Amanda Staveley ima manji dio dionica kluba, a to bi sada mogao biti problem

 PAUL ELLIS Afp
NEVOLJE U RAJU

Newcastle neočekivano upao u probleme; bivši vlasnik pokrenuo tužbu, a za sve je ‘kriva‘ suvlasnica kluba

Bivši vlasnik Newcastlea Mike Ashley traži natrag 10 milijuna funti koje je posudio sadašnjoj suvlasnici kluba Amandi Staveley
Piše: Toni RoićObjavljeno: 22. siječanj 2022. 13:13

Amanda Staveley (48) jedna je od najpoznatijih engleskih poduzetnica i poslovnih žena, a u prvi plan sportske javnosti izbila je krajem prošle godine kada je vodila pregovore o promjeni vlasništva nogometnog kluba Newcastle United. Prodaja premierligaškog kluba sa sjeveroistoka Engleske potvrđena je prošlog studenog, nakon što ga je u kontroverznom ugovoru vrijednom 305 milijuna funti, preuzeo saudijski Fond za javna ulaganja (PIF), koji je u vlasništvu Vlade te azijske zemlje, koja svo golemo bogatstvo duguje izvorima nafte.

No, Amanda Staveley kao izvršna direktorica firme PCP Capital Partners, postala je i 10-postotni vlasnik Newcsastlea, uloživši 30 milijuna funti, kako je rekla - obiteljskog novca.

To njezino ulaganje vjerojatno bi prošlo bez značajnije medijske pažnje i propitivanja odakle joj novac, da se ovoga tjedna nije oglasio donedavni vlasnik kluba Mike Ashley. Ljut što je nastavljena medijska paljba po njemu kao "čovjeku koji je uništio Newcastle", Ashley je objelodanio podatak da Staveley nije uložila vlastiti novac, već onaj kojeg je uzela na zajam, od čega je 10 milijuna funti posudila i od njega.

Pritom Ashley otkriva da joj je odobrio kredit za pokriće 'savjetodavnih, pravnih i drugih troškova i provizija', ali uz jasan uvjet da ne smije u medijima kritizirati njegov 14-godišnji rad u klubu, te da njegova firma Sports Direct do kraja ove sezone ima pravo na reklamu na stadionu St. James' Park. Staveley se međutim oglušila o oba zahtjeva zapisana u ugovoru, Ashley je postao najomraženiji predsjednik kluba u njegovoj povijesti i po njemu se medijski udara sa svih strana, a reklamiranje njegove tvrtke na stadionu više nije dopušteno.

Sada bivši predsjednik preko svojih odvjetnika traži da mu Staveley odmah vrati posuđenih 10 milijuna funti jer su prekršene odredbe ugovora, a još je i objelodanio da je posudila i 30 milijuna funti od milijardera koji su gradili nekretnine (braća David i Simon Reuben), a oni također čine dio konzorcija za preuzimanje i posjeduju još 10 posto dionica kluba. Jamac za sve njezine kredite je iranski bizmismen Mehrdad Ghodoussi, a njih dvoje se stalno pojavljuju zajedno u loži na stadionu kao glavni predstavnici saudijskih vlasnika, odnosno princa prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana.

"Mike Ashley je želio zaštitu od javnih kritika njegovog mandata kao ranijeg stvarnog vlasnika NUFCL-a (Newcastle United Football Club Limited) od strane novih vlasnika i/ili menadžera NUFCL-a jer takve kritike imaju posebnu težinu. Amanda Staveley javno kritizirala Ashleyjevo vođenje Newcastlea u nacionalnim medijima nakon preuzimanja, što je umanjilo njegov ugled jer ga je prikazalo u negativnom svjetlu. U nizu intervjua za medije su dani pogrdni komentari, koji su Mikea Ashleyja doveli na vrlo loš glas. Također, tvrtka Sports Direct je pretrpjela marketinški gubitak nakon što su njezine reklame uklonjene sa St. James' Parka", pojasnili su odvjetnici bivšeg vlasnika Newcastlea, koji odmah traži natrag 10 milijuna funti i pripadajuće kamate.

Kako će na sve ovo odgovoriti i reagirati Amanda Staveley ostaje pričekati, ali ona ima puno povjerenje 80-postotnog vlasnika kluba i trebala bi pronaći način da se izvuče, kad već operativno vodi najbogatiji nogometni klub svijeta, kako mu odnedavno tepaju...

Linker
26. travanj 2024 07:43