FRANCK FIFE
DRUGA GODIŠNJICA

Zlatna lopta nikada ne blijedi: Francuzima je bilo teško te večeri, ali Luka je (opet) postao najbolji

Pariška svečanost ostat će zauvijek upamćena u hrvatskim nogometnim knjigama.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. prosinac 2020. 17:48

Prije točno dvije godine u povijesnom Grand Palaisu u Parizu kapetan Hrvatske i desetka Real Madrida primio je Zlatnu loptu. U izboru, preciznije rečeno “i” u izboru France Footballa potvrđeni su svi prethodni izbori 2018. godine. Luka Modrić bio je najbolji nogometaš godine po izboru UEFA, FIFA, FF-a, i dobio je većinski glasove trenera, igrača, novinara i navijača. Izvanrednost pobjede jednog Hrvata dobila je na značenju još i više zato što je to bilo prvi puta nakon 10 godina povijesne dominacije Lionela Messija i Cristiana Ronalda da je Ballon d’Or pripao nekom drugom igraču.

Iz današnjeg fokusa čini se kao da se to dogodilo prije 20, a ne dvije godine. Nogomet je vrlo intenzivan sport, iznimne dinamike događanja i bilo je mnoštvo utakmica i priča od tog prosinca 2018. Teret pandemije, prekidi, izvanredne promjene doživljaja nogometnih utakmica, blokade, prekidi, sve je to samo dodatno otežalo percepcije onog što je nama Hrvatima bio “kraj svijeta”.

Francuzima bilo teško

Doživjeti da u jednoj godini Hrvatska bude finalist Svjetskog prvenstva, da je njen kapetan proglašen najboljim igračem Mundiala, da je taj isti igrač prvak Europe s klubom treći put zaredom, te naposljetku da su ga baš svi relevantni faktori nogometnog sporta i globalnog mu okruženja proglasili najboljim i pretpostavili ga nakon desetljeća dominacije takvim fenomenima kakvi su Messi i C. Ronaldo, sve je to doživljaj koji bi trebao imati samo jedan povijesno upečatljiv audio-vizualni okvir - “Ljudi, je li to moguće...??!”.

image
FRANCK FIFE

Ne znamo kako bi legendardni Mladen Delić, koji nam je sportske i pogotovo nogometne prijenose dočaravao na poseban način u odnosu na druge, popratio fantastičnu večer u Grand Palaisu. Večer u kojem je svijet nogometa, u metropoli glamura i okruženju raskoši i samodopadnosti, “morao” odati priznanje genijalcu nogometne igre iz “male” Hrvatske.

Francuska je te večeri kroz aktere ceremonije u velesajamskom paviljonu izgrađenom 1900., koji je trebao svjedočiti moći te velike zemlje, a u kojem se održavaju iznimno značajni događaji koji u modernoj povijesti žele potvrđivati posebnost francuskih društvenih dosega, gutala knedle. Trebala je to biti “njihova” proslava, jer su na toj ruskoj priči oni profitirali s drugim svjetskim naslovom. France Football je bio pripravan da jedan od heroja tog naslova, Antoine Griezmann, uzme “našu loptu” i raskošno rasvijetli pred Božić snagu Tricolora.

Svijet je mislio drugačije. Jer, osvojiti kao desetka Reala treći naslov zaredom u Europi, doći s Hrvatskom do finala, to je djelo koje pripada samo velikima.

Francuzi su ceremonijalno sa stilom okrunili Modrića, iako su u organizaciji, tretmanom koji je dobila njegova obitelj i uzvanici, dali naslutiti koliko im je bilo teško što nisu okrunili svoj nogomet. U prvim su redovima sjedili i stalno u oku kamere bili domaćini. Činilo se kao da je Modrić tamo usputni gost, dok su njegova supruga s djecom, roditelji, te prijatelji “izduživali vrat” da bi bolje vidjeli što se tamo ispred događa...

Ključni doprinos

Luka Modrić nije trebao Zlatnu loptu da bi se potvrdilo da je svjetska klasa. I to rijetka klasa veznog igrača, o kojem je Diego Maradona koji mjesec prije s divljenjem govorio i kukao da Argentini nedostaje baš takav igrač da bi ostvarili svoje ambicije. O Modrićevom nogometu je nakon Decime (2014.) Johan Cruijff govorio da mu je drago što takvog igrača zovu “Cruijffom Balkana”. Alex Ferguson smatra ga jednim od najboljih veznih nogometaša u povijesti nogometa, kojeg je pokušavao dovesti u Manchester United. Zinedine Zidane ga je 2016. “pokrenuo” razgovorom u četiri oka i stavom “vrijedan si Zlatne lopte”!

Luka Modrić ne bi je nikad osvojio da nije bilo Hrvatske. Ruski pohod Vatrenih bio je ključan doprinos da bi se veličanstvena era u Realu oplemenila takvim priznanjem. I u tome, u svim poklapanjima koja su se dogodila, leži odgovor na pitanje - može li se opet ponoviti i da neki drugi Hrvat naslijedi Luku Modrića kao Ballon d’Or? Može, kad netko bude u Hrvatskoj igrao kao Modrić, kad bude tako utjecajan za uspjehe trofejnog svjetskog kluba, i kad bude kao globalna zvijezda predvodnik reprezentacije koja će doći (barem) do finala svjetskog prvenstva...

Linker
26. travanj 2024 11:50