AFP
GAVRANOVIĆ ZA SN

‘Zabio sam najvažniji gol u povijesti Švicarske! Bio je to stvarno dan dinamovaca na Euru...‘

Napadač Dinama postigao je pogodak s kojim je Švicarska izborila produžetke protiv Francuza
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. lipanj 2021. 07:27

Švicarska je u pravom trileru, u filmskoj utakmici s nevjerojatnim zapletima, preokretima i dramatičnoj konačnici garniranoj jedanaestercima, pobijedila svjetske prvake Francuze i plasirala se u četvrtfinale Eura.

Uz dvostrukog strijelca Seferovića, vratara Sommera koji je obranio odlučni jedanaesterac Mbappeu, jedan od najvećih junaka bio je dinamovac Mario Gavranović. Zapravo, Gavro je bio istinski heroj Švicaraca jer je za poravnanje, za onih 3:3 zabio u posljednjoj, 90. minuti. Sjajno se oslobodio svog čuvara i onda pogodio sam kut mreže Huga Llorisa.

Bio je to povijesni pogodak za Švicarsku, pogodak koji ih je u konačnici odveo u raj. Gavranović je zabio i u raspucavanju jedanaesteraca, a jedan pogodak mu je poništen zbog sitnog zaleđa. U igru je ušao u 73. minuti, a do kraja je napravio pravi - show.

image
AFP

Prava generacija

- Prije početka Europskog prvenstva Francuska je bila jedan od glavnih, ako ne i glavni favorit za naslov. Kad se saznalo da u osmini finala igramo protiv njih, nitko nam nije davao prevelike šanse. Ali mi smo vjerovali da im se možemo suprotstaviti i odigrati dobru utakmicu. Naravno, našu vjeru je trebalo pokazati na terenu, jer igrali smo protiv svjetskih prvaka. Stvarno smo odigrali fantastično kao momčad. Bila je to zaista naša top utakmica - kazao nam je na startu Gavranović.

Švicarska je pobjedom nad Francuskom ispisala povijest. Prvi put se na jednom velikom natjecanju plasirala u četvrtfinale. Posljednji put su u četvrtfinalu bili na Svjetskom prvenstvu 1954. godine koje se održavalo u njihovoj zemlji.

- Definitivno smo ispisali povijest. Prošlo je 67 godina od posljednjeg švicarskog četvrtfinala, tada je to bilo Svjetsko prvenstvo, ali tada je igralo manje reprezentacija nego što igra sada, pa je naš uspjeh time veći. To je velika, grandiozna stvar za Švicarsku, a mi se nadamo da nećemo stati na tome. Dosta puta smo bili blizu velikog rezultata, ali uvijek je nešto nedostajalo. Ovoga puta nije. Imali smo ogromnu želju za tim iskorakom i eto, uspjeli smo. Napokon nam se potrefila prava generacija, a ne može biti ljepše što smo naš povijesni rezultat ostvarili protiv jedne fantastične reprezentacije, svjetskih prvaka Francuza. Ne može biti ljepše.

Protivnik u četvrtfinalu je Španjolska, koja je nažalost izbacila Hrvatsku.

- Sad se pripremamo za Španjolce, želimo napraviti još nešto veće, još jednom ispisati povijest. Hrvatska se kao i mi uspjela vratiti nakon što je gubila s 1:3. Gledao sam samo prvo poluvrijeme utakmice Hrvatska - Španjolska jer smo se pripremali za Francusku. Utakmica je u tom razdoblju bila podosta izjednačena, iako je Španjolska kontrolirala posjed lopte i više kontrolirala igru. Španjolci su moćna reprezentacija, ali nama je Hrvatska pokazala da se protiv njih može igrati. Mi ćemo protiv Furije u utakmicu ući samouvjereno, svjesni da možemo do polufinala.

Pa ako ste dobili Francuze, zašto ne biste i Španjolce?

image
AFP

- Ovaj Euro je pokazao da se s velikom borbenošću, željom, trkom, mušketirskim pristupom ‘svi za jednoga, jedan za sve’ može pobjeđivati svakoga. Zaista svatko može pobijediti svakoga. Mi ćemo protiv Španjolaca sigurno sve što imamo i što možemo ostaviti na terenu. Imamo ogromno zajedništvo, atmosfera u reprezentaciji je fenomenalna, znamo da smo sposobni za velike stvari. Nadamo se da ćemo protiv Španjolaca doći do prilika, da ćemo u njima biti koncentrirani i spremni, jer na takvim utakmicama se moraju iskoristiti sve i one najmanje šanse. Pokušat ćemo utakmicu odvući na našu stranu i onda se opet veseliti kao protiv Francuza.

Njegov pogodak u posljednjoj minuti bilo je pravo malo remek-djelo. Tako zabijaju pravi nogometni majstori...

Želim pucati i to prvi

- Pogodak Francuskoj je moj najvažniji pogodak u karijeri! Baš sam ga lijepo zabio. Super sam se oslobodio suparnika, a onda pucao u donji kut i pogodio. Taj nam je pogodak donio produžetke, a na kraju je završilo našom pobjedom. Tako da mislim da to nije samo moj najvažniji pogodak u karijeri, već i najvažniji pogodak švicarskog nogometa uopće! Jer s tim pogotkom je švicarska reprezentacija napokon nakon 67 godina uspjela doći do četvrtfinala velikog natjecanja.

image
AFP

Kod raspucavanja jedanaesteraca, Gavro je prvi uzeo loptu i probušio Llorisa.

- Mene je izbornik Petković prvog pitao želim li pucati. Na treninzima dosta sam bio siguran u izvođenju jedanaesteraca, svaki put kad smo trenirali sam pogađao bez problema. Osjećao sam se sigurno, samouvjereno, tako da sam kazao izborniku; ‘Da, želim pucati i to prvi’! Otišao sam prema bijeloj točki s idejom da ga zabijem, i zabio sam ga!

Inače, ponedjeljak je baš bio dana Modrih na Euru. Oršić je zabio i asistirao protiv Španjolaca, Gavro je dva puta zabio Francuzima, tu naravno računamo jedanaesterac, a bivši dinamovac Dani Olmo je dva puta asistirao za Španjolsku. Modri i jedan bivši dinamovac su izdominirali Euro.

- Ma, ja nekako Olma još uvijek držim dinamovcem. Da, stvarno je ponedjeljak bio dan dinamovaca na Euru. A jedan dinamovac će igrati i polufinale Eura. Olmo ili ja. Nadam se da ću to ipak biti ja! Uostalom, Dani je ipak u Leipzigu, a ja u plavom dresu - zaključio je Gavranović.

Linker
25. svibanj 2024 07:14