Nikola Soldo

 dpa Picture-Alliance via AFP
SIN SLAVNOG VATRENOG

Sjajan debi nade HR nogometa: ‘Želim dostići tatu, dat ću sve od sebe da jednog dana budem na njegovoj razini!‘

Mladi hrvatski reprezentativac i odnedavno branič Kölna, sin vatrenog i bundesligaškog velikana Zvonimira
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. rujan 2022. 12:52

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija u Puli se priprema za sudar s Dancima u doigravanju za odlazak na Europsko prvenstvo 2023. godine. U momčadi Igora Bišćana je i mladi stoper Nikola Soldo (21), koji je prije dvadesetak dana postao “stanovnik” Bundeslige.

Iz Lokomotive je preselio u Köln. Za svoj novi klub debitirao je nakon samo dva tjedna, u utakmici Konferencijske lige u kojoj su Nijemci pobijedili Slovacko (4:2), a tri dana nakon toga upisao je i premijerni nastup u Bundesligi, na gostovanju kod Bochuma. Gledali smo utakmicu, Soldo se predstavio u jako dobrom izdanju, imao je i jedan zicer nakon ubačaja iz kornera, izvrsno se ubacio, ali je lopta upućena nogom zamalo završila iznad grede...

- Žao mi je što ta lopta nije završila u mreži, bila bi to zaista vrhunska premijera u Bundesligi, tako se to dogodi. Nema veze, zabit ću drugi put - veli nam iznimno simpatični i susretljivi Soldo.

Pitamo ga kakvi su mu prvi dojmovi nakon odlaska u Köln, u Bundesligu?

- Prvi dojmovi su stvarno fantastični. Suigrači su me sjajno prihvatili, super su, svi ljudi su sjajni, od ekonoma do trenera. Pomažu mi oko svih stvari koje su mi potrebne, dojam je zaista fenomenalan. Presretan sam s okolinom, s gradom, klubom.... Baš sa svime.

Je li očekivao da će tako brzo nakon dolaska iz HNL-a dobiti priliku u udarnom sastavu?

- Meni je trener Steffen Baumgart odmah kazao da se moram brzo adaptirati. Kölnu se ozlijedio bitan stoper, ostali smo samo na dvojici. Rekao mi je da će vrlo brzo doći vrijeme kad ću zaigrati jer imamo jaki ritam Bundeslige i Konferencijske lige. U kratkom vremenu se pokušavam adaptirati, to mi zaista uspješno ide, iz dana u dan bolje. Moram kazati da su mi svi u klubu pomogli u toj brzoj adaptaciji.

Kakve su ambicije Kölna u Bundesligi i z Konferencijskoj ligi u skupini gdje još igraju Slovacko, Nice i Partizan?

- Ambicije su jasno postavljene - proći skupinu u Konferencijskoj ligi, te biti što bolje plasiran u Bundesligi na kraju sezone. Sad igramo u skupini Konferencijske lige s Partizanom, prvo doma, a potom u gostima. Još nisam igrao u Beogradu...

Sigurno znate, Nikolin otac je bivši veliki nogometaš, danas trener Zvonimir Soldo. Tata se proslavio igrajući za Stuttgart, postao je legenda kluba. Nikola se i rodio u Stuttgartu dok je otac ispisivao najveće trenutke svoje velike karijere. Što mu je tata kazao kad je preselio u Bundesligu?

- Jako je sretan. On najbolje zna kako je biti nogometaš u Bundesligi. Daje mi savjete svaki dan, komentiramo utakmice. Ispričao mi je puno toga o Kölnu, tako da sad već znam dosta stvari iz tatinih priča. Ma, pričamo svaki dan. Moja kompletna obitelj mi je velika podrška.

Ekspresan odlazak

Zvonimir je svojedobno stariji došao u Stuttgart, Nikola je stigao u mlađoj dobi.

- U njegovo vrijeme se nije moglo u mladim godinama otisnuti u inozemstvo...

Tata je isto bio stoper, pitamo sina može li u Bundesligi dostići Zvonimirovu slavu?

- Kad sam bio mali sanjao sam o tome. Dat ću sve od sebe da jednog dana budem na tatinoj razini, koja je bila vrhunska. Da, želim ga dostići. Kao klinac sam do svoje pete godine gledao tatu na utakmicama Stuttgarta.

Vrlo brzo je, u zadnjim minutama ljetnog mercata, otišao iz Lokomotive.

- Čujem se s dečkima. Moj odlazak u Köln odigrao se tako brzo da se nisam stigao niti pozdraviti. Pratim svaku utakmicu Lokomotive. Nema sad previše bodova na kontu. Ali, držim da će se moj bivši klub izvući iz ove situacije, dogodi se takav slabiji ulazak u sezonu. Mislim da će Lokomotiva na kraju imati dobru sezonu.

SOLDIN CV

Datum rođenja:

25. siječnja 2001.

Mjesto rođenja:

Stuttgart

Državljanstvo:

Hrvatska

Visina i težina:

189 cm/78 kg

Pozicija:

srednji branič:

Klub:

FC Koln:

Vrijednost na TM:

1,8 mil. €

Na Dansku bez kalkulacija, u obje ćemo tražiti pobjedu

Kako će mlada hrvatska vrsta proći protiv Danaca? Izgledaju jako opasno...

- Danska je dobra reprezentacija. Shvaćamo ih jako ozbiljno, kao i sve reprezentacije s kojima smo dosad igrali u skupini. Ovih nekoliko dana pripremit ćemo se najbolje što možemo i krenuti po plasman na Europsko prvenstvo gdje nam je po kvaliteti mjesto. Nema tu nikakvih kalkulacija, u obje utakmice, u ovoj u Puli, te u uzvratu u Vejleu, idemo po pobjedu. Naravno, bilo bi jako dobro da doma ostvarimo pozitivan rezultat, onda bi nam u Danskoj bilo nešto lakše. Bila bi sjajna stvar plasirati se na Europsko prvenstvo - zaključio je Nikola Soldo.

23.

rujna u Puli se igra prva utakmica Hrvatske i Danske (18.00)

27.

rujna u Vejlu se igra uzvratna utakmica Hrvatske i Danske (18.00)

Linker
15. svibanj 2024 06:56