Nekoliko tjedana kasnije suočila se s Grantom nakon što joj je greškom poslao fotografiju neke druge žene, a on joj je rekao: "ne raspravljam o privatnim stvarima s bilo kim, što sam napravio s tobom ili bilo kim drugim."

Haimu Etgaru izjave je dalo i nekoliko žena koje su radile s Grantom a koje tvrde da im je prilazio sa seksualnim zahtjevima te da su teško nakon toga mogle održavati profesionalni odnos s njim.

Još jedna žena, potpisana kao istaknuta sportska novinarka u Izraelu, rekla je kako joj je Grant obećao pomoći u karijeri kad je počinjala. Kasnije je počeo davati neprimjerene komentare i godinama joj je slao poruke, kako je svjedočile još nekoliko žena.

Mnoge od njih su poznate novinarke, tvrdi Etgar koji krije njihov identitet jer su u strahu za svoj ugled i karijere. Nekoliko njih kaže da su zbog odbijanja Grantovih seksualnih zahtjeva uskraćene za profesionalni pristup treneru, kao i da je sve ovo u nogometnim krugovima - javna tajna.

U emisiji je svjedočila i jedna izraelska manekenka koju je Grant pozvao u London da bi joj pomogao "lansirati karijeru"...

- Tijekom sastanka u hotelu iznenada se skinuo i pokušao me uvjeriti da spavam s njim. Milijun puta sam mu rekla "ne", ali on je inzistirao i inzistirao... Osjećala sam kako moram to napraviti da me pusti.

Nakon toga je doživjela živčani slom i napustila manekenstvo.

- Nisam željela da me ljudi više primjećuju.

Etgar je prije emitiranja priloga na Facebooku napisao kako je ovo bila najuznemirujuća i najteža istraga na kojoj je radio posljednjih godina te istaknuo da je "nakon istupa jedne hrabre žene krenula lavina".

- Sva svjedočanstva žena pričaju istu priču. Priču o moćnom, dobro povezanom treneru koji lakoćom može lansirati njihove karijere, o tome kako je znao koristiti svoju poziciju da bi iskoristio mlade žene - rekao je novinar.

Avram Grant pak optužbe nije demantirao. Dapače.

- Ja sam čovjek iz naroda koji je godinama održavao odnose sa ženama i pokušavao ih tretirati s poštovanjem i prijateljstvom te nikad nisam imao namjeru uvrijediti ili ozlijediti bilo koju ženu. Ako se netko osjećao neugodno ili je povrijeđen s moje strane, zbog toga žalim i ispričavam se iz dubine srca.

Ako nema zbog čega, zašto se ispričava? Gdje ima dima...

Linker
25. travanj 2024 23:53