ANDER GILLENEA Afp
XAVI PRIZNAO NAKON DRAME

‘Pobijedili smo bez prave igre, imali smo sreću, ali imamo i čovjeka koji će promijeniti lice naše momčadi‘

Barca je isprala i gorčinu poraza u El Clasicu prošlog vikenda, ali Xavi ima malo razloga za veselje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. studeni 2023. 12:44

Kada je najbolji igrač Barcelone vratar Marc-Andre Ter Stegen, to može značiti samo da mnogo toga nije išlo po planu. Katalonci su uzeli tri boda sa San Sebastiana, što je veliki uspjeh jer nitko ga nije ostvario u posljednjih 17 domaćih utakmica Real Sociedada. Istovremeno je isprala i gorčinu poraza u El Clasicu prošlog vikenda, ali Xavi Hernandez ima izrazito malo razloga za veselje.

- Vidjeli smo primjer svega što ne treba činiti. Pobijedili smo bez prave igre i, realno, imali smo sreću koja nam je nedostajala protiv Real Madrida u prošlom kolu. Prvih 25 minuta kao da smo još uvijek bili pod dojmom El Clasica, moramo biti iskreni i samokritični te kazati da je Sociedad zaslužio nešto više u ovom dvoboju - sažeo je katalonski stručnjak nakon što mu je Ronald Araujo donio 1:0 pobjedu u drugoj minuti sučeva dodatka.

Dva podatka zorno prikazuju koliko Barcelona teško preživljava u zasad uspješnoj misiji održavanja koraka za vodećom Gironom i Real Madridom. Od 27 stečenih bodova u ovoj sezoni, Xavijeva postrojba čak 12 ostvarila je pogocima u 80. minuti ili kasnije. Ujedno je ovo i sedmi susret (sva natjecanja) u kojem Barça pobjeđuje s minimalnom razlikom, a četvrta s konačnih 1:0 u njihovu korist. Otkad se vratio u svoj dom i zasjeo na trenersku stolicu, Xavi u prosjeku svaku petu utakmicu pobjeđuje rezultatom 1:0, a premda i takav podvig predviđa tri boda, naznaka je neuvjerljivih izdanja i "klizavog terena". Malotko je očekivao da će jedan vrsni poznavatelj katalonskog duha na kraju pobjeđivati "murinjovski".

image
ANDER GILLENEA Afp

Priželjkivao se povratak na "tika-taku", ali ispostavlja se da samo rijetki članovi Barçe promoviraju tu nekoć uspješnu filozofiju. U tom pogledu, najistaknutiji je Pedri, koji se vratio na teren nakon 72 dana pauze, što je jedna od malobrojnih svijetlih točaka s posljednjeg gostovanja.

- Pedri će promijeniti lice naše momčadi, pokazao je to u još jednom susretu odrađenom na visokoj razini. Mislim da je Barcelona primila dobre vijesti - podvukao je Xavi.

Loše se vijesti, pak, nalaze u statističkim rubrikama postignutih golova. Barcelona bilježi ogroman deficit u golgeterskoj domeni. U prethodnih sedam utakmica upisala je devet golova, a u sedam prije toga 23. Prosjek postignutih pogodaka na ovom uzorku srozao se za čitava dva gola manje po utakmici i to je segment na kojem će Xavi morati posebno poraditi.

Još nesretniji iz dvoboja je izišao njegov rival Imanol Alguacil. Trener Sociedada odbacio je one klišejske govore o dobroj pa na kraju neisplaćenoj predstavi, živcira ga što momčad ne može kapitalizirati odlična izdanja.

- Nisam ponosan, nego ljutit, jer ovo nije prvi put da nam se događa poraz u utakmici koju možemo dobiti. Nije mi važno što smo igrali vrlo dobro, više se ne možemo tako tješiti - zaključio je Alguacil.

Nije se požalio na glavnog suca Javiera Rojasa, koji je neupitno oštetio Sociedad za nedosuđeni kazneni udarac nakon što je Koundé sapleo Oyarzabala. Snimka pokazuje kontakt nedvojbeno dovoljnog intenziteta za pokazati na bijelu točku, radi se o najstrožoj kazni čistoj kao suza. Ostaje pitanje zašto nije bila i dodijeljena.

Linker
16. svibanj 2024 07:12