Palestinski nogometaš preminuo u napadima Izraela

 TWITTER/SCREENSHOT
TRAGIČNA VIJEST

Omiljeni kapetan poginuo u zračnim napadima Izraela: ‘Bio je vrhunski strijelac‘

Mohammed Barakat, bivši reprezentativac Palestine, prvi je igrač s područja Gaze koji je zabio 100 golova
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. ožujak 2024. 08:18

Palestinski nogometaš Mohammed Barakat (39) ubijen je u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu u Gazi, izvijestio je The New Arab.

Na prvi dan islamskog mjeseca posta Ramadana njegov je dom u gradu Khan Younis zasula serija projektila.

Barakat je bio poznat kao legenda tog grada u južnom dijelu Gaze. Bio je kapetan Khan Younis Youth kluba, a igrao je i za reprezentaciju Palestine te za nogometni klub Ahly Gaza.

Bio je jedan od najboljih strijelaca u Gazi i prvi igrač s tog područja koji je postigao 100 pogodaka za jednu momčad. Ukupno je u karijeri zabio 114 golova.

- Igrao sam protiv njega. Bio je brz i pametan. Vrhunski strijelac. Izvan terena bio je drag i prijateljski raspoložen. Svi su ga voljeli kao prijatelja - rekao je palestinski nogometaš Khalid Abu-Habel za Al Jazeeru uz dodatak kako je Barakatova smrt veliki gubitak za palestinski nogomet.

Niz sportaša i sportskih dužnosnika stradao je tijekom izraelske ofenzive u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali. U veljači je Nogometni savez Palestine objavio kako su u napadu na Centar mladih u Tulkarmu živote izgubili lokalni nogometaši Osama Abu Nahar, Ahmed Tariq Faraj, Nabil Atta Amer i Haitham Nafi.

Ubijeni su i košarkaš Al-Breija Bassim al-Nabahin, nogometaš Al-Ahlija Beit Hanoona Rashid Dabbour te palestinski reprezentativac Ahmad Awad.

Legenda palestinskog nogometa Hani Al-Masdar, koji je bio direktor u olimpijskoj reprezentaciji, poginuo je u siječnju nakon što je je pogodio šrapnel projektila u njegovom domu u središnjem dijelu Gaze.

Sveukupno je od početka najnovijeg ratnog sukoba u Gazi poginulo 157 sportaša od kojih je 90 bilo nogometaša, uključujući 23 djece i 67 mladih.

Palestinski nogometni savez izvijestio je kako su uništene 22 sportske lokacije u okupiranom teritoriju, dok je nekoliko sportaša uhićeno.

Ukupno je u izraelskim napadima na Zapadnoj obali ubijeno najmanje 427 Palestinaca od početka rata, prema podacima palestinskog ministra zdravlja, dok je u Gazi život izgubilo više od 31 tisuće ljudi, a ranjeno ih je oko 73 tisuće od početka sukoba u listopadu prošle godine.

Linker
29. travanj 2024 09:41