PAUL ELLIS/Afp
REMONT LIVERPOOLA

Egzodus na Anfieldu: Klopp želi redizajnirati momčad, pet igrača već na ljeto odlazi besplatno?

Očekuje se nekoliko velikih ulaznih transfera, ali dugačka je i lista ugroženih aduta
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. ožujak 2023. 15:19

Pod tribinama Anfielda slijedi remont ekipe, to je potpuno jasno ususret aktualnoj sezoni ispod svih očekivanja. Liverpool ima potrebu za klasnim igračima, posebice u veznom redu, a želju će pokušati utažiti "napadom" na Judea Bellinghama ili, sve se češće navodi, Masona Mounta. Osim što se očekuje nekoliko velikih ulaznih transfera, britanski Express piše da su petorica igrača Redsa posebno ugroženi i očekuje se da će na ljeto bez ikakve odštete napustiti klub.

Ugovor im istječe krajem sezone, a trenutno ništa ne upućuje na to da će ova petorka produžiti vjernost Anfieldu. Svaki slučaj sadrži posebne razloge zašto, kod jednih je to vlastiti zahtjev, a u drugima klub više ne vidi perspektivu za nastavak suradnje.

Poštuje odluku

Otprije je poznato da iduću sezonu u Liverpoolu neće dočekati Roberto Firmino. Brazilski centarfor, koji je u osam godina postigao 108 golova (uz 79 asistencija) i time obilježio trofejnu eru Jurgena Kloppa, početkom godine poručio je klubu da želi otići. Pored noviteta Darwina Nuneza i Codyja Gakpa više nije konkurentan u prvom sastavu.

image

Roberto Firmino

GLYN KIRK/Afp

- Bio sam malo iznenađen njegovom odlukom, ali cijenim ju i poštujem. Firmino je u dugoj vezi s klubom i navijačima, nakon toliko vremena normalno je potražiti novu sredinu - prokomentirao je Klopp.

Drugi igrač na izlaznim vratima je Naby Keita. Veznjak iz Gvineje jedan je od rijetkih primjera neuspješne Kloppove kupovine. Plaćen je 60 milijuna eura po dolasku iz RB Leipziga 2018., a pet godina kasnije dojam je da nije opravdao uloženo. Express navodi da bi odlazak Keite pospješio klupsku blagajnu, jer jedan je od visoko plaćenih igrača.

Ograničen napredak

Alex Oxlade-Chamberlain također je na listi otpisanih. Njegov napredak, poput Keitinog, uvelike je ograničen čestim ozljedama. Kada je Klopp zbog ovih ili onih razloga trebao iskoristiti dubinu svoje momčadi, Ox Chamberlain najčešće nije bio dostupan. Nagađa se da bi ga se Liverpool najrađe riješio, a njegovu ne tako upečatljiv ulogu preuzet će netko od talenata iz omladinskog pogona.

image

Alex Oxlade-Chamberlain

Matt West/Shutterstock Editorial/Profimedia

Neizvjestan je i slučaj igrača kojeg Klopp nikako ne želi izgubiti. James Milner, iako je u siječnju napunio 37 godina, još uvijek je od velikog značaja u postavci njemačkog stručnjaka. Milnerove liderske kvalitete vode glavnu riječ u svlačionici, ali pitanje je hoćemo li to moći reći iduće sezone, jer njegov ugovor također je pred istekom, a još uvijek nema naznake o novim dogovorima. No, to nije ništa pretjerano neuobičajeno, stoga je od svih imena s liste nekako najizglednije da će Milner "preživjeti".

Posljednji na listi je Adrian, dugogodišnji vratar Redsa koji je prikupio tek dva nastupa u posljednje dvije sezone. Praktički je beskoristan i vjeruje se da klub neće imati ambicija za obnovu njegovog ugovora.

Linker
16. svibanj 2024 04:28