LLUIS GENE Afp
SASTAV ZA NASTAVAK

Sjajan posao Katalonaca: Konkurencija u napadu je strašna, evo kako izgleda nova, bolja i moćnija Barca

Katalonci bi barem na papiru trebali imati puno bolji izbor igrača, pogotovo u napadu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. veljača 2022. 15:58

Mogu li navijači Barcelone biti zadovoljni zimskim prijelaznim rokom? Puno se ovih dana pisalo o novim igračima koji su u siječnju stigli na Camp Nou, a iz svih tih analiza može se izvući zaključak da bi katalonski ponos u drugoj polovici sezone ipak trebao biti bolji i moćniji nego u prvoj.

Svjesni su fanovi da je klub u delikatnoj financijskoj situaciji koja je puno toga ograničavala. Igrači koji su stigli u Xavijevu svlačionicu možda i ne spadaju u sam svjetski vrh, ali bi mogli biti veoma korisni u nastojanju povratka Barce na staze stare slave. U svakom slučaju, momčad bi u proljetnom nastavku sezone trebala biti jača, potentnija i opasnija u napadu.

Predsjednik Joan Laporta i trener Xavi Hernandez sklopili su nakon eliminacije iz Lige prvaka ‘pakt’ o izgradnji jake Barcelone. Xavi je kazao kako je to moguće napraviti kroz godinu dana, a Laporta se obvezao učiniti sve kako bi ispunio što više trenerovih zahtjeva.

image
CESAR MANSO Afp

Prvo je još u studenome prošle godine u staro jato vraćen iskusni brazilski desni bočni Dani Alves, potom je iz Manchester Cityja doveden Ferran Torres. Sa Samuelom Umtitijem potpisan je novi ugovor sa smanjenim primanjima, pa je klub zadovoljio odredbe financijskih ograničenja igračkih plaća te je mogao registrirati Torresa.

Dramatične okolnosti

Odlazak Philippea Coutinha na posudbu u Aston Villu oslobodio je još dosta prostora u proračunu za plaće igrača, a klub je napustio i Yusuf Demir koji se nije nametnuo.

Još jedan povratnik je krilni napadač Adama Traore koji je stigao iz Wolverhamptona na posudbu s opcijom otkupa, a na posljednji dan prijelaznog roka u dramatičnim je okolnostima Barcelona uspjela kao slobodnog igrača potpisati donedavnog kapetana Arsenala Pierrea-Emericka Aubameyanga, koji će tako ispuniti davnu želju i zaigrati u domovini svoje majke.

Vratar Inaki Pena otišao je skupljati iskustvo na posudbi u Galatasarayu, a da sve ne bude idealno pobrinuo se Ousmane Dembele koji nije želio napustiti Kataloniju iako su mu u klubu jasno rekli da na njega ne računaju. Njegova visoka primanja ostat će tako ‘uteg’ do ljeta, ako se u međuvremenu ne dogodi neki neočekivani preokret.

image
LLUIS GENE Afp

Najveći je posao, dakle, napravljen u napadu. Ez Abde i Ferran Jutgla bili su rješenja za kojima je Xavi posegnuo u unutrašnjim klupskim rezervama, ali njihova će se minutaža u nastavku sezone značajno smanjiti, novi će igrači preuzeti glavne uloge. Neće to biti razina nekadašnjeg terceta MSN (Messi, Suarez, Neymar), ali je konkurencija u ofenzivnom redu značajno proširena te bi Barcelona svakako trebala biti opasnija za suparničke mreže.

Puno opcija u napadu

Xavijev prethodnik Ronald Koeman žalio se u prvom dijelu sezone na slab izbor u napadu, što je povezivao sa slabom formom u koju mu je zapala momčad. Sad je izbor znatno veći, iako će trebati i određeno vrijeme da bi se novi igrači uklopili u njima novo okruženje. Isto tako, Xavi tek treba pronaći dobitnu kombinaciju s obzirom na to da novi igrači mogu igrati na više pozicija, ali i u više različitih sustava igre.

Bez obzira na to kako će Barcin napad izgledati na proljeće, jedan od sigurnih startera trebao bi biti Torres. Španjolski reprezentativac može odigrati na poziciji krilnog napadača, ali je kod Pepa Guardiole te kod Luisa Enriquea u reprezentaciji pokazao da može biti i lažna devetka.

Međutim, kasni dolazak Aubameyanga mogao bi ga učvrstiti na krilu, ako se gabonski napadač uspije nametnuti kao prvi izbor na poziciji središnjeg napadača. U završnici jeseni formi je uhvatio i klasični centarfor Luuk de Jong, a ne treba zaboraviti ni da Memphis Depay, koji je ove sezone vukao koliko je mogao, preferira istu poziciju u momčadi. No, njega često napadaju ozljede...

Barca je ranije željela dovesti Moratu, a kad je taj posao propao, okrenula se Aubameyangu. Xavi je u siječnju želio dovesti središnjeg napadača, pa dio analitičara tvrdi da će upravo Auba biti nova Barcina devetka, a Torresom na desnoj strani. U takvim okolnostima teško će se za standardnu poziciju uspjeti izboriti Traore, koji uvijek može biti zahvalan joker s klupe zahvaljujući iznimnoj brzini i tjelesnoj snazi.

Poziciju na lijevoj strani napada u idealnim okolnostima pokriva Ansu Fati, no kako je on ozlijeđen, tu je možda i najveći upitnik. Mogu je pokriti i Depay i Aubameyang, iako obojica više vole igrati centralno. Opcija je i polivalentni Torres, dok bi konkurenciju dodatno trebao pojačati i oporavljeni Martin Braithwaite.

ZIMSKI PRIJELAZNI ROK

DOŠLI

Ferran Torres (Manchester City)

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)

Adama Traore (Wolverhampton)

Dani Alves (slobodan igrač)

OTIŠLI

Philippe Coutinho (Aston Villa)

Alex Collado (Granada)

Inaki Pena (Galatasaray)

Sergio Agüero (kraj karijere)

Yusuf Demir (Rapid Beč)

Linker
27. travanj 2024 22:39