CROPIX
HUMANITARNA AKCIJA

Veliko srce hrvatskog napadača: Prevalit će 1500 km na biciklu za djecu oboljelu od raka

Nogometaš drugoligaša Croatije iz Zmijavaca kreće na put biciklom od Frankfurta do Imotskog
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 04. listopad 2020. 10:33

Dok njegovi suigrači marljivo odrađuju drugoligaška nadmetanja, ponajbolji igrač Croatije iz Zmijavaca Tomislav Mrkonjić hrvatsku je adresu zamijenio onom njemačkom zbog plemenitog cilja. Naime, 26-godišnjak je odlučio u nedjelju biciklom krenuti na 1500 kilometara dug put od Frankfurta do Imotskoga kako bi skupio sredstva za djecu oboljelu od raka. Hrvatskom napadaču na njegovu će se putu pridružiti rođak Miljenko Mrkonjić te prijatelj Marko Marić, a Mrkonjić ističe kako je cilj poslati pozitivnu poruku.

Spremni i na snijeg

- Moj rođak je prije točno deset godina bolovao od karcinoma limfnih žlijezda. Ozdravio je i nastavio je živjeti u sportskom duhu. Nakon uspješnog oporavka bio je pun pozitivne energije i motiva, za ljude, ali i za avanture. Tako smo razgovarali i dogovorili se da bismo jednog dana mogli krenuti na neko putovanje biciklom. Ideju smo uspjeli postaviti na noge, organizirali smo putovanje i prilagodili poslovne te privatne obveze kako bismo se mogli zajedno uputiti u jednu ovakvu avanturu. Cilj ovog putovanja je prenijeti priču, ali i pozitivnu energiju. Jer ipak, koliko god nekad bude teško u životu, sve se može preokrenuti na bolje - započeo je 26-godišnji nogometaš.

image
Tomislav Mrkonjić
FACEBOOK

Trojica mladića na putovanje kreću ove nedjelje, a plan je etapu kompletirati kroz 11 dana.
- Imamo 11 etapa, odnosno 11 dana. Plan je dnevno prijeći oko 140 kilometara, ali ipak ostavili smo si ipak dan-dva više jer ne znamo kakvo će nas vrijeme dočekati u Alpama. Koliko smo se informirali, već je ondje pao snijeg, a i temperature su dosta drugačije. Također, morat ćemo odraditi i 3000 metara nadmorske visine, tako da nas očekuje dosta zahtjevan zadatak. Pripremili smo i šatore u slučaju ekstremnih situacija. Okvirno smo put procijenili na 11 dana, ali naravno da sve ovisi i o uvjetima i okolnostima na našem putovanju - objašnjava Mrkonjić koji se osvrnuo na proces priprema za ovaj biciklistički izazov.

image
Srdjan Vrancic/CROPIX

- Njih dvojica, koji žive u Frankfurtu, odrađivali su pripreme sedam-osam mjeseci, u fokusu im je bio biciklizam. Osobno sam svoje pripreme više odrađivao kroz nogomet i nisam imao baš takav “specifičan” trening. Već sam dva tjedna u Njemačkoj, zadnju smo glazuru odradili zajedno. Nema tu neke fizičke spreme koja bi mogla raditi razliku, svjesni smo da će biti teško i da nas očekuje veliki izazov. Bio spreman malo, puno ili najviše na svijetu, očekuje te pravi pothvat. U konačnici, sve će biti stvar nekog motiva, psihičke pripreme i želje za ostvarenjem humanitarnog cilja. Najveći je motiv pomoći nekome i da netko nađe pozitivnu misao te vjeru u bolje sutra.

Zahvalnost klubu

Vrijednost humanitarne akcije prepoznali su i brojni sportaši koji su izrazili veliku podršku za plemeniti cilj.
- Putem Instagrama smo komunicirali s Blankom Vlašić. Ona je izrazila veliku želju da nas kontaktira ponovno i da tijekom puta budemo u kontaktu. Osim Blanke, podršku nam je dala i Sandra Perković, neki taekwondoaši i judaši. Malo-pomalo ta priča ide, ali mi ne forsiramo ništa. Ako netko prepozna prepozna, a ako netko ne prepozna, hvala Bogu. Mi imamo svoj cilj i odlučni smo u njegovu ostvarenju.
Mrkonjić već neko vrijeme ne boravi u Zmijavcima s ostatkom momčadi, koja se nalazi u sredini ljestvice nakon devet drugoligaških kola.
- U početku su dosta bili skeptični, ali s obzirom na to o kakvoj se vrsti akcije radi, izašli su mi maksimalno ususret. Moj rođak Miljenko je iz Zmijavaca tako da su na našu odluku gledali iz neke šire perspektive. Uspjeli smo se dogovoriti i svima u klubu želim izraziti zahvalnost na tome što su mi izašli ususret. Vidim da oni dobro “guraju” i bez mene, tako da je sve sjajno ispalo - zaključio je simpatični ofenzivac.

Linker
15. svibanj 2024 04:02