JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/shutterstock Editorial/profimedia
IMA POSEBAN MOTIV

Provocirao Srbe gdje god je stigao, a iza svega stoji mučna priča: ‘Strpali su me u kombi i smjestili u zatvor‘

Njegov otac bio je uhićen s 23 godine dok je sudjelovao u prosvjedima u bivšoj državi
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. srpanj 2023. 14:04

Švicarski reprezentativac Granit Xhaka jedno je od najnepopularnijih lica u Srbiji. Prilikom svake utakmice njegove Švicarske i Srbije Xhaka otvoreno prikazuje kako niti najmanje ne voli Srbiju, a uz to uvijek djeluje dodatno motiviran i svoje stavove pokazuje jakim proslavama golova.

Razlog takvog ponašanja je između ostaloga i tretman njegovog oca, Ragipa Xhake, koji je bio uhićen s 23 godine dok je sudjelovao u prosvjedima u bivšoj državi.

U zatvoru je proveo tri godine, od čega je prvih šest mjeseci bio svakodnevno maltretiran. Otac se u intervjuu za švicarske medije prisjetio tih događaja.

- Policija je u ranim jutarnjim satima upala u kuću i uhitila me. Bio sam u šoku i imao sam samo nekoliko sekundi da se obučem - počeo je priču Ragip Xhaka.

- Vezan sam lisicama, strpali su me u kombi i smjestili u zatvor. Izmislili su razloge da me uhite jer smo bili samo studenti koji su mirno prosvjedovali.

U zatvoru se nalazio u ćeliji, zajedno s četvoricom muškaraca koji su ga redovito mučili.

- Dnevno smo u ćeliji provodili 23 sata i 50 minuta. Samo smo deset minuta mogli izaći vani, no nismo smjeli gledati u nebo. Na ispitivanju smo bili svaki dan. Tražili su priznanje o nečemu što nismo znali. Šest mjeseci su me mučili svaki dan.

- Tukli su me po šakama, stopalima, nogama i po tijelu. Koristili su palice i tražili da priznam. Nisam znao što to žele da priznam. Samo sam bio dio demonstracija.

Nakon tri godine na intervenciju Amnesti Internationala izašao je iz zatvora i pobjegao u Švicarsku, gdje su rođena njegova djeca, Granit, Taulant i Agnesa.

- Rekao sam mu samo 50 posto onog što se dogodilo. Samo moja supruga i otac znaju apsolutno sve što se događalo u tom periodu - rekao je otac švicarske zvijezde.

Linker
25. travanj 2024 11:23