INIGO LARREINA Dppi Via Afp
LUDA ZAVRŠNICA U ŠPANJOLSKOJ

Može li Hrvat zaustaviti Atletico u pohodu na naslov i pogurati Real? ‘Morat će se dobro potruditi...‘

Madriđani danas u prvenstvu dočekuju Osasunu hrvatskog napadača Ante Budimira...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. svibanj 2021. 16:14

U finalna dva kola za prvaka Španjolske Atletico ulazi sa 80 bodova, Real sa 78, a Barcelona 76. Momčad Diega Simeonea drži sve u rukama jer treba dobiti Osasunu doma i Valladolid vani, te će nakon 2014. godine ponovo podignuti pobjednički pehar. U nedjelju od 18.30, kad će igrati Atletico i Osasuna, sastaju se i Athletic Bilbao - Real Madrid, te Barcelona i Celta.

Ante Budimir, hrvatski reprezentativac, sa svojom Osasunom mogao bi otvoriti vrata tituli Luki Modriću i Realu. Veliki posao napravili bi da odigraju neodlučeno, jer ako završe s istim brojem bodova Real će biti prvak. Bolji je u međusobnim susretima.

Nismo bez motiva

- Prvak se odlučuje na kraju sezone. Atletico je vodeći, velika je to utakmica za njih, ali i za nas. Mi ne igramo za ništa konkretno kao što je trofej, mjesto u Europi ili ostanak jer smo u miru sredine tablice, međutim, uvijek igramo kako bismo osvojili bod ili tri. Tako ćemo nastupiti i u ovom dvoboju. Ja na to gledam ovako - nemaš svaki dan utakmicu u 1. španjolskoj ligi i kad je igraš trebaš je najbolje odraditi.

- Atletico ima poseban motiv, ali niti mi nismo bez motiva - kazao nam je Budimir, koji je jednom zabio Atleticu u prethodne dvije utakmice protiv toga kluba.

Ako je jedan, može još jedan.

- Tako je. Jedan sam dao. To se dogodilo u dresu Osasune u prvom dijelu tekućeg prvenstva, ali i taj ogled (3:1) i onaj kad je bio član Mallorce (2:0) izgubio je.

Tko će biti prvak? Nitko nije uvjerljiv, svi su izgubili puno bodova.

- Je, tako je. Atletico je u prvom dijelu sezone osvojio 50 bodova, u drugom 30. To je ogromna razlika. Barcelona je imala meč-loptu da bi doma bila poražena od Granade, a potom vodila kod Levantea 2:0, na kraju je završilo 3:3. Liga je teška, izjednačena, svatko voli napadati. Ne znam odgovor tko će uzeti titulu. Jednostavno ne znam. Bit će super završnica.

Kako vam djeluje Atletico? Nikad u nogometu Diega Simeonea nije bilo šarma, no čak više nisu ni toliko moćni, više koriste slabosti Reala i Barce da se održe na vrhu.

- Imaju jako visoku kvalitetu, to je evidentno ako govorimo pojedinačno o igračima. No, bez obzira na to gaje nogomet koji nije atraktivan. Primili su najmanje golova, samo 23. Super su čvrsti, imaju super kvalitetu, ali nekom se ne sviđa Simeoneov stil igre - konstatirao je Budimir koji je zdrav, spreman, u formi. Zabio je 10 golova ove sezone u La Ligi u 1534 minute i bitno pomogao Osasunu da bude spokojna u finišu sezone. Dodao je i jedan pogodak u Kupu kralja.

- Kad smo razgovarali u Opatiji u ožujku pitali ste me u kakvoj sam formi, rekao sam “Work in progress“. U međuvremenu sve je sjelo na svoje mjesto, u pravo vrijeme. Došao sam zadnjeg dana prijelaznog roka u Osasunu, nisam prošao pripreme ni sam niti s ekipom, dogodila se i korona… Radio sam, radio, malo je trebalo čekati pravu formu, ali isplatilo se. Sad je dobro.

Jeste li zadovoljni s deset golova? Lani ste u Mallorci zabili 13…

- Uvijek je dobro biti dvoznamenkast, to je odličan osjećaj. Ali nije kraj, još su dvije utakmice. I kao momčad možemo popraviti situaciju na tablici, a sada smo 11., a zašto i ja ne bih pokušao nastaviti s efikasnim nastupima. U Mallorci sam imao 33 utakmica od početka, sada 17, kroz to također treba gledati učinak.

Je li to najava da biste na Euru mogli biti u TOP formi, ako vam Dalić ponudi šansu?

- Osjećam se dobro, želim tako završiti prvenstvo, ali činjenica je da nikad nisam bio na velikom natjecanju. Dečki će imati 40 dana slobodno, a ja ću odmah na Euro, budem li dobio pozivnicu. Bit će nekoliko dana za osvježenje, a onda krećem gdje sam stao. Veselim se tome, no ajmo vidjeti kako će biti bez velikih najava. Prvo da doznamo tko je novi prvak Španjolske. Morat će se Atletico dobro potruditi...

Tri gola u dvije utakmice No, klupska sezona je na isteku, a koliko ste optimistični po pitanju rezultata reprezentacije?

- Moj posao nisu duboke analize, međutim, i u ožujku, u kojem nije bilo savršeno, dobili smo dvije utakmice i vratili se pobjedama. To je dobro. Popravljat ćemo stvari koje nisu bile kako želimo i gledam na reprezentaciju pozitivno.

Gledat će njega Simeone i Crveno-bijeli poprijeko ako ne dođu do pobjede koja ih dovodi pred vrata raja. I s njegove strane glavna su priča napadači, ne krije da najviše očekuje od Luisa Suareza. Vjeruje da će finiš biti “zona Suarez”. No, što bude li “zona Budimir”? Ante stiže s tri gola u zadnje dvije utakmice....

Linker
04. svibanj 2024 04:45