VINCENZO PINTO/AFP
Komentar hrvatske legende

Ronaldo ispisuje nove povijesne stranice! ‘Tek kad ga doživiš na terenu spoznaš koja je to razina‘

Iako je 750 golova doista impresivan broj, postoje i igrači koji su u karijeri zabijali više od Ronalda
Piše: Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 04. prosinac 2020. 17:51

Cristiano Ronaldo nastavlja pisati nogometnu povijest, a njegove su brojke fascinantne. U utorak je protiv Dynama iz Kijeva postigao svoj 750. pogodak u karijeri, ali tu, naravno, nema namjeru stati. Ove sezone već je zabio 10 golova u samo osam utakmica, dio ih je propustio zbog pozitivnog testa za COVID-19.

“750 golova, 750 sretnih trenutaka, 750 osmijeha na licima naših navijača. Hvala svim igračima i trenerima koji su mi pomogli da dosegnem ovu nevjerojatnu brojku, hvala i svim mojim lojalnim protivnicima koji su me natjerali da svakog dana radim sve jače. Sljedeća postaja: 800’’, napisao je Ronaldo na društvenim mrežama.

Većinu svojih golova postigao je u Španjolskoj, gdje je zabio 450 golova za Real Madrid. Za reprezentaciju Portugala Ronaldo je dosad postigao 102 pogotka, rekord drži Ali Daei sa 109 golova za Iran. Kad su u pitanju utakmice s Hrvatskom (dosad 4 u kojima je bio u sastavu), Ronaldo je uspio postići tek jedan pogodak. Dogodilo se to 10. lipnja 2013. godine u prijateljskom susretu odigranom u Ženevi, koji je Portugal njegovim golom riješio u svoju korist 1:0. Bio je to prijateljski susret u kojem je Vatrene vodio izbornik Igor Štimac, a branio je Danijel Subašić.

image
Ronaldivih 750
AFP, SN

U europskim klupskim natjecanjima Ronaldo se od hrvatskih klubova susreo samo sa zagrebačkim Dinamom, bilo je to u skupini Lige prvaka 2011./12. Kraljevski klub gostovao je u Maksimiru, a Portugalac je odigrao cijeli susret i ostao bez pogotka u mreži Ivana Kelave. Za trijumf Reala zabio je Di Maria, Modre je vodio Krunoslav Jurčić. Uz Subašića, još je jedan hrvatski reprezentativni vratar vadio loptu iz mreže nakon Ronaldovih golova. Bio je to Stipe Pletikosa, kojem je Ronaldo zabio dva gola u pobjedi Reala na gostovanju kod Deportiva u La Coruni (2:0) u svibnju 2016. godine.

Iako je 750 golova doista impresivan broj, postoje i igrači koji su u karijeri zabijali više od Ronalda. Na vrhu ljestvice je češko-austrijski napadač Josef Bican, koji je od 1928. do 1955. zabio najmanje 805 golova. Drugi je Brazilac Romario sa 772 gola, treći njegov sunarodnjak Pele koji prema podacima Soccer Statistic fondacije na kontu ima 767 pogodaka, premda on tvrdi i da ih ima i preko 1000. Iza Ronalda slijede Ferenc Puskas (746+), Gerd Müller (734), Lionel Messi (712), Ferenc Deak (576+), Uwe Seeler (575+), Tulio Maravilha (575).

Pletikosa: Ako mi je već netko trebao zabiti na odlasku, onda mi je drago da je to bio Ronaldo!

Doživljaji s posljednje utakmice u karijeri, iako je od nje prošlo četiri i pol godine, i dalje su svježi. - Bio je to poseban dan za mene, ali kada još posljednju utakmicu karijere igraš protiv Reala Madrida, s Ronaldom, Modrićem, Ramosom, Benzemom, Navasom i drugima, onda je to top okvir priče - prisjeća se Stipe Pletikosa. Zadnja dva gola u karijeri zabio mu je baš Ronaldo... - Što reći za Ronalda što još nije rečeno? Čovjek je postigao 750 golova i to je samo brojčana potvrda njegove klase. Tek kad ga doživiš na terenu spoznaš koja je to razina, kakav je to prvi dodir s loptom i razlika u odnosu na druge. Nije mi nikad bilo drago primiti golove, kao i svakom golmanu, ali ako je već netko trebao biti taj posljednji u redu, onda mi je drago da je to bio Cristiano Ronaldo! Njegova glad za golovima je jedinstvena i po tom faktoru konzistentnosti je po meni ispred Messija. Tih 750 pogodaka je samo logična posljedica takvog stava... - podvukao je Pletikosa.

Linker
26. travanj 2024 23:34