Walter Smith
 FRANCK FIFE Afp
OPROŠTAJ OD VELIKANA

Tužan odlazak čovjeka kojeg je i Ferguson slušao: ‘Njegov doprinos nogometu bio je neizmjeran...‘

‘Kad mi je Carlos Queiroz otišao Real, nazvao sam Waltera i za šest mjeseci smo uzeli kup.‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. listopad 2021. 21:04

Walter Smith preminuo je danas u dobi od 73 godine. Bio je menadžer Glasgow Rangersa i Evertona te izbornik reprezentacije Škotske, a status legende stekao je na Ibroxu gdje je s Rangersima osvojio 21 trofej u dva mandata. Smith je bio drugi najuspješniji trener velikana iz Glasgowa nakon Billa Strutha.

Osvojio je sedam naslova u nizu u 90-im godinama, potom se na Ibrox vratio 2007. godine. Između toga četiri godine proveo je u Evertonu i dvije u izabranoj vrsti Škotske.

Kao igrač je bio branič, odigrao je više od 200 utakmica za Dundee United u kojem je i započeo trenersku karijeru i to već s 29 godina. Razlog je bila ozljeda zbog koje je ranije prekinuo svoj igrački put.

Bio je snažno povezan s legendom Manchester Uniteda Sir Alexom Fergusonom. U ulozi pomoćnika u stručnom stožeru reprezentacije Škotske bio je na Svjetskom prvenstvu 1986. godine, a još jednom velikom Sir Alexu pomagao je u Manchester Unitedu, čijem stožeru se priključio 2004. godine.

image
Walter Smith
LLUIS GENE Afp

''Walter je bio posebna osoba. Borio se sa svojom bolešću s velikom hrabrošću. Bio mi je sjajan prijatelj dugi niz godina, bio je moj pomoćnik u Unitedu 2004. godine, također i 1986. godine kad smo sa Škotskom otišli na Svjetsko prvenstvo. Sve to vrijeme bio je čovjek sa sjajnim moralnim kompasom u smislu toga kako je živio svoj život te kako je svoje prijateljstvo ponudio mnogim ljudima. Njegov doprinos nogometu kroz Dundee United, Rangerse, Škotsku, Everton i Manchester United bio je neizmjeran. U Unitedu je bio tek kratko vrijeme, ali bio je fantastičan. Carlos Queiroz mi je otišao u Real Madrid i znao sam da trebam pomoćnika. Nazvao sam Waltera, došao je na šest mjeseci i pomogao nam da osvojimo FA Kup protiv Millwalla. Imao je krasne veze s ljudima jer je znao sjajno slušati, to je bila jedna od njegovih najvećih kvaliteta. Slušao je i pokazivao zanimanje za ljude, pomagao je svakome kome je mogao. Ovo je ogroman gubitak za igru i za sve koji su ga poznavali. Supruzi Ethel i sinovima Neilu i Stevenu šaljem izraze iskrene sućuti, jako će mi nedostajati'', poručio je Sir Alex Ferguson.

Smith je kratko bio i predsjednik Rangersa, riječ je o tri mjeseca 2013. godine, ali se povukao nakon nesuglasica u Upravnom odboru.

- Bio sam sretan što sam ga poznavao i s njim provodio vrijeme, kao i mnogi drugi ljudi koji imaju posebne uspomene na sjajnog čovjeka. Bit će emocionalno sljedećih dana i tjedana, ali najbolju posvetu koju momčad i ja možemo učiniti jest da budemo ujedinjeni, da navijači stanu iza nas i da u srijedu pokušamo pobijediti Aberdeen. To će biti najbolja počast koju možemo dati njemu i njegovoj obitelji – izjavio je menadžer Rangersa Steven Gerrard.

Linker
14. svibanj 2024 22:03