Prizor iz hotela hrvatske reprezentacije u kojem igrači pjevaju Thompsonovu pjesmu

 Screenshot Instagram
SPORNI STIHOVI

U hrvatskoj pjesmi koja je zasmetala prognanoj zvijezdi nema nikakvog veličanja logora, ubijanja...

Nekad veliki napadač, podrijetlom iz ex Jugoslavije, javio se na mrežama zbog pjesme ‘Lijepa li si‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 12:19

Hrvatska je pjevala i nakon poraza, orilo se diljem zemlje, ali i u katarskoj svlačionici na Lusailu. Navijalo se za Hrvatsku i širom susjedne BiH, i to ne samo u Hercegovini. Ali, jedna pjesma ponovno je sporna. Thompsonova “Lijepa li si” godinama je zaštitni znak ozračja uz Vatrene, ali nekoliko stihova ponovno je zasmetalo medije u BiH.

I nije to iznenađenje, već je prava vijest da je podršku prema kritičarima iz BiH uputio Hakan Sükür, prognana turska zvijezda. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je snimku slavlja nogometaša za večerom koji su uz brojne pjesme zapjevali i ‘’Lijepa li si’’, gdje je bošnjačkom dijelu BiH sporan stih ‘’Herceg Bosno, srce ponosno’’. Ali, nije sve ostalo na BiH jer putem društvenih mreža javio se nekoć legendarni turski igrač Hakan Sükür.

- Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku. Za Bošnjake termin Herceg Bosna znači koncentracijske logore, silovanja, torture, ropstvo, progoni, ubijanja..

Sükür, naravno, ima pravo na svoj stav, ali pjesma “Lijepa li si” je hrvatska domoljubna pjesma u kojoj nema ni riječi mržnje ili bilo čega usmjerenog prema Bosni i Hercegovini, niti prema bilo kome drugom. I svi je mi pjevamo jer volimo Hrvatsku i sve naše krajeve. Kao što držimo i do ponosnih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. I nema tu nikakvog veličanja bilo kakvih logora, proganjanja, ubijanja, silovanja ili čega već.

Inače, Sükür je prognan iz Turske, a potom izbrisan iz nogometne povijesti te zemlje premda je bio najbolji igrač generacije 2002. koja je osvojila broncu na SP u Južnoj Koreji. Hakan Sükür obiteljskim je podrijetlom iz bivše Jugoslavije jer majka mu je rođena u Skoplju, a otac u Prištini. Zbog svojih političkih uvjerenja, Sükür je prognan iz Turske i posljednjih šest godina živi u SAD.

image

Hakan Sukur u igračkim danima

KIM JAE-HWAN Afp



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
06. svibanj 2024 09:09