OLI SCARFF Afp
Teška životna priča

Novi Ronaldo: Bio je žrtva trgovine ljudima, a sad su Englezi za njega platili 21 milijun eura!

Talentirani 18-godišnjak akter je najskupljeg transfera ovogodišnjeg zimskog prijelaznog roka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. ožujak 2021. 08:56

Pomalo u sjeni ostalih zbivanja prošao je najskuplji transfer zimskog prijelaznog roka za nogometaše, prelazak nadarenog, 18-godišnjeg Bjelokošćanina Amada Dialla, iz Atalante u Manchester United. Englezi su Talijanima za ovog talenta koji se najbolje snalazi na ofenzivnom desnom boku platili čak 21 milijun eura, a u blagajnu Atalante moglo bi se sliti još desetak milijuna eura, na temelju raznih bonusa...

Tko je, dakle, Amad Diallo? Odigrao je samo pet utakmica za Atalantu (na četiri je ušao kao pričuva s klupe), postigao je jedan pogodak, ali je na radaru Manchester Uniteda bio već nekoliko sezona. Rođen je u Abidjanu 11. srpnja 2002. godine, živi u Italiji već 11 godina, nogomet igra u Atalanti posljednjih šest godina.

Lažni dokumenti

Iza ovih šturih podataka krije se i nevjerojatna životna priča, jer je mladi nogometaš na Apeninski poluotok došao kao žrtva trgovine ljudima. Iz Bjelokosne Obale je stigao s lažnim dokumentima, u Italiju je ušao nezakonito s bratom Hamedom i još trojicom mladih afričkih nogometaša.

Osumnjičen za njihovo krijumčarenje je Hamed Mamadu Traore, navodno vlasnik nekog nogometnog kluba u Bjelokosnoj Obali, kao i njegova supruga Marina, te još troje ljudi, koji su tvrdili da su u rodbinskim vezama s Hamedom i Amadom Diallom, odnosno da su roditelji preostale trojice igrača. Spomenutim krijumčarima prijeti zatvorska kazna od 15 godina. Do svoje 18. godine nadareni se nogometaš zvao Amad Diallo Traore, a kad je postao punoljetan, odbacio je prezime Traore.

image
OLI SCARFF Afp

Prošle sezone je postao najmlađi strijelac Serie A u povijesti Atalante, postigavši pogodak u 7:1 pobjedi protiv Udinesea, imao je tada 17 godina, tri mjeseca i 16 dana. Očekivalo se da će dobiti talijansku putovnicu kad navrši 18 godina, ali taj se postupak otegnuo još mjesecima. I tek je u siječnju Diallo postao talijanski državljanin, a odmah nakon što je dobio putovnicu, potpisao je i ugovor s engleskim klubom. Sad ima pravo nastupa za i Italiju i za Bjelokosnu Obalu, ali još nije odlučio za koju će reprezentaciju igrati...

Za Dialla kažu da je objedinio vrline nekih odličnih afričkih igrača...

- S loptom u nogama vrlo je jak, poput Kamerunca Samuela Eto’oa, zna kako sačuvati loptu i točno je dodati suigraču. A kad govorimo o promjeni ritma igre, podsjeća na svog sunarodnjaka Gervinha - rekao je Emmanuel Agyemang-Badu, bivši reprezentativac Gane, koji se od aktivnog igranja oprostio prije mjesec dana u Veroni.

- Dečku je tek 18 godina i ne smije se na njega vršiti nikakav pritisak, treba mu omogućiti normalan razvoj. I bude li sve išlo kako treba, Diallo će biti jedan od najboljih svjetskih igrača - kaže Badu.

U nekim se engleskim medijima, dakako, odmah povukla usporedba s dolaskom Cristiana Ronalda iz Sportinga u Manchester United 2003. godine. I Ronaldo je, naime, tada imao samo 18 godina, također je bio krilni napadač, slabije tjelesne konstitucije. Diallo će definitivno morati raditi vježbe snage poput Ronalda kako bi preživio u engleskom nogometu. Uostalom, i Ronaldo je igrački eksplodirao tek kad je dobio mišićnu masu, potrebnu da podnese sve teške izravne pojedinačne dvoboje.

Dva gola za ‘pričuve’

Za razliku od Ronalda, koji je iza sebe imao već odigranih 25 ligaških utakmica za Sporting, Diallo je došao na Old Trafford apsolutno neiskusan i iza njega zasad stoji samo nadarenost. Po dolasku na Otok, u svom je debiju za drugu momčad Manchester Uniteda postigao dva pogotka u 6:3 pobjedi protiv pričuva Liverpoola. Trenira s prvom momčadi, dobio je dres s brojem 19, a menadžer Uniteda, Ole Gunnar Solskjaer, kaže:

- Dat ćemo mu vremena da se prilagodi i iskaže svoje vještine. Dobro mu ide na treninzima, odličan je tehničar snažnoga udarca, vrstan je dribler i može “otvoriti” svaku obranu. Vjerujem da će uskoro biti među kandidatima za nastup u najboljem sastavu - smatra Solskjaer.

Linker
31. svibanj 2024 03:42