Mislav Oršić

 RONALD GORSIC Cropix
HRVATI U PREMIERSHIPU

Oršić posjeduje sve preduvjete da nastavi tragom uspjeha brojnih hrvatskih majstora u Engleskoj

Vatreni internacionalci devedesetih su počeli osvajati Otok, koji od tada s njima ima mnoga pozitivna iskustva
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 08. siječanj 2023. 15:00

Mislav Oršić postat će 28. hrvatski nogometaš koji će zaigrati u elitnom razredu engleskog nogometa, a vrijeme će pokazati hoće li dosadašnja zvijezda Dinama biti na tragu onih hrvatskih majstora koji su na Otoku ostavili i još uvijek ostavljaju veliki trag.

Najbolji hrvatski nogometaš ikad Luka Modrić četiri godine je blistao u dresu Tottenhama. Modrić je u britanskoj prijestolnici pokazao da bez ikakvog problema može biti ključni igrač londonskog sastava i jedan od najboljih veznjaka Premiershipa, što mu je u konačnici i otvorilo put do transfera u Real Madrid, a sve ostalo je što se Modrića tiče povijest i nogometna bajka kakva se rijetko viđa. No, koliko god Modrić na travnjaku bio genijalan u Tottenhamu, nije uspio u četiri provedene sezone među Spursima osvojiti niti jedan trofej, kao što ga ukoliko ne promijeni sredinu vjerojatno neće osvojiti niti najbolji engleski napadač Harry Kane. Međutim, Modrić je nakon odlaska iz Tottenhama sve nadoknadio postavši ikona Reala.

Eduardova muka

Nakon tri europske krune osvojene s Realom na elitnoj je londonskoj nogometnoj lokaciji osvajanje Lige prvaka u dresu Chelseaja dočekao, pak, Mateo Kovačić. Jedne je sezone bio proglašen i najbolji nogometašem Chelseaja, a i u sadašnjoj je momčadi londonskih Plavih naš veznjak jedan od ključnih igrača.

Dejan Lovren je s Liverpoolom osvojio Premier ligu, Ligu prvaka i europski Superkup, a trofejnu berbu s Redsima imao je i Igor Bišćan. Solidno su posao na engleskim travnjacima odradili Niko Kranjčar i Vedran Ćorluka, dok je stravična ozljeda Eduarda da Silvu spriječila da u Arsenalu bude na tragu igara koje je pružao u dresu Dinama. Davor Šuker je na engleskim travnjacima više bio džoker s klupe nego igrač u glavnoj ulozi, dok bi u priči u engleskim Hrvatima potpuno nepravedno bilo zaboraviti ime Igora Štimca. Mnogi će kazati da je danas nogomet potpuno drugačiji nego prije gotovo 30 godina, no igrao se i 1995. kada je Štimac stigao u Englesku. Štimac je svojim dolaskom u Derby na određeni način otvorio vrata drugim hrvatskim igračima da na Otoku pokažu što znaju, uz činjenicu da je izabran u najbolju jedanaestoricu Ovnova svih vremena. Očekivanja u Derbyju u potpunosti je ispunio i Aljoša Asanović, također i Branko Strupar, koji je majicu tog kluba nosio kao belgijski reprezentativac.

Slaven Bilić također je briljirao na Otoku, bio je svojevremeno najskuplji branič u povijesti West Hama i jedan od najboljih igrača Evertona, a strašan rejting imao je i Alen Bokšić, koji je dres Middlesbrougha nosio kao najplaćeniji igrač Premiershipa!?

Neki su mogli i više

Nikica Jelavić potvrdio je i u Engleskoj golgeterske sposobnosti, Robert Prosinečki briljirao je kao igrač Portsmoutha u rangu ispod Premiershipa, no daleko od toga da su hrvatski igrači s Otoka donosili samo ugodne uspomene. Primjerice, Boško Balaban, Nikola Vlašić, Boris Živković, Stipe Pletikosa, Nikola Jerkan, Andrej Kramarić... zacijelo su očekivali više.

Mislav Oršić će svoju englesku priču početi na engleskoj obali u teškoj borbi za ostanak, no Oršiću bi Southampton s obzirom na igračku kvalitetu koju posjeduje mogao biti samo prolazna stanica. Ikona navijača Dinama ima sve preduvjete da uspije na Otoku, a za pretpostaviti je da u ugovoru gotovo sigurno ima i klauzulu da može napustiti Svece u slučaju ispadanja iz Premier lige.

Kramarićeva titula prvaka

Naslovom osvajača Premier lige može se pohvaliti i Andrej Kramarić. Hrvatski napadač bio je dio momčadi Leicester Cityja koja je u sezoni 2015./2016. šokirala nogometni svjet i stigla do povijesne titule i dosega kakav će u budućnosti teško biti ponoviti. No, koliko god Kramarić može biti iznimno ponosan na spomenuti naslov, ostaje žal što u dresu Lisica nije ostavio značajniji trag, uloga u osvajanju titule bila mu je iznimno skromna. Kako god, prvenstvo mu se piše...

Pletikosin peh

Stipe Pletikosa na Otoku se našao u situaciji kakva se ne viđa često. U sezoni 2010./2011. Pletikosa se pridružio hrvatskoj koloniji u Tottenhamu, ali u dresu Pijetlova bivši hrvatski reprezentativni vratar nikada nije upisao nastup u Premier ligi.

Linker
18. svibanj 2024 11:52