Roman Abramovič je primoran prodati Chelsea

 Eyepress Via Afp
‘VRIJEME PLAĆANJA RAČUNA‘

‘Isti novac koji je doveo Chelsea do vrha Europe usmjeravao je rakete u rodilište u Mariupolju‘

U engleskom Daily Mailu objavljen je oštar komentar cijele situacije oko Romana Abramoviča i Chelseaja.
Piše: S.N.Objavljeno: 11. ožujak 2022. 10:43

Situacija u Chelseaju, odnosno suspenzija imovine Romana Abramoviča zbog koje se klub sa Stamford Bridgea našao u situaciji da je blokirano njegovo poslovanje, glavna je tema engleskih medija. Ima puno komentara cijele situacije, a žestoki je tekst za Daily Mail napisao novinar Martin Samuel.

On se odmah na početku obratio navijačima Chelseaja.

"Isti novac koji je doveo Chelsea do vrha svjetskog nogometa usmjeravao je rakete u rodilište u Mariupolju gdje su žene rađale u podrumu. Ta činjenica je nepobitna. Svaku povrijeđenost koju bi navijači Chelseaja mogli osjećati, svaki osjećaj nepravde ili zablude o tome tko su ovdje žrtve, treba gledati u tom kontekstu. Vaša nemogućnost da kupite dres Kaija Havertza u klupskom dućanu nije problem. Nisu to ni trofeji, dobra vremena, transformacija kluba za vrijeme prisustva Romana Abramoviča. Znamo kako je Chelsea došao do svega toga, što je dobio od ruske energije. I vrijeme je za plaćanje računa", napisao je, između ostalog, Samuel koji je osvrnuo i na različita mjerila britanske vlade prema sličnim problemima.

image

Chelsea je sinoć pobijedio Norwich

GLYN KIRK Afp

"Ironija je u tome da će u nedjelju Stamford Bridge, koji je pod potpunim sankcijama, ugostiti Newcastle koji je u vlasništvu Fonda države koja je uključena u rat u Jemenu u kojem je ubijeno 100.000 ljudi, raseljeno ih je 4 milijuna, a još 24 milijuna je potrebna pomoć. No, Saudijska Arabija je naš prijatelj. A naši prijatelji ubijaju samo prave ljude, ili bolje reći smeđe ljude, a oni su samo broj na stranici. Naša vlada pomaže saveznicima da kupuju nogometne klubove. Da se ovo dogodilo prije godinu dana, možda bi Saudijci bili smatrani pravim ljudima da preuzmu Chelsea, a njihovi predstavnici bi za to sigurno lobirali kod premijera."

Posebno je Samuel bio oštar prema onima koji su sada iznenađeni razvojem situacije.

"Ovo nije iznenadno otkriće moralnog kompasa. Abramovič je iskoristio pljačku ruskih energetskih resursa da kupi Chelsea kao što je kupio i nekretnine u Londonu te prikupio milijarde na londonskoj burzi. Ono što je nepobitno je da su Abramovič, oligarsi i rat Ukrajini povezani.

Nemojmo se pretvarati - sponzori koji sada trče u zaklon i vlasnici godišnjih ulaznica koji su se iznenada prosvijetlili i osuđuju Abramovića uvreda su za inteligenciju. Moglo bi se isto tako glumiti iznenađenje da cigarete izazivaju rak.

image

Dio navijača Chelseaja je iznenađen cijelom situacijom

GLYN KIRK Afp

Svi su znali odakle dolazi Abramovičev novac i čije se odobravanje za sve traži. Abramović je bio poznati Putinov saveznik, a Putin nije ničiji prijatelj. Sve se toleriralo zbog novca. Tolerirala je vlast, tolerirale su banke, tolerirao je grad, tolerirao je nogomet, tolerirali su navijači, tolerirali su mediji."

Rješenje ipak postoji i Chelsea ne ide prema propasti, smatra Samuel. No, i tu poteže jednu kočnicu.

"Što je sljedeće? U Chelseaju se ne događaju uobičajene stvari, ali ovo nije ni kraj. Klub se mora organizirati da novac ne ide Abramoviču na bilo koji način, čak ni od prodaje kluba. To se može napraviti. Može se osnovati uprava koja se brine za novac Chelseaja i biti u klubu sve dok se klub ne proda. Problem je u tome što bi to mogli odlučivati ljudi koji nisu uspjeli pronaći sponzora za ime stadiona u Londonu gotovo desetljeće nakon završetka Olimpijskih igara."

Linker
27. travanj 2024 01:21