Marc-Andre ter Stegen

 LLUIS GENE Afp
IMPRESIVAN PODVIG

‘Novi Zamora‘ ispisao povijesne stranice: Srušio rekord star osam godina i dostigao Petra Čecha

Nijemac je u katalonskim medijima dobio najveći mogući kompliment za nekog vratara Barcelone
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 30. travanj 2023. 10:13

Subotnjom pobjedom na Camp Nouu, u dvoboju s Betisom (4-0), Barcelona se i matematički posve približila naslovu prvaka La Lige. No, osim raskošne igre i uvjerljivog rezultata Barcelona je ostvarila i jedan statistički "trofej", koji se formalno pripisuje vrataru Ter Stegenu.

Naime, čuvar Barceloninih vratiju ostvario je 24. "clean sheet" ove sezone. Odnosno, svoju je mrežu još jednom očuvao "djevičanski čistom". Dakako, to je posljedica odlične obrambene igre cijele Barcelonine momčadi, koja je u 32 prvenstvene utakmice ove sezone primila svega 11 golova!

Tako je Marc Andre ter Stegen ušao u povijest španjolske La Lige kao vratar, koji je najviše utakmica završio bez primljenog pogotka. Dosadašnji rekord držao je čileanski vratar Claudio Bravo s 23 susreta bez gola, u sezoni 2014/15. (također kao vratar Barcelone). No, u ovoj fazi natjecanja (šest kola prije kraja prvenstva) Bravo je imao 18 primljenih golova, pa je za očekivati da će Ter Stegenov rekord na kraju sezone biti još impresivniji.

Nijemac je u katalonskim medijima već dobio nadimak – "novi Zamora". To je vjerojatno najveći kompliment koji neki vratar Barcelone može dobiti. Ricardo Zamora (iako se nogometom bavio između dva rata) i danas je najveći vratarski pojam španjolskog (naročito katalonskog) nogometa.

Činjenica da je Barcelona ove sezone primila najmanje golova u svim natjecanjima "liga petice" omogućila je Ter Stegenu i rekord izvan domicila španjolske La Lige. Njemački je vratar dostigao i nekadašnjeg vratara Chelseaja, Petra Čecha, koji je u sezoni 2004/05. u engleskoj Premierligi 24 utakmice završio bez primljenog pogotka.

Linker
15. svibanj 2024 20:23