Jens Otto Andreas Gustafsson
 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POLJUDSKI HAZARDER

On je najveća Hajdukova enigma na startu sezone! Isto to radio je u Švedskoj, i nije mu se isplatilo...

Gustafsson je zacrtao kakav Hajduk želi. Ofenzivni, za gledatelje. Ali, ti navijači žele trofeje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. srpanj 2021. 22:07

Nakon tri službene utakmice, švedski stručnjak na splitskoj klupi Jens Gustafsson najveća je zagonetka Hajduka. U osam dana za kormilom Hajduka upisao je po jednu pobjedu, remi i poraz. Sve rezultate smo vidjeli u kratkom razdoblju gdje je Gustafsson prigodu pružio 20-orici igrača. Momčad je ipak standardizirao jer dolaskom Krovinovića ima tandem veznih, a manje korekcije potpisuje samo izmjenama na stoperskim, odnosno, napadačkim pozicijama. Startnu postavu ima prepoznatljivu, čak i konture igre, ali ostaje ono ključno pitanje - hoće li njegove metode donijeti rezultat? Jer, Hajduk ipak nije razvojni klub, Hajduk živi od rezultata...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix


Protiv Lokomotive evidentno se postavio previše otvoreno, s Tobolom nešto opreznije. Napadačko opredjeljenje je postavka igre koju traže navijači Bijelih, tim kriterijem birao je predsjednik Jakobušić švedskog stručnjaka za trenera.

Nakon Tramezzanija s defenzivnim gardom i razmišljanjem “primiti neću, a moguće je da ću postići gol”, doveo je Hajdukov šef uprave Šveđanina, koji je razmišljanjem puno bliži navijačkom stavu o napadačkom Hajduku. Međutim, Gustafsson se ponekad doima kao hazarder koji ne mari za protivnika. I protiv Osijeka, koji je podigao razinu igre u drugom poluvremenu poljudske utakmice, nastavio je Gustafsson napadati otvorenog garda, ostavljajući suparniku prostor za polukontre. Definitivno previše rizika u kojem momčad razvidno nema snagu za igru u oba smjera.


Slično je Gustafsson radio u svom zadnjem klubu. U Švedskoj je igrao maksimalno otvoreno, utakmice njegovog Norrköpinga bile su uvijek pune golova. Od 30 ligaških utakmica u zadnjoj sezoni na klupi tog kluba, u 2020. godini, čak 22 dvoboja su polučili najmanje tri pogotka. Nijednom Norrköping te sezone nije odigrao 0:0, a zadnji dvoboj prvenstva završio je 3:4.

Gustafsson je trener čija igra ima obilježje “za gol više”. U njegovom poimanju nogometa, koja se na klupi Norrköpinga očitovala kroz formaciju 4-3-3, stvara se puno šansi, postiže, ali i prima dosta golova. Norrköping je te sezone bio druga momčad lige po efikasnosti sa 60 zgoditaka, tek četiri manje pod prvaka Malmöa. Ali, na kraju je Norrköpinga zauzeo šesto mjesto u poretku s 14 bodova manje od prvaka i 46 primljenih pogodaka.

Rizik se Gustafssonu nije isplatio kroz plasman, ali Norrköping je svake sezone pod njegovim vodstvom stvarao i prodavao barem dvojicu igrača u milijunskim transferima, redovno zarađujući od četiri do šest milijuna eura. U Hajduku je nastavio istim stilom. Napadački, bez okolišanja. Jasno, nema generalne procjene nakon tri utakmice, ali Gustafsson je zacrtao kakav Hajduk želi. Ofenzivni, za gledatelje. Ali, ti isti navijači, kao i predsjednik kluba, žele pobjede i trofeje.

Linker
17. travanj 2024 14:04