Svađa Salaha i Kloppa

 PAUL TERRY/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Paul Terry/imago Sportfotodienst/profimedia
VRIJEME ZA RASTANAK

Ružan kraj velike ere: Liverpoolu se sprema još jedan udarac, nakon Kloppa klub napušta najveća zvijezda?

Nakon svađe Kloppa i Salaha tijekom utakmice dojam je da će i Egipćanin uskoro napustiti Anfield
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 29. travanj 2024. 15:11

Liverpool na subotnjem gostovanju u sklopu 35. kola Premier lige nije uspio pobijediti West Ham, završilo je 2:2, čime su se Redsi gotovo sigurno oprostili od borbe za naslov prvaka Engleske. Liverpool je u posljednjih pet premierligaških utakmica upisao samo jednu pobjedu, uz po dva poraza i neodlučena rezultata, pa i nije čudno što je pao u drugi plan što se tiče borbe za titulu.

No, koliko to čudno zvučalo, nova ispuštena dva boda papirnatog favorita u britanskoj prijestolnici nisu nakon dvoboja s West Hamom bili glavna tema, već verbalni okršaj uz aut liniju menadžera Liverpoola Jürgena Kloppa i najboljeg igrača Redsa Mohameda Salaha. Trofejni njemački stručnjak, koji nakon gotovo nakon devet iznimno uspješnih godina na kraju aktualne sezone napušta Liverpool, odlučio je Salaha ostaviti na klupi za pričuve i uvesti ga u igru u 79. minuti, nedugo nakon što su domaćini preko Antonia stigli do izjednačujućeg pogotka za 2:2. Kloppova odluka očito se nije nimalo svidjela Salahu, koji se s njemačkim trenerom posvađao uz aut liniju prije ulaska u igru, a čitav sukob sasvim očekivano su zabilježile i kamere. Egipćanin je Kloppu prvo nešto dobacio, a koliko je izgubio živce pokazuje i to da ga je Nunez, koji je u isto vrijeme ulazio u igru, morao smirivati.

- Ako sada zaista kažem što se događalo između mene i Kloppa moglo bi zaista biti vatre, zato je bolje da ništa ne govorim - bio je iskren nakon utakmice vidno nezadovoljni Salah.

Nervoza i frustracija

Klopp je, s druge strane, pokušao umanjiti ovaj incident izjavom da su su on i Salah sve riješili u svlačionici nakon utakmice, ali otočki analitičari smatraju da je ovaj slučaj samo najava velikih promjena ovog ljeta na Anfield Roadu. Naime, oni tvrde da Klopp neće biti jedino veliko ime koje će otići iz Liverpoola, već i da je vrlo vjerojatno i da će Egipćanin napustiti klub.

image

Jürgen Klopp

BEN STANSALL Afp

Mohamed Salah stigao je u Liverpool iz Rome u ljeto 2017. godine za 42 milijuna eura na inzistiranje Jürgena Kloppa, i to daleko od statusa velike zvijezde, već s dosta upitnika zbog neuspjele epizode u Chelseaju, čiji je član bio od 2014. do 2016. godine. Dakako, niti Klopp, niti Salah nisu mogli predvidjeti kako će se na kultnoj engleskoj nogometnoj adresi razvijati karijera egipatskog ofenzivca nakon što ovaj u svom prvom boravku na Otoku nije ostavio neki dojam u dresu Chelseaja. No, Salah je u proteklih sedam godina postao jedan od najboljih igrača i strijelaca Liverpoola u njegovoj povijesti, porušio mnoge individualne rekorde i bez njegovih golova ne bi bilo niti brojnih trofeja Liverpoola, no isti taj Klopp, s kojim je na kraju misije u Liverpoolu Salah na ‘ratnoj nozi’, postavio je igru Liverpoola tako da se ona u svom najvećem dijelu podredi upravo - Salahu.

Koji je zaključak? Niti bi Klopp bio tako uspješan menadžer bez Salahovih golova, ali niti Salah bez Kloppa i Liverpoola vrlo vjerojatno ne bi nikad bio ono što je danas. Nije ovo također niti prvi nesporazum Kloppa i Salaha, te je veliko pitanje bi li se ova svađa dogodila da je Liverpool, primjerice, pred novim naslovom prvaka, a ne u očitoj krizi, te je očito nervoza u klubu i momčadi golema. Ovako, kada su se raspale šampionske nade Redsa manje-više očekivano na vrata su pokucale nervoza i frustracija.

Bogate ponude iz S. Arabije

U 260 nastupa za Redse u Premier ligi Salah je ostvario učinak od 156 golova i 68 asistencija i to je nešto što se apsolutno treba respektirati, ali na kraju Kloppove priče u Liverpoolu ova epizoda će biti jedna od najvećih crnih mrlja. Nakon svega što se događalo u Londonu vodeći engleski mediji su uvjereni da je sada idealno vrijeme da Salah napusti Liverpool, te da bi i igrač i klub od toga imali koristi, pogotovo što mu aktualni ugovor istječe u ljeto 2025. godine. No, pitanje je kako novu situaciju vidi i novi menadžer Redsa Arne Slot i je li Egipćanin u njegovim planovima.

image

Mohamed Salah

JEZ TIGHE Dppi Via Afp

Uz 31 godinu u životnom kalendaru Mohamed Salah vjerojatno nije niti imun na basnoslovne ponude koje na njegovu adresu stižu iz Saudijske Arabije, u koju je Egipćanin već mogao otići prošle godine. U 346 nastupa za Redse u svim natjecanjima je postigao 210 pogodaka, a i ove sezone je najbolji klupski strijelac uz 24 postignuta pogotka u svim natjecanjima (ima i 13 asistencija). Međutim, sve moguće brojke i pogoci koje je postigao ne mogu opravdati Salahovu reakciju prema treneru pod čijim je vodstvom stekao svjetsku slavu. Mediji u Engleskoj očekivano se bave i Kloppom uz konstataciju da je možda zaista stiglo idealno vrijeme da se u svlačionici Liverpoola čuje novi trenerski glas.

Bilo kako bilo, svađom u Londonu nisu profitirali niti Klopp, niti Salah, a najmanje su iznenađujuće scene koristile Liverpoolu. Nakon svega, Nijemac i Egipćanin morat će se istrpjeti vjerojatno još samo tri utakmice, a onda bi obojica mogli za Liverpool postati prošlost. Iako, nije se lako odreći jednog od najboljih strijelaca u klupskoj povijesti u jednoj eri Liverpoola koja je stigla do svog kraja, a koju su svaki na svoj način obilježili upravo oni koji se na kraju toga puta ne podnose - Jürgen Klopp i Mohamed Salah.

Linker
29. travanj 2024 15:11