Diogo Jota je vrlo brzo postao važan član Liverpoolove momčadi, njegovi golovi donijeli su Redsima dosta bodova
 AFP
Pravo pojačanje

Portugalčeva jesen iz snova: Kada ubojiti Jota ovako igra niti Salahov izostanak se ne osjeti

Napadač doveden iz Wolverhamptona na ljeto pokazao se kao pun pogodak za Liverpool
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. studeni 2020. 16:21

Liverpool je na Anfield Roadu bez prevelikih poteškoća nadvisio Leicester u derbiju 9. kola Premijer lige (3:0), koji je u konačnici to bio samo na papiru. Branitelj naslova pokazao je zašto je i ove sezone glavni favorit za osvajanje trofeja bez obzira što je nastupio bez nekolicine standardnih prvotimaca.

Ovoga puta menadžer Liverpoola Jürgen Klopp nije mogao računati niti na usluge egipatskog majstora Mohameda Salaha zbog koronavirusa. No, njemački strateg povukao je, ako se po jutru dan poznaje, vrhunski potez dovođenjem portugalskog napadača Dioga Jote iz Wolverhamptona u prošlom prijelaznom roku. Jota je blagajnu Liverpoola olakšao za 45 milijuna eura, no za sada je igrama i golovima opravdao svaki uloženi euro. Naime, Jota se upisao u listu strijelaca i u spomenutom derbiju s Leicesterom, te tako postao prvi igrač u povijesti Liverpoola koji je poentirao u prve četiri domaće ligaške utakmice od dolaska na Anfield Road. U 12 dosadašnjih nastupa za Liverpool Portugalac je postigao osam pogodaka, po četiri u Premier ligi i Ligi prvaka.

Ofenzivni temelj

Brz okretan, izrazito spretan i neugodan za čuvanje, Klopp je u Joti dobio istinsku vrijednost u napadu, a Portugalac je trenutačno u toliko dobroj formi da se Salahov izostanak uopće nije niti osjetio. Do sada je fantastični napadački trojac Redsa Salah - Firmino - Mane bio temelj pobjedničkih ambicija trenutačno najbolje engleske momčadi, a Jota je u vrlo kratkom vremenu stigao do statusa da bez problema može odigrati jednako dobro i zamijeniti bilo koga od spomenutih napadačkih zvijezda Liverpoola.

Stoga, ne bi trebalo uopće čuditi ako u budućnosti Diogo Jota bude redovito u prvoj jedanaestorici Liverpoola i kada su u kadru i na raspolaganju Salah, Firmino i Mane.

Općenito, portugalski napadač od dolaska u Liverpool uživa u jeseni iz snova. Do sada se osam puta upisao u listu strijelca za klub, a uspješan je bio i na reprezentativnom planu. Primjerice, u dvobojima protiv Hrvatske u Ligi nacija bio je strijelac i asistent. S obzirom na gomilu izostanaka, posebno u obrani, nezaustavljivi Jota idealan je Kloppov “bronhi” na putu prema obrani naslova prvaka Engleske.

Iako je odigrano tek devet kola Liverpool, uz sve apostrofirane probleme s ozljedama i blamažom na gostovanju kod Aston Ville (2:7), dijeli prvo mjesto na ljestvici s Tottenhamom (oba kluba imaju po 20 bodova), dok je u Ligi prvaka praktički već osigurao plasman u nokaut fazu.

Salah bi se nakon odrađene samoizolacije i početka treninga mogao vrlo brzo naći u kadru, a Klopp će se tada naći u slatkim brigama kada su napadačke opcije u pitanju. Ipak, odavno je poznato da od viška kvalitete glava ne boli. U sljedeća tri prvenstvena kola Jota i društvo gostuju kod Brightona, potom slijedi domaći dvoboj s Wolverhamptonom, pa gostovanje kod davljenika Fulhama, a nakon toga na Anfield Road dolazi Mourinhov Tottenham.

Ispunio očekivanja

Uz ovakvu formu Jote mogao bi branitelj naslova poslije spomenutih dvoboja uživati usamljen na samom vrhu ljestvice elitnog razreda engleskog nogometa.

- Jota je vrhunski igrač, znali smo jako dobro koga dovodimo, ali moram također priznati da je i mene iznenadio kako se brzo uklopio u sustav, i to ne samo golovima. U potpunosti je ispunio naša očekivanja - istaknuo je menadžer Liverpoola Jürgen Klopp.

Utvrda Anfield Road Redsi 64 domaće ligaške utakmice bez poraza

Pobjedom nad Leicesterom Liverpool je postavio novi klupski rekord od 64 ligaške utakmice bez poraza na svom travnjaku. Sjajan niz započeo u je svibnju 2017. godine, a posljednji engleski klub koji je slavio na Anfield Roadu bio je Crystal Palace (2:1) u travnju iste godine.
Liverpool je na putu do rekorda upisao 53 pobjede i 11 neodlučenih rezultata uz gol razliku 169:42 i ukupno osvojenih 170 bodova. Dosadašnji vlasnik klupskog rekorda bila je momčad Liverpoola legendarnog menadžera Boba Paisleyja, koja je bila neporažena na svom travnjaku u razdoblju od veljače 1978. do prosinca 1980. godine. Klopp je, inače, u spomenutom dosegu koristio usluge 40 igrača, a Paisley duplo manje - 20. Engleski rekord i dalje drži Chelsea, koji je kao domaćin ostao neporažen 86 utakmica u nizu. (kg)

Učinak napadačkih zvijezda Liverpoola ove sezone

MOHAMED SALAH
13 utakmica
1.051 minuta
10 golova
1 asistencija

DIOGO JOTA
12 utakmica
679 minuta
8 golova

SADIO MANE
12 utakmica
979 minuta
5 golova
3 asistencije

ROBERTO FIRMINO
13 utakmica
891 minuta
2 gola
2 asistencije

Linker
29. travanj 2024 01:53