NurPhoto via AFP
VELIKI ŽUTI

Robert Prosinečki progovorio o velikom El Clasicu: ‘Tko izgubi u ovoj utakmici ispada iz utrke za naslov‘

Bivši hrvatski reprezentativac bio je član i Real Madrida i Barcelone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. travanj 2021. 14:26

Kakvo li je samo ludilo u španjolskom prvenstvu. Još je devet kola do kraja La Lige, a tri kluba bore se za naslov prvaka. Madridski Atletico trenutačno vodi na tablici sa 66 bodova, jednim više od Barcelone, te tri više od Real Madrida. U subotu (21 sat, Madrid) na programu je klasični šlager, El Clasico, sudaraju se Real Madrid i Barcelona.

U ovakvim okolnostima i položaju na ljestvici sasvim je jasno kakvu težinu ima najveći španjolski derbi. O El Clasicu smo porazgovarali s Robertom Prosinečkim, čovjekom koji je igrao u oba giganta svjetskog nogometa.

- Iskreno, niti Real Madrid, niti Barcelona ne igraju nešto briljantno. Međutim, jedni i drugi približili su se Atleticu, Barcelona zaostaje samo bod, Real tri. Barca je u velikoj seriji pobjeda, Real, pak, ima tri zaredom. Dakle, iako ne briljiraju, pobjeđuju. Zato što su iskusni i zato što su Real i Barcelona. Atletico je kiksao u zadnjoj utakmici protiv Seville, i evo sad jednih i drugih u borbi za naslov. I sada kad me pitate uopće ne znam kako bih odgovorio na to pitanje, meni se čini da u El Clasicu u subotu uopće nema favorita, sve će biti skroz neizvjesno - kaže nam Prosinečki.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

Puno ovisi

Je li možda nekakva prednost Barcelone što je ispala iz Lige prvaka, pa ima više vremena za odmor? Real Madrid je u srijedu igrao prvu utakmicu četvrtfinala i pobijedio Liverpool sa 3:1, a sljedećeg tjedna očekuje ga uzvratna utakmica.

Možda Kraljevima, s druge strane, taj trijumf može dati još veći stimulans za El Clasico?

- Nema to nikakve veze. El Clasico je El Clasico, derbi je derbi. U takvim utakmicama nikad se ne zna tko će pobijediti. Kada je Real bio najbolji, Barcelona je znala pobijediti i obratno. Tu uopće ne treba ništa zaključivati i prognozirati. Jedno sigurno znam. El Clasico će u subotu biti jako, jako zanimljiv događaj. Ne mora naravno značiti, ali najvjerojatnije, poraženi ispada iz utrke za naslov prvaka. Pogotovo ako izgubi Real, jer onda mu Barca bježi na pet bodova razlike - ističe bivši hrvatski reprezentativac.
- Zato je ta utakmica iznimno važna. Međutim, ovdje samo pričamo o Realu i Barceloni, ali i Atletico je taj koji također može uzeti naslov. Ako momčad Diega Simeonea u nedjelju na gostovanju pobijedi Betis, zadržat će prvo mjesto. Nemojmo nikako u toj utrci za naslov prvaka Španjolske zaboraviti Atletico. Jest da su u posljednje vrijeme gubili neke bodove, ali još uvijek su prvi. Atletico se nikako ne smije podcijeniti. Ali kada se radi o Realu i Barceloni, mnogo toga će se znati kad završi subotnja utakmica.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Postoji li u ovim pandemijskim okolnostima, kada nema navijača, uopće prednost domaćeg terena ili je na tom planu sada sve izjednačeno?

- Pa, rekao bih da ipak malu prednost kad je domaći travnjak u pitanju ima Real. Malu, baš malu prednost. Na svom terenu si stalno, tamo treniraš, navikao si igrati. Ipak je to malo drukčije, sve poznaješ. Da točno, nema ambijenta, ne postoji, stadion Real je onakav kakav je... No, vidjeli ste u utakmici protiv Liverpoola da se Zidaneova momčad na njemu sjajno snalazi.

Maksimalno unutra

Nismo, naravno, mogli preskočiti pitanje o našem sjajnom Luki Modriću. Igra vrhunski u ovim godinama, sve oduševljava, svi ga hvale. Ruši mnoge rekorde kada je Real Madrid u pitanju. Hoće li Modrić imati jednu od krucijalnih uloga u današnjem El Clasicu?
- Luka na svoje iskustvo i na svoj talent igra zaista super. On živi sto posto za nogomet i to se vidi u svakom njegovom nastupu. Maksimalno je, kako se ono kaže, unutra, mislim da je on jedna od najvažnijih karika Reala, te da će tako biti i u El Clasicu. Pogotovo igra odlično u posljednjim utakmicama, upravo onaj daje pravi štih igri Reala, on je šlag na tortu posljednjih Realovih pobjeda.

image
PAU BARRENA Afp

Real Madrid je nakon pobjede nad Liverpoolom dosta blizu polufinalu Lige prvaka. Rekao je Prosinečki da ne igraju baš nešto posebno, a eto i u prvenstvu i u Ligi prvaka odlično guraju. Kako to objašnjava?
- Kod njih je najvažnija priča da imaju iskusnu momčad, to je kod njih krucijalni, ključni segment. Dugo godina ta momčad igra zajedno. Kroos, Modrić, Benzema, Sergio Ramos, Varane... Koliko dugo samo oni igraju skupa. Tu i tamo se netko promijeni, zablista Vinicius ili netko drugi. Kada imaš tako iskusnu momčad, koja je usput i tako kvalitetna, ne trebaš uvijek biti u najboljim izdanjima da bi pobjeđivao. To je zapravo Realova tajna.

Dobra priprema

Koliko u takvim velikim derbijima odlučuju treneri? Kakvu će ulogu u subotu imati Zinedine Zidane i Ronald Koeman?
- Najvažnije je dobro pripremiti takav derbi. Ali definitivno, odlučivat će igrači na travnjaku. Manje-više... - zaključio je Robert Prosinečki.

Linker
26. travanj 2024 18:13