Jamie Carragher

 PETER POWELL Afp
TEŠKE OPTUŽBE UOČI SP-A

‘Ovo je odvratno, čista korupcija, apsolutna je sramota da je Svjetsko prvenstvo u ovoj poziciji!‘

Liverpoolova legenda napala je FIFA-u i Katar: ‘Pa Varane je plakao izlazeći s terena‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 03. studeni 2022. 20:15

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje za manje od tri tjedna. I dok većina nogometne publike s velikim nestrpljenjem očekuje početak zimskog Mundijala, dio javnosti ne gleda blagonaklono na predstojeći turnir. U posljednje vrijeme sve veći broj poznatih osoba, napose nogometaša, javno progovara o kontroverzama i manjkavostima vezanim uz ovo, po mnogočemu, specifično natjecanje. Tom popisu sinoć su se pridružili Jamie Carragher i Thierry Henry.

Priča o SP-u u bogatoj arapskoj zemlji od početka je isprepletena brojnim kontroverzama. Nogometni svijet ostao je u popriličnom šoku nakon što je FIFA domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. dodijelila upravo Kataru - zemlji lišenoj nogometne tradicije, s brojnim infrastrukturalnim problemima, te kritičnim poimanjem onoga što Zapad smatra ljudskim pravima i slobodama. Nakon što je o tome nedavno, vrlo oštro, govorio Eric Cantona, sinoć mu se pridružio i legendarni Liverpoolov branič.

- Mislim da je apsolutna sramota da je Svjetsko prvenstvo u poziciji u kojoj jest, iz mnogo razloga... Bilo je korumpirano da Katar dobije domaćinstvo, znali smo to već tada – rekao je 44-godišnji Englez u studiju CBS Sportsa pa nastavio:

- Oni su vodili kampanju da to bude ljeti, ali tamo je, s obzirom na temperaturu, nemoguće imati Svjetsko prvenstvo ljeti. I zato je pomaknuto ovdje gdje je sada - usred sezone.

Okidač za Carragherove riječi bile su recentne ozljede nogometaša, poput one Heung-Min Sona u sinoćnjem ogledu Marseillea i Tottenhama, ali brojnih drugih igrača čiji su nastupi na Svjetskom prvenstvu, s obzirom na raspored, pod velikim upitnikom ili pak potpuno onemogućeni.

- Došlo je do situacije da se prvenstvo održava sada, usred sezone, a igrači koji su cijeli život sanjali o igranju na Svjetskom prvenstvu, mogli bi se ozlijediti, kao što smo vidjeli sa Sonom i igračima diljem Europe i svijeta. Varane je plakao izlazeći s terena na Stamford Bridgeu…Desetodnevna ili dvotjedna ozljeda izbacit će igrače sa Svjetskog prvenstva i to se ne bi smjelo događati - rekao je vidno frustrirani Carragher, pa dodao:

- Sve je počelo tako što im je FIFA uopće dala domaćinstvo, kojeg su onda još i pomaknuli. Očito je da su i stvari koje se događaju u njihovoj zemlji jedno, također, potpuno drugačije pitanje, ali mislim da je to apsolutno odvratno.

Na Carragherovo izlaganje nadovezao se i Henry.

- Ovo što Jamie govori je vrlo važno jer bi, u normalnim okolnostima, dvotjedna ozljeda igračima omogućavala da nastupe na Svjetskom prvenstvu budući da bi, po završetku sezone, imali 20 dana da se pripreme. U ovom se slučaju, posljednja utakmica prije početka Svjetskog prvenstva igra 13. studenog i vi nemate vremena za oporavak - zaključio je legendarni napadač Arsenala.

Linker
14. svibanj 2024 21:38