Kylian Mbappe

 FRANCK FIFE Afp
SPRINTERI U KOPAČKAMA

Ovo je deset najbržih nogometaša na svijetu: Jedan je neuhvatljiv čak i za Kyliana Mbappea

Španjolski sportski dnevnik iz Madrida izračunao je brzinske rekorde najbržih nogometaša Lige prvaka ove sezone
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. travanj 2024. 22:07

Najbolji nogometni klubovi Europe u ovom trenutku počeli su u utorak dvoboje četvrtfinala Lige prvaka. Oktet najuspješnijih je manje-više jako dobro poznat svima koji prate, pa makar i površno, ovosezonska zbivanja u elitnom kontinentalnom nogometnom klupskom natjecanju. Najbolji strijelac ovog natjecanja je zasad Luuk de Jong (PSV Eindhoven) s 8 golova. Prvi asistent je Ricardo Horta (Braga) sa 7 dodavanja za gol. Najviše crvenih kartona je u Ligi prvaka ove sezone dobio Antonio Silva (Benfica). Dvaput je isključen. Najviše žutih kartona pripalo je ili su dobili Lukas Lerager i Rasmus Falk (obojica iz Kopenhagena), obojica po 5 javnih opomena. Mogli bi još tako neko vrijeme ostati u različitim statičkim pokazateljima, ali znate li tko je najbrži igrač Lige prvaka ove sezone? Odgonetnuli su to kolege iz španjolskog sportskog dnevnika Marca. Madridski dnevnik je otkrio najbrže igrače u konkurenciji dosad, a nije nikakvo iznenađenje vidjeti na tom popisu, u samom vrhu, Mbappea i Rashforda.

Mbappe će se nadati da će nastaviti terorizirati svoje protivnike, počevši s velikim testom protiv Barcelone, dok PSG dočekuje katalonskog velikana u Parizu u srijedu, a Rashford više nije u Ligi prvaka nakon što je Manchester Unitedom ispao u grupnoj fazi.

Broj 10 na ovom popisu mogao bi malo mnogima podignuti obrve, budući da je taj igrač u Ligi prvaka nastupio samo 162 minute u tri utakmice ove sezone. Veznjak Newcastlea Sandro Tonali trenutačno služi desetomjesečnu zabranu zbog sudjelovanja u klađenju, no ovaj je mladić zabilježio maksimalnu brzinu od 35,5 km na sat u utakmicama protiv Milana, PSG-a i Borussije Dortmund prije nego mu je izrečena suspenzija.

Na 9. mjestu je lijevi branič Bayerna Alphonso Davies, koji je poznati kao brzi igrač. Također je postigao brzinu od 35,5 km na sat, baš kao i broj 8 i 7 na ovom popisu, Erling Haaland iz Manchester Cityja i desni branič RB Leipziga, Mohamed Simakan.
Daizen Maeda iz Glasgow Celtica zauzima 6. mjesto zahvaljujući brzini od 35,6 km na sat, brzini koju je postigao i branič PSG-a, Achraf Hakimi.

Marcus Rashford drži 4. mjesto s najvećom brzinom od 35,7 km na sat, a trećeplasirani Luis Openda iz RB Leipziga također prati taj tempo.

Mnogi bi nogometni znalci, onako iz prve, spomenuli kako u Ligi prvaka nitko nije toliko hitar kao francuski brzanac iz PSG Kylian Mbappa, ali... Nije baš tako. Ludo brz je, ali nije najbrži. Mbappeova nevjerojatna brzina od 36,1 km na sat u Ligi prvaka ove sezone začudo nije bila dovoljna za preuzimanje krune najbržeg u natjecanju. Umjesto njega, ta čast pripada napadaču Borussije iz Dortmunda Karimu Adeyemiju, kojem je ove sezone brzinomjer Lige prvaka izmjerio 36,3 km na sat!

Nama je, pak, zapelo za oko kako na popisu, barem ne u prvih 10 najhitrijih, nema Viniciusa Jr. iz Real Madrida, koji djeluje zaista poput ekspresnog vlaka, ali vjerujemo ispitivanju kolega iz Madrida. Uostalom, ipak je Marca u pitanju, a oni sigurno nikada ne bi zakinuli nekog iz Real Madrida.

Deset najbržih u Ligi prvaka ove sezone

1. Karim Adeyemi (Borussia Dortmund) - 36.3 km/h

2. Kylian Mbappé (Paris Saint Germain) - 36.1 km/h

3. Luis Openda (Red Bull Leipzig) - 35.7 km/h

4. Marcus Rashford (Manchester United) - 35.7 km/h

5. Achraf Hakimi (Paris Saint Germain) - 35.6 km/h

6. Daizen Maeda (Glasgow Celtic) - 35.6 km/h

7. Mohamed Simakan (Red Bull Leipzig) - 35.5 km/h

8. Erling Haaland (Manchester City) - 35.5 km/h

9. Alphonso Davies (Bayern) - 35.5 km/h

10. Sandro Tonali (Newcastle United) - 35.5 km/h

Linker
22. travanj 2024 21:38