Davor Šuker
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
PRVI KANDIDAT

Zna se tko je golemi favorit za novog šefa hrvatskih sudaca! No, pitanje je kada će biti ustoličen...

Davor Šuker nakon dva se mjeseca vratio iz Amerike i vodit će sjednicu hrvatske nogometne Vlade
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2021. 08:08

Bruno Marić je veliki favorit i prema najavama mnogih iz HNS-a bit će novi sudački šef, no pitanje je kad će to biti riješeno. Izvršni odbor će se sastati danas u 11 sati pod predsjedanjem Davora Šukera koji se vratio iz Amerike nakon više od dva mjeseca.

Potvrdit će Komisiju nogometnih sudaca na temelju prijedloga pet središta. Činit će je sedmorica: Bruno Marić (Sjever), Šime Vukić (Rijeka), Edi Šunjić (Split), Damir Batinić i Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek), te Ivica Modrić i Vlado Svilokos (Zagreb).

Marić i Batinić kandidirani su za predsjednika, iako teoretski to može biti svatko od članova, međutim, jako je zastupljen stav da IO danas ne izabere predsjednika, nego da to učine sami članovi Komisije između sebe na konstituirajućoj sjednici. Zato je otvoreno kad ćemo službeno doznati ime novog šefa sudaca.

U korist Marića, kažu u Savezu, ide činjenica da ga suci iznimno cijene, da je od igrača višekratno nagrađivan kao najbolji djelitelj pravde, da je kao instruktor za VAR bio glavni i odradio najveći posao u njegovom uvođenju u HNL-u. U isto doba Batinić je još uvijek aktivan na travnjacima i tek treba prijeći u rukovoditeljske uloge, pa je možda prerano da odmah bude predsjednik.

Do kraja sezone suce i VAR suce delegirat će povjerenik Ivan Novak, a kontrolore smijenjeni šef sudaca Ante Kulušić. Nova komisija počet će operativno raditi tek kad završi tekuće prvenstvo, u nju će tako osim Batinića ući još jedan aktivni arbitar Ivica Modrić. Oni će se tako ostaviti zviždaljke, odnosno zastavice.

image
Bruno Marić
RONALD GORSIC/CROPIX

No, mandat ove Komisije za suce bit će kratak, samo šest mjeseci. Krajem 2021. godine su izbori u HNS-u, nakon što se odabere predsjednik i Izvršni odbor Saveza, nova “vlada“ će iz početka formirati sve komisije, pa tako i sudačku.

Bruno Marić trenutačno je kontrolor suđenja na utakmicama HNL-a, a prije dvije godine dao je ostavku na mjesto glavnog instruktora za VAR, kako je sam naveo “zbog medijskih natruha da je smetnja odigravanju utakmice hrvatske reprezentacije u Splitu“.

Bivše vodstvo Hajduka tražilo je da on nema nikakvu ulogu u sudačkoj strukturi kako bi prihvatilo sudjelovanje u organizaciji nastupa Vatrenih na Poljudu u kvalifikacijskoj utakmici s Mađarskom. Bio je to jedan od uvjeta, a još od 2009. traje ta “ljubav” Hajduka i Marića. Na kraju se igralo, no bez izravnog upliva Bijelih. Aktualni čelnici Hajduka imaju drugačiju strategiju i dosad se nisu oglašavali o Bruni Mariću.

Linker
06. svibanj 2024 10:42