FRANCK FIFE Afp
KRATKO JE TRAJALA IDILA

Pljušte kritike na račun napadača svjetskih prvaka, za ‘Tricolore‘ nije zabio pet godina i osam mjeseci

U svom drugom mandatu u dresu reprezentacije napadač Reala susreće se s velikim problemom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. lipanj 2021. 17:00

Karim Benzema ponovno je u središtu pozornosti. Nema još njegova pogotka na Euru, ali ne samo na ovogodišnjem. Već na trećem Euru na kojem igra nije zabio. Ni 2008., ni 2012., ni 2021. L’Equipe mu je sve izbrojio, statistika je poražavajuća. Uputio je 33 udarca prema vratima u osam odigranih utakmica na tri Eura i još nije pronašao put do mreže. Mađarska je frustraciju podigla na visoku medijsku razinu, o Benzemi se najviše priča u francuskom taboru.

- Želi zabiti baš kao Mbappe i ja, ali trebate se osjećati opušteno i oslobođeno da biste mogli zabijati golove - stao je Griezmann u obranu Benzeme.

- Bio je jako važan u našoj igri i siguran sam da će, kad postigne prvi pogodak, golovi dalje sami krenuti. Zna da ima podršku stožera i igrača, stoga se nadamo da će uskoro postići gol, ali najgore će biti ako ne bude dobivao prilike - konstatirao je jedini francuski strijelac na ovogodišnjem Euru.

image
FRANCK FIFE Afp

Griezmann štiti Benzemu, ali mediji su nemilosrdni. L’Equipe ističe “sjajna je priča povratak Benzeme, ali i dalje je neučinkovit”. Njegov nastup prošle subote protiv Mađarske donio mu je u tom istom L’Equipeu ponižavajuću ocjenu 3 (od 10). Povratak nije obilježio golovima, u dva susreta nije zabio, a sutra su na programu Portugalci. Nije suparnik za vraćanje samopouzdanja golgetera, a pritom je pitanje hoće li Deschamps u startnu postavu možda uvrstiti Girouda umjesto Benzeme. Zasad sve sluti na promašeni povratak velikog golgetera.

Nakon pet i pol godina Benzema se vratio u reprezentaciju. U “progonstvo” je otišao zbog navodne umiješanosti u seks skandal i ucjenu bivšeg suigrača Mathieua Valbuene. Bez njega Tricolori su odigrali Euro 2016. i Svjetsko prvenstvo 2018. čije rezultate svi dobro pamte. Finalisti Eura i osvajači svjetskog zlata bez golgetera koji “žari i pali” u Real Madridu. Deschamps je Benzemu vratio zbog njegove sjajne forme u Kraljevskom klubu, zabio je 22 gola za Real u prošloj sezoni. U reprezentaciji se ozlijedio u prijateljskoj protiv Bugara pred Euro, umjesto njega je ušao Giroud isporučivši “dva komada”. Sve ide kontra Benzeme, ali, pored suigrača, leđa mu drži i Noel Le Graet, čelnik Francuske nogometne federacije (FFF), koji je pokušao objasniti situaciju.

- Do sada je Benzema odigrao samo dvije službene utakmice i dvije prijateljske utakmice, evidentno još traži preciznost i koncentraciju. U prvoj je utakmici igrao dobro, ali protiv Mađara je svima bilo otežano trčanje na vrućini od 33 stupnja - kazao je La Graet.

Ali, može predsjednik FFF-a objašnjavati i tražiti alibije, no činjenica je da francuski super-napad ima tek jedan postignuti pogodak. Tricolori su doduše zabili dva, ali jedan je potpisao Mats Hummels autogolom za pobjedu protiv Njemačke. Tri mega zvijezde, Benzema, Griezmann i Mbappe, postali su zajednička tema, a pritom je centafor Reala iskočio u prvi plan. Posljednji još 2015. Jasno je i zašto.

Nakon silnih godina “progonstva” vratio se u reprezentaciju, koja je u međuvremenu postala svjetski prvak. Očekivalo se da će Benzema Tricolorima biti bonus opcija u postizanju golova. U 82 nastupa, od debija 2007. godine, za Francusku je Benzema zabio 27 zgoditaka. U prosjeku zabijao je svaku treću utakmicu, ali ovog ljeta prošle su već četiri utakmice bez njegova gola.

Zadnji je za Francusku zabio Armeniji u listopadu 2015. I to nije bio jedan, bila su dva. Ali, ništa ne mijenja, pet godina i osam mjeseci nije bio strijelac za reprezentaciju, na završnici Eura nikada nije tresao mrežu, a Deschamps ga je vratio u nacionalnu vrstu. Zato je Karim Benzema očekivano prva meta kritika.

Jedan pogodak sve bi umirio, ali kako reče Griezmann “treba biti opušten za golove”. Benzema je pod velikim pritiskom, a Giroud iz prikrajka strpljivo čeka svoju prigodu. Dok Benezeme nije bilo, u proteklih pet i pol godina, Giroud je za Tricolore zabio 36 golova, uključujući i tri na prošlom izdanju Eura.

Linker
05. svibanj 2024 02:25