Frank Lampard
 ADRIAN DENNIS
Novi sudski proces

Slučaj koji je uzdrmao nogomet dobiva drugi nastavak! FIFA pred još jednim velikim porazom

Nakon što su nekadašnji europski prvaci "oprali ruke", sada to želi i Engleski nogometni savez
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. svibanj 2020. 21:16

Ima tome već više od godine dana, jer bila je veljača 2019. kada je Svjetska nogometna federacija (FIFA) kaznila londonski Chelsea. Podsjetimo, tada je na snagu stupila odluka po kojoj nekadašnji engleski i europski nogometni prvak nije mogao registrirati nove igrače u sljedeća dva prijelazna roka. Uključivalo je to onaj prošloljetni, u kojem su potpise na ugovore stavljali tek Christian Pulisic (dogovoren ranije) i Mateo Kovačić koji je posudbu iz madridskog Reala učinio trajnim prelaskom na Stamford Bridge.

Nadali su se u Chelseaju da bi žalbena komisija FIFA-e mogla odbaciti kaznu i prije prošlog ljeta, no nije se dogodilo. Ipak, satisfakcija je stigla naknadno, s druge adrese. Chelsea je slučaj odveo do Međunarodnog suda za sport u Švicarskoj (CAS) koji je presudio u njenu korist. Dogodilo se to potkraj 2019. pa je klub Franka Lamparda mogao dovoditi pojačanja u ovozimskom prijelaznom roku, što po FIFA-inom pravorijeku ne bi mogao.

image
Pedro
ADRIAN DENNIS

Kad je kažnjavala, FIFA je u istom trenutku uz Chelsea kaznila i Engleski nogometni savez (FA). I oni su, po mišljenju nogometne centrale bili (su)krivci za to što je londonski klub na krivi način dovodio i registrirao maloljetne igrače za njihove mlađe uzrasne kategorije. FA je morao platiti samo financijsku kaznu, nije bilo dodatnih reperkusija, no sada se i s te adrese sprema kontra-udar.

Sada će se, kako navodi Evening Standard i Engleski nogometni savez naći s FIFA-om na istom mjestu, Međunarodnom sudu za sport. Nakon saslušanja koje je na rasporedu 26. lipnja možda će se već znati detalji cijele priče. Makar FA-ju i ne bilo toliko do novca, više se tu radi o obrani ugleda institucije iz zemlje - koljevke nogometa.

Linker
27. travanj 2024 08:47